Partnerība, kas aizsāka ceļu uz Rietumiem: Latvijas un Mičiganas Nacionālās gvardes sadarbībai – 30

Mūsdienu vēsture
Aivars Madris/Sargs.lv
Mičiganas avēnijas atklāšana Ādažu bāzē 2018. gadā
Foto: Mičiganas avēnijas atklāšana Ādažu bāzē 2018. gadā / Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

“Mums bija jāizlemj, kurā virzienā mēs gribam doties: vai mēs vēlamies līdzināties Rietumiem vai Austrumiem,” pirms pieciem gadiem tapušajā izdevumā, kas veltīts Latvijas Zemessardzes un Mičiganas Nacionālās gvardes sadarbībai, stāsta atvaļinātais ģenerālleitnants un bijušais NBS komandieris Raimonds Graube. Tieši šo sadarbību, kas aizsākās tālajā 1993. gadā, šodien daudzi uzskata par vienu no nozīmīgākajiem faktoriem, kas Latvijas bruņoto spēku attīstībā kļuva par izšķirošu virzībā uz mūsu integrāciju Rietumos un NATO, līdzdalību starptautiskajās misijās un mūsdienīgas armijas izveidē. Šogad 27. aprīlī paiet apaļi 30 gadi kopš sadarbības līguma noslēgšanas.

Latvijas Zemessardze tapa 1991. gadā augustā, un tajā galvenokārt iestājās tieši janvāra barikāžu dalībnieki un viņiem līdzīgi nacionālpatriotiski noskaņoti aktīvisti, kuriem rūpēja tikko neatkarību atguvušās Latvijas drošība. Satraukumam bija pamats, jo sabrukušās Padomju Savienības armijas kontingents joprojām atradās Latvijas teritorijā. Avoti vēsta, ka Zemessardzē dažu mēnešu laikā iestājās vairāk nekā 10 000 cilvēku, bet gadu vēlāk viņu skaits jau sasniedza 17 000. Tomēr Zemessardze, kaut arī valstij lojāla un Latvijas prezidentam pakļauta organizācija, savos pirmsākumos bija slikti ekipēta un apmācīta, kā arī tai nebija sakārtotas iekšējās struktūras un sistemātiskas apmācību programmas.

Amerikāņu interese un Amerikas latviešu atbalsts

Par pagrieziena punktu kļuva 1992. gada novembris, kad Rīgā ieradās ASV delegācija, lai pārrunātu iespējas sniegt atbalstu bijušo PSRS valstu bruņotajiem spēkiem. ASV delegācijā bija 38 dalībnieki, tai skaitā no Nacionālo gvaržu biro­ja, ASV Eiropas pavēlniecības, Aizsardzības minis­tra biroja, ASV Bruņoto spēku virspavēlniecības un ASV Valsts departamenta, kā arī triju Baltijas valstu militārie atašeji. Diezgan ātri kļuva skaidrs, ka militārā palīdzība jākoncentrē tieši uz Zemessardzi, kas tobrīd faktiski bija galvenais Latvijas militārais spēks, jo regulārajā armijā tobrīd situāciju vēl noteica krievu virsnieki.

Partnerattiecību sadarbības programma bija Nacionālo gvaržu biroja komandiera ģenerālleitnanta Džona B. Konoveja (John B. Conaway) iecere, lai stiprinātu drošības situāciju Baltijas reģionā un vairotu nacionālo gvaržu iesaisti starptautiskās drošības veicināšanā.  Sadarbību Latvijā attīstīja ģenerālmajors Gordons Stamps (Gordon Stump), kurš apmeklēja Rīgu un tikās ar Zemessardzes komandieri pulkvedi Ģirtu Valdi Kristovski un citām Latvijas amatpersonām.

Image
Ģenerālmajors Gordons Stamps un Latvijas prezidents Guntis Ulmanis. Foto: Aizsardzības ministrija

Mičiganas štata interesi par Latviju noteica arī apstāklis, ka tieši šajā štatā pēc Otrā pasaules kara bija izveidojusies liela latviešu kopiena, kuras centrs bija Kalamazū pilsēta. ASV bruņotajos spēkus un aizsardzības nozarē darbojās arī augsti stāvoši latviešu izcelsmes virsnieki un speciālisti, kas aktīvi lobēja sadarbību ar Latvijas bruņoto spēku struktūrām. Mičiganas Nacionālā gvarde šajā sadarbības programmā tika iesaistīta informācijas un pieredzes sniegšanai, jo tika izlemts, ka regulārās ASV armijas personāla klātbūtne Latvijā varētu radīt nevajadzīgus eskalācijas riskus ar Krievijas armijas kontingentu.

Mičiganas Nacionālā gvarde ir Amerikas Savienoto Valstu armijas (ASV) rezerves vienība, kuras ikdienas pienākums ir aizsargāt Mičiganas štatu, taču nepieciešamības gadījumā tā var tikt iesaistīta arī visas valsts aizsardzībā. Turklāt Mičiganas Nacionālajai gvardei ir arī sava aviācijas vienība – Mičiganas Gaisa Nacionālā gvarde. Šodien Mičiganas Nacionālajā gvardē dienē vairāk nekā 11 000 karavīru.

1998. gadā tapušajā “Valsts drošības un aizsardzības izvērtējumā” par Baltijas valstu aizsardzības problēmām teikts: “Lat­vijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku attīstība un Mičiganas partnerattiecības ar Latviju ne tikai demonstrēja reālu Rietumu atbalstu nepieredzēju­šajiem Latvijas bruņotajiem spēkiem, bet arī bija nepārprotams starptautisks un politisks signāls [..], tas ieviesa alternatīvu, Rietumu perspektīvu, kā raudzīties uz militāro plānošanu, spēku struktūru un vadību.”

Image
Ģenerālleitnants (atv.) Džons B. Konevejs noliek vainagu pie Brīvības pieminekļa 1992. gada 18. novembrī. Foto: plkv . (atv.) Veins Gosnells

Mičiganas Nacionālās gvardes pienesums Zemessardzes attīstībā

Kā pirmā Latvijas – Mičiganas partnerattiecību prioritāte tika noteikta palīdzība Latvijas Zemessardzei pāriet uz Rietumu stila komandķēdes struktūru, ņemot vērā, ka gan Zemessardze, gan Nacionālā gvarde ir brīvprātīgas bruņoto spēku struktūras. Sadarbība ar Mičiganas Nacionālās gvardes virsniekiem un instruktoriem ļāva Zemessardzei pārskatīt un uzlabot zemessargu apmācību principus un veidus, jau agrīnā tās darbības periodā pārejot uz Rietumu armijai raksturīgiem modeļiem un izvairoties no sekošanas padomju armijas principiem, kas tolaik vēl bija aktuāli Latvijas bruņotajos spēkos.

Zemessardzes nodarbību plānošanā, organizēšanā un vadīšanā tika izmantota kopīgās mācībās iegūtā praktiskā pieredze. Būtisks faktors bija angļu valodas apmācība, ko arī palīdzēja organizēt Nacionālās gvardes instruktori. Ņemot vērā starptautisko politisko situāciju 90. gadu vidū un NATO tābrīža galvenos uzdevumus, latviešu zemessargu apmācības process primāri tika vērsts uz dalību miera uzturēšanas misijās, nevis aizsardzību Latvijas teritorijā.

Image
Mācības "Baltic Challenge". Foto: Vitālijs Stīpnieks

Jau divus gadus pēc sadarbības uzsākšanas – 1995. gadā –  Mičiganas Nacionālā gvarde aicināja Latvijas zemessargus gūt pieredzi starptautiskajās taktiskajās lauka mācībās “GuardEx, kas norisinājās Mičiganā. Pirmajā gadā mūsu zemessargi pamatā darbojās kā novērotāji, bet jau gadu vēlāk mācībās Mičiganā piedalījās 49 Latvijas bruņoto spēku pārstāvji. No 2000. gada līdz 2004. gadam mācību cikls “GuardEX” koncentrējās tieši uz sadarbību starp Latvijas Zemessardzi un Mičiganas Militāro policiju.

Vienas no pirmajām plašākajām kopīgajām mācībām, kas norisinājās jau šajā okeāna pusē, bija “Baltic Challenge”, kuru galvenais uzdevums bija apmācīt Baltijas valstu un ASV karavīrus veikt miera uzturēšanas operācijas.  Mācības norisinājās no 1996. līdz 1998. gadam Latvijā, Igaunijā un Lietuvā. Piedaloties vairāk nekā 800 amerikāņu, 80 latviešu un 70 lietuviešu karavīriem, Latvijā (Ādažu poligonā) notiekošās mācības “Baltic Challenge 96” bija vērienīgākais vingrinājums Baltijā kopš Latvijas neatkarības atgūšanas un pirmā reize, kad sadarbības valstu spēki piedalījās mācībās Latvijas teritorijā.

Turpmāk kopīgu mācību rīkošana ar Mičiganas Nacionālo gvardi faktiski kļuva par tradīciju, kas turpinājās arī 21. gs. tādos mācību ciklos kā kaujas atbalsta mācības “Summer Shield” un starptautiskajās mācībās “Saber Strike”. 2022. gadā Mičiganas Nacionālās gvardes artilērijas bataljona karavīriem bija iespēja piedalīties arī mācību “Namejs” pavasara ciklā “Defender Europe”, trenējoties taktisko uzdevumu izpildē, savietojot gaisa un sauszemes operācijas.

Image
Ādažu poligonā militāro mācību “Summer Shield 2022” ietvaros ASV Mičiganas Nacionālās gvardes 119. kaujas artilērijas vienības karavīri veic kaujas šaušanu ar M777 haubicēm/srž. Ēriks Kukutis / Aizsardzības ministrija

Sadarbība jaunajā tūkstošgadē – dalība misijās, augsta līmeņa speciālistu apmācība un infrastruktūras attīstība

Pagājušā gadsimta 90. gados aizsāktā partnerība jaunajā gadu tūkstotī tika izvērsta vēl plašāk un daudzpusīgāk, reaģējot arī uz jaunajiem ģeopolitiskajiem izaicinājumiem pasaulē – Latvijas zemessargiem un karavīriem Mičiganas Nacionālās gvardes instruktoru un padomnieku sniegtās zināšanas un mācībās gūto pieredzi bija iespēja pielietot arī praksē, reālu militāro konfliktu situācijās.

1996. gadā Latvijas karavīri un zemessargi piedalījās savā pirmajā starptautiskajā operācijā – NATO vadītajā Stabilizācijas spēku operācijā Bosnijā un Hercegovinā, vēlāk arī NATO starptautiskajās operācijās Balkānos, Irākā un Afganistānā. Dalība starptautiskajās miera uzturēšanas operācijās ir ļāvusi stiprināt Latvijas karavīru kaujas spējas un apgūt jaunas iemaņas, kā arī veicināt sadarbības spējas daudznacionālā līmenī.

Image
Operacionālās sadarbības padomnieku grupas pārstāvji majors Džims Hikmens un majors Juris Āboliņš patrulē Nišagamas ciemā, Kunāras provincē, Afganistānā kopā ar Afganistānas Nacionālās armijas karavīriem, 2009. gada 1. maijs. Foto: NBS

Pēc 2001. gada 11. septembra teroraktiem ASV Mičiganas Nacionālā gvarde strauji iesaistījās starptautiskajās operācijās, nodrošinot rotācijas Afganistānā un Irākā. Pēc iestāšanās NATO arī Latvija ir sniegusi ieguldījumu šo misiju kontingenta papildināšanā, un Latvijas karavīriem atbalstu apmācību procesā sniedza arī karavīri no Mičiganas Nacionālās gvardes.

2008. gadā tika panākta vienošanās par Latvijas un ASV sadarbību kopīgajā Operacionālās sadarbības padomnieku grupā (Operation Mentoring Liason Team - OMLT) Afganistānā. OMLT grupas bija nelielas un darbojās tālu no bāzēm, tāpēc bija svarīgi nodrošināt Latvijai spēju izsaukt tuvo gaisa atbalstu un artilērijas atbalstu, šo spēju attīstībai atbalstu sniedza Mičiganas Nacionālā gvarde. 2008. gada sākumā tika sagatavots apmācību plāns Latvijas OMLT, sākotnēji apmācības norisinājās Latvijā, vēlāk tām sekoja praktiskās nodarbības Mičiganā.

Būtisku ieguldījumu Mičiganas Nacionālā gvarde ir devusi Latvijas Gaisa spēku pilnveidošanā, attīstot un apmācot tuvā gaisa atbalsta kontrolieru (Joint Terminal Attack Controllers - JTAC) un apvienotā uguns novērotāju (Joint Fires Observers – JFO) personālu gaisa spēku struktūrā. Gvardes pienesums ir veicinājis arī Sauszemes spēku mehanizāciju, palīdzējis nodrošināt mīnmetēju un artilēristu apmācību, vada komandieru, uguns atbalsta virsnieku un instruktoru kaujas apakšvienībās apmācībā. Abu valstu karavīri ir piedalījušies arī kopīgās pirmsmisiju apmācībās.

Image
ASV Mičiganas Nacionālās gaisa gvardes lidmašīna A-10 veic uzbrukumus Stīlgeitas poligonā ASV. Uzbrukumus vada Latvijas NBS JTAC speciālisti / srž. Ēriks Kukutis / Aizsardzības ministrija

Viens no būtiskākajiem Valsts partnerības programmā īstenotajiem projektiem ir Latvijas Gaisa spēku bāzes lidlauka infrastruktūras attīstība Lielvārdē. 2021. gadā Lielvārdes aviācijas bāze saņēma instrumentālo lidojumu sertifikātu, kas ļauj tai uzņemt gaisa kuģus jebkuros diennakts un metereoloģiskajos laikapstākļos. Atbalstu Latvijas Gaisa spēku bāzes un lidlauka attīstībā sniedza  un personāla apmācībā iesaistījās arī Mičiganas Nacionālās gvardes pārstāvji.

Latvija un Mičigana ir attīstījusi sadarbību arī ārpus Eiropas un ASV robežām. 2013. gadā tika uzsākta sadarbība projektā Libērijā, Āfrikā, kur Mičiganas un Latvijas militārie instruktori kopīgi vadīja Libērijas armijas instruktoru apmācību kursu, tādējādi nodot citu valstu karavīriem dienesta laikā iegūto pieredzi.

Aktuālie un nākotnes sadarbības projekti

Pēc Krievijas uzsāktā iebrukuma Ukrainā 2022. gada 24. februārī drošības situācija Baltijas reģionā ir būtiski mainījusies, un turpmākajai sadarbībai ar ASV bruņotajiem spēkiem, tostarp Mičiganas Nacionālo gvardi, ir nenovērtējams atspaids uz mūsu kaujas un noturības spēju stiprināšanu. Zemessardzes ilgtermiņa attīstības mērķu stiprināšana un zemessargu kaujas iemaņu un spēju pilnveidošana joprojām ir aktīva partnerattiecību sadarbības joma.

Sekojot attīstības tendencēm, ir izveidota Latvijas Zemessardzes kiberaizsardzības vienība un Mičiganas Nacionālās gvardes kibervienība, abu valstu karavīri veic kopīgus vingrinājumus tiešsaistē, kiberpoligonā. Sadarbība tiek attīstīta arī ASV bruņoto spēku Eiropas pavēlniecības sadarbībā ar NATO Kiberaizsardzības izcilības centru rīkotajās ikgadējās mācībās “Baltic Ghost”. Mācību galvenais mērķis ir pārbaudīt Baltijas valstu un ASV spējas un gatavību sadarboties liela apjoma kiberuzbrukuma gadījumā, kura novēršanai būtu nepieciešama starptautiski koordinēta kopīga rīcība.

Image
Sabiedroto komanda novērtē iespējamos apdraudētības riskus mācību “Combined Endeavour” laikā, piedalās ASV, Polijas, Lietuvas, Latvijas un Bulgārijas pārstāvji 10 cilvēku komandas sastāvā. Foto: NBS

Latvija sadarbībā ar Mičiganu īsteno projektus arī kaujas medicīniskās aprūpes sniegšanā un militārās medicīnas vienību pārvietošanā, kaujas inženieru spēju attīstībā, mobilitātes un pretmobilitātes spēju attīstībā, izdzīvošanas kaujas spēju, kaujas sakaru un kājnieku taktikas prasmju paaugstināšanā, apvienotā uguns atbalsta priekšējo novērotāju spēju un netiešās uguns atbalsta spējas attīstībā. Notiek aktīva sadarbība NBS Vidējās klases helikopteru nomaiņas projektā, kura ietvaros Mičiganas pārstāvji nodrošina Latvijas Gaisa spēku personāla apmācību.

Latvijas un Mičiganas sadarbība notiek arī inovāciju un tehnoloģiju jomā, kas veicina militāro spēju stiprināšanu. Arī Latvijas veiktie un nākotnē plānotie ieroču sistēmu iepirkumi, kā piemēram, raķešu artilērijas sistēmas “Himars” projekts, sniedz iespēju paplašināt sadarbību, iesaistot Mičiganas Nacionālās gvardes sniegto pieredzi un apmācības.

Image
Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš tiekas ar Mičiganas Nacionālās gvardes komandieri ģenerālmajoru Polu Rodžeru (Paul Rogers), lai pārrunātu Latvijas un ASV sadarbību aizsardzības jomā/ Armīns Janiks / Aizsardzības ministrija

Dalies ar šo ziņu