Rīgā ierodas NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas kuģi

NATO
Sargs.lv
NATO jūras grupa
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Rīgā ieradušies NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas jeb SNMCMG1 kuģi, lai sagatavotos un uzkrātu spēkus pirms nākamnedēļ Irbes jūras šaurumā gaidāmajām militārajām mācībām “Hodops” (Historical Ordnance Disposal Operation). Kā “Sargs.lv” stāsta kuģu grupas komandieris Jans Vijhers (Jan Wijchers), Irbes šaurumā ir ne vien daudz vēsturiskās munīcijas no abiem pasaules kariem, bet arī kuģu vraki, tāpēc, iznīcinot mīnas, jābūt īpaši piesardzīgiem.

Ostas vizītē Rīgā 2. aprīlī ieradās NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas kuģi, lai sagatavotos sprādzienbīstamo priekšmetu meklēšanas un iznīcināšanas operācijai Baltijas jūras Irbes šaurumā - “Hodops”. Ostas vizītē Rīgā kuģi atradīsies līdz 6. aprīlim, tādējādi apliecinot arī NATO klātbūtni un atbalstu Baltijas jūras reģionā

Image
Hodops
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Jūrā joprojām ir ļoti daudz vēsturiskas munīcijas, kas mērāma ne vien tūkstošos, bet simtos tūkstošu, tādēļ ir ļoti svarīgi no tās atbrīvoties. Mīnas pat nav lielākā problēma. Konkrētajos reģionos ir daudz vraku, tādēļ mums jābūt ļoti piesardzīgiem, kad grasāmies iznīcināt mīnas, lai tās nebūtu pārāk tuvu vrakiem. Citādi, cenšoties jūru padarīt drošāku, riskējam to piesārņot.”
Hodops
NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas komandieris
Jans Vijhers (Jan Wijchers)

Komentējot šādu mācību nepieciešamību, komandieris uzsver, ka SNMCMG1 spēkiem ir ļoti svarīgi trenēt visus soļus mīnu neitralizēšanas procesā. “Atrast, identificēt un neitralizēt mīnas, kā arī nodrošināt, ka šis process ir pēc iespējas efektīvāks. Ja NATO mūs vajag, mēs tam esam gatavi,”  saka komandieris.

Viņš arī norāda – tā kā šī pretmīnu grupa ietilpst NATO Reaģēšanas spēkos, tai vienmēr jābūt gatavai, lai piecu dienu laikā spētu doties pildīt uzdevumus uz jebkuru vietu pasaulē.

Image
Hodops
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Tādēļ ir svarīgi, ka turpinām trenēties. Vēl ļoti svarīga ir savstarpējā sadarbība starp grupas kuģiem. Uz to jāskatās kā uz laulību - mums jāpierod vienam pie otra, jāsaprot, kā katrs strādā un reaģē konkrētās situācijās," viņš saka.

Komandieris stāsta, ka uz kuģiem visi atrodoties no Covid-19 brīvā “burbulī”. ”Daudzi noteikti priecātos par līdzīgu iespēju. Mēs esam kā liela ģimene, kopā pavadām laiku, strādājam un vakariņojam. Pandēmija nav ietekmējusi mūsu darbu operacionālā līmenī,” viņš pauž.

Tomēr mainījušies ir brīvā laika pavadīšanas veidi, jo pašlaik ostās nav ļauts nokāpt no kuģiem un doties apskatīt pilsētu. Viņš atzīst – svarīgi pēc smaga darba arī atpūsties, tomēr šobrīd tas ir nedaudz citādi, nekā iepriekš, karavīri nevar doties uz pilsētu, apskatīt skaistas vietas un iepazīt vietējo kultūru.

Image
Hodops
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Saka - pievienojoties flotei, redzēsi pasauli. Jā, mēs redzam pasauli, bet šobrīd no attāluma,” bilst Vijhers.

Militārās mācības “Hodops” Irbes jūras šaurumā norisināsies no 6. līdz 11. aprīlim. To mērķis ir meklēt un iznīcināt Pirmā un Otrā pasaules kara mīnas šajos ūdeņos, lai padarītu jūru kuģošanai drošāku.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka  NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) kuģi Liepājas ostas vizītē ieradās 27. martā, bet no 2. līdz 6.aprīlim tie atradīsies ostas vizītē Rīgā. Ievērojot valstī noteiktos epidemioloģiskos norādījumus, kuģi gan šoreiz netiks atvērti iedzīvotājiem apskatei.

Image
Hodops
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
SNMCMG1 sastāvā šobrīd atrodas Beļģijas flagmanis “Godetia”, Igaunijas kuģis “Ugandi”, Vācijas kuģis “Datteln” un Lielbritānijas kuģis “Blyth”.

NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir daļa no alianses Reaģēšanas spēku jūras komponentes, un tās galvenais uzdevums ir būt gataviem veikt pretmīnu darbību jūrā noteiktā gatavības laikā. Ikdienā grupas kuģi piedalās apmācībā, veic manevrēšanas vingrinājumus, kuģošanas treniņus, piedalās arī militārajās mācībās, kurās iznīcina mīnas. Kā viens no pakārtotajiem uzdevumiem ir patrulēšana, kuras laikā NATO klātbūtne tiek demonstrēta gan jūrā, gan krastā, ostu vizīšu laikā.

Latvijas bruņotie spēki SNMCMG1 piedalās kopš 2007. gada. 2017. gada jūlijā Latvijai pirmo reizi tika uzticēts pārņemt tās komandvadību.

Dalies ar šo ziņu