Ukraina padziļina zinātnisko sadarbību ar NATO

NATO
Sargs.lv/NATO.int
Ukraina
Foto: Foto: NATO.int

Ukrainas nesen iegūtais NATO padziļinātās sadarbības partnera statuss ļāvis valstij vēl vairāk paplašināt tās ieguldījumu zinātniskajā sadarbībā ar aliansi un tās partnervalstīm, veicinot drošību Eiroatlantiskajā telpā.

Alianses pārstāvji norāda, ka NATO un Ukrainas sadarbība zinātniskajā jomā ilgst vairākus gadus. Līdz šim tā attīstīta virknē nozaru, piemēram, terorisma apkarošanā, dažādās progresīvās tehnoloģijās, kiberaizsardzībā, enerģētikas drošībā, kā arī aizsardzībā pret ķīmiskajiem, bioloģiskajiem, radioaktīvajiem un kodoldraudiem.

NATO Zinātnes programma mieram un drošībai nodrošina Ukrainas zinātniekiem sadarbības platformu, kurā tie var darboties plecu pie pleca ar alianses un partnervalstu zinātniekiem, izstrādājot jaunus drošības risinājumus iesaistītajām dalībvalstīm.

Šobrīd Ukraina vada 27 aktivitātes. Viena no šīm programmām ir progresīvākā pretterorisma jomā. Programmas “DEXTER” (Detection of Explosives and Firearms to Counter Terrorism) ietvaros paredzēts izveidot ir integrētu, attālināti vadāmu sistēmu, kura ļautu laicīgi atklāt, piemēram, publiskās vietās ienestus šaujamieročus un sprāgstvielas, nekavējot cilvēku, jo īpaši pasažieru plūsmu, ja pārbaudes jāveic, piemēram, lidostās.

“Šis projekts pastiprinās NATO lomu starptautiskajā cīņā pret terorismu,” uzsver NATO Zinātnes programmas mieram un drošībai vecākais partnerības padomnieks doktors Denizs Juksels Betens (Deniz Yüksel-Beten).

NATO Zinātnes programma mieram un drošībai paver iespējas dažādu jomu Ukrainas speciālistiem, jo īpaši jaunajiem zinātniekiem un pētniekiem sadarbībā ar citiem sabiedroto un partnervalstu speciālistiem meklēt novatoriskus risinājumus mūsdienu drošības izaicinājumiem. Līdz šim Ukrainas speciālisti jau sadarbojušies ar saviem kolēģiem no Apvienotās Karalistes un ASV moderno tehnoloģiju jomā, proti, lai palielinātu sauszemes un gaisa transportlīdzekļu izturību un veiktspēju dažāda veida smagos reljefa apstākļos, iespēju robežās mazinot kļūmes to darbībā.

“Mēs uzskatām, ka NATO Zinātnes programma mieram un drošībai ir vērtīga platforma NATO un Ukrainas sadarbībai. Tā veicina zinātnisko pētījumu efektivitāti, tehnoloģisko inovāciju izstrādi un dalīšanos zināšanās starp NATO valstu un Ukrainas zinātniekiem,” tā, jūlija sākumā viesojoties NATO centrālajā mītnē, uzsvēra  Ukrainas premjerministra vietniece Olha Stefanišina.

Šogad NATO Zinātnes programmas mieram un drošībai ietvaros apstiprināti 13 projekti, kuros iesaistīta Ukraina. Tie ir vērsti uz karavīru un civiliedzīvotāju aizsardzību no ķīmiskiem, bioloģiskiem, radioloģiskiem draudiem un kodolpiesārņojumu. Šajos projektos tiks meklētas un uzlabotas tehnoloģijas, lai stiprinātu civiliedzīvotāju noturību, kā arī valstu medicīniskās un ārkārtas reaģēšanas sistēmas.

Iesaistoties šajos projektos, Ukrainas pārstāvji varēs strādāt plecu pie pleca ar kolēģiem no Igaunijas, Francijas, Vācijas, Grieķijas, Itālijas, Polijas, Apvienotās Karalistes, kā arī partnervalstu pārstāvjiem no Baltkrievijas, Jordānijas un Zviedrijas.  

Savukārt nākotnē, izmantojot par platformu NATO Zinātnes programmu mieram un drošībai, sadarbība ar Ukrainas zinātniekiem tiks veicināta tādās jomās, kā hibrīdkara pētniecībā un jūrniecības pētījumos, kā arī miera un drošības pētījumos.

"Ņemot vērā augstos Ukrainas zinātnes standartus, sadarbība ar Ukrainas pētniekiem un zinātniekiem ir arī nenovērtējams ieguvums viņu kolēģiem NATO valstīs, piemēram, veicot hibrīdkara pētniecību," sacīja NATO ģenerālsekretāra vietnieks jauno drošības izaicinājumu jautājumos Antonio Misiroli.

Kopš NATO 1991.gadā uzsāka Zinātnes programmu mieram un drošībai, tajā piedalījušies vairāk nekā 720 Ukrainas ekspertu. Savukārt 945 jaunie zinātnieki ieguvuši iespējas piedalīties dažādās apmaiņas programmās un kopējos zinātniskos projektos, kas rezultējušies vairāk nekā 80 zinātniskās publikācijās.

Dažas nesen pabeigtās zinātniskās izstrādes, kas tikušas piegādātas arī Ukrainai, ietver atbalstu atmīnēšanā, uzlabojot improvizēto spridzekļu atpazīšanas sistēmu. Savukārt cita projekta ietvaros veidota platforma daudznacionālas telemedicīnas sistēmai. Šī sistēma ļauj medicīnas speciālistiem attālināti sniegt atbalstu lielu katastrofu gadījumos, kad nepieciešama īpaša kompetence pirmās reaģēšanas un palīdzības jomā. Pielietojot šo sistēmu, ar mūsdienu komunikāciju iekārtām mediķi reālā laika režīmā var sniegt ieteikumus pacientu aprūpētājiem, kuri tieši iesaistīti katastrofas likvidācijā.

Dalies ar šo ziņu