Jūras spēku kuģis M-04 “Imanta” beidz dežūru NATO 1. pastāvīgajā jūras pretmīnu grupā

NBS
Sargs.lv
Jūras spēki
Foto: Foto: NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa

Trešdien, 16. decembrī, Liepājā, noslēdzot dalību NATO 1. pastāvīgajā jūras pretmīnu grupā (SNMCMG1), Latvijā atgriežas Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras mīnu kuģis M-04 ”Imanta”, ko komandē kuģa komandieris komandleitnants Jurijs Andrejevs.

Mīnu kuģis M-04 ”Imanta” dežūras aktīvo fāzi NATO 1. pastāvīgajā jūras pretmīnu grupā uzsāka 2020. gada 29. augustā, pievienojoties NATO sabiedroto jūras spēkiem starptautiskajās militārajās pretmīnu karadarbības mācībās “Sandy Coast 2020”.

Kā iepriekš "Sargs.lv" norādīja kuģa M-04 komandieris komandleitnants Jurijs Andrejevs, Latvijas Jūras spēku dalība SNMCMG1 nozīmē lielu atbildību – gan Jūras spēkiem, gan viņam kā kuģa komandierim. Tas ir ikdienas darbs daudznacionālā vidē kopā ar citiem NATO sabiedrotajiem, kas ir arī jaunas pieredzes iegūšana, jo visi grupā darbojas kā viens vesels, sniedzot cits citam nepieciešamo atbalstu, stiprinot un pilnveidojot sadarbību un iemaņas.

Image
Jūras spēki
Foto: Foto: NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa
Foto: NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa

NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir viena no četrām NATO pastāvīgajām Jūras spēku grupām,un tās galvenais uzdevums ir būt gataviem veikt pretmīnu darbību jūrā. Ikdienā grupas kuģi piedalās apmācībā, veic manevrēšanas vingrinājumus, kuģošanas treniņus, piedalās arī militārajās mācībās, kurās iznīcina jūrā esošās mīnas. Kā viens no pakārtotajiem uzdevumiem ir patrulēšana, kuras laikā NATO klātbūtne tiek demonstrēta gan jūrā, gan krastā - ostu vizīšu laikā. Šajā grupā iekļauti septiņi kuģi no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Nīderlandes, Beļģijas, Norvēģijas un Vācijas, kā arī uz vienu mēnesi sabiedrotajiem pievienojās Somijas kuģis.

Latvijas bruņotie spēki SNMCMG1 piedalās kopš 2007. gada, bet 2017. gada jūlijā Latvijai pirmo reizi tika uzticēts pārņemt tās komandvadību.

Image
Jūras spēki
Foto: Foto: NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa
Foto: NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa

Jau ziņots, ka no 4. līdz 6. novembrim Irbes jūras šaurumā notika SNMCMG1 militārās mācības “Hodops” (Historical Ordnance Disposal Operation). Mācību galvenais uzdevums bija atrast un neitralizēt Pirmā un Otrā pasaules kara laika atstātos sprādzienbīstamos priekšmetus Irbes jūras šaurumā, lai uzlabotu kuģošanas drošību Baltijas jūrā, kā arī pilnveidotu SNMCMG1 sastāvā esošu kuģu iemaņas mīnu neitralizēšanas operācijās.

M-04 “Imanta” svinīgajā sagaidīšanas ceremonijā 16. decembrī piedalīsies Jūras spēku vadība. Pasākuma laikā tiks ievērotas visas epidemioloģiskās prasības.

Dalies ar šo ziņu