NATO iznīcinātāji pārtver Krievijas iznīcinātājus virs Ziemeļatlantijas un Melnās jūras

NATO
Sargs.lv/ ac.nato.int
Norvēģijas gaisa spēku iznīcinātājs F-16
Foto: Foto: Norwegian Air Force

NATO iznīcinātāji pagājušās nedēļas sākumā pārtvēruši vairākus Krievijas iznīcinātājus un militāros gaisa kuģus starptautiskajā gaisa telpā alianses galējo Ziemeļu un Dienvidu gaisa telpā, ziņo NATO Sabiedroto gaisa spēku pavēlniecība.

Pirmā Krievijas gaisa kuģu pārtveršanas operācija norisinājusies 9. februārī, kad no Bodo gaisa spēku bāzes pacēlās divi Norvēģijas iznīcinātāji, lai pārtvertu divus Krievijas Gaisa spēku stratēģisko bumbvedēju Tu-160.

Savukārt otrā pārtveršana norisinājās 10. februārī. NATO iznīcinātāji no Rumānijas, Bulgārijas un Turcijas reaģējuši uz vairāku Krievijas militāro gaisa kuģu klātbūtni, kas lidoja netālu no NATO gaisa telpas robežām virs Melnās jūras.

Image
Rumānijas gaisa spēku iznīcinātājs MiG-21/Adrian Dulau Virusu
Foto: Foto: Adrian Dulau Virusu
Rumānijas gaisa spēku iznīcinātājs MiG-21/Adrian Dulau Virusu

Lai sabiedrotie reaģētu uz Krievijas klātbūtni starptautiskajā gaisa telpā, NATO kopīgais gaisa operāciju centrs Torrejonā, Spānijā brīdināja iznīcinātājus “Mihail Kogalniceanu” gaisa spēku bāzē Rumānijā, “Graf Ignatievo” bāzē Bulgārijā, kā arī “Merzifon” bāzē Turcijā.

Image
Bulgārijas gaisa spēku iznīcinātājs MiG-29/ Cynthia Vernat
Foto: Foto: Cynthia Vernat
Foto: Bulgārijas gaisa spēku iznīcinātājs MiG-29/ Cynthia Vernat

Kā jau ierasts, Krievijas gaisa kuģi sava lidojuma laikā nepārraidīja retranslatora kodu, kas norādītu to atrašanās vietu un augstumu, pirms plānotā lidojuma neiesniedza tā plānu, kā arī nesazinājās ar gaisa satiksmes vadības dispečeriem, tādējādi radot potenciālus riskus civilajai gaisa satiksmei.

Krievijas formējumā virs Melnās jūras lidoja stratēģiskie bumbvedēji Tu-160, kurus pavadīja iznīcinātāji.

Image
Turcijas gaisa spēku iznīcinātājs F-16/ Turkish Air Force
Foto: Foto: Turkish Air Force
Foto: Turcijas gaisa spēku iznīcinātājs F-16/ Turkish Air Force

Gaisa kuģu grupu pārtvēra Rumānijas iznīcinātāji “MiG-21”, bet Bulgārijas iznīcinātāji “MiG-29” tika turēti gatavībā. Savukārt Turcijas iznīcinātāji “F-16” pacēlās, lai reaģētu jebkurā brīdī. NATO gaisa kuģi atpakaļ gaisa bāzēs atgriezušies, kad Krievijas lidaparāti atstāja teritoriju. Savukārt trīs sabiedroto iznīcinātāju koordinētu un kolektīvu darbu vadīja alianses kopīgais gaisa operāciju centrs Torrejonā, Spānijā.

NATO iznīcinātāji dežurē visu diennakti, esot gatavībā reaģēt uz jebkuru aizdomīgu un neatpazīstamu lidojumu sabiedroto gaisa atelpā un tās tuvumā. Gaisa patruļas ir svarīgs veids, kā NATO uztur drošību alianses dalībvalstīm.  

Dalies ar šo ziņu