Latvijas un Igaunijas karavīri kopā ar ASV Nacionālās gvardes kolēģiem trenējas ugunsgrēku dzēšanā

Militārās mācības
Sargs/The Alpena News
Latvijas karavīri - ugunsdzēsēji mācību "Northen Strike" laikā trenējas kopā ar ASV kolēģiem
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Pārvarot valodas barjeras un vadot ugunsgrēku dzēšanas darbus divās valodās, ASV Alpenas Kaujas gatavības sagatavošanas centrā Latvijas un Igaunijas bruņoto spēku karavīri-ugunsdzēsēji kopā ar saviem kolēģiem no Ņujorkas Nacionālās gvardes cīnījās ar liesmām Ikgadējo ASV Nacionālās gvardes mācību “Norghen Strike” laikā, vēsta ASV medijs “The Alpena News”.

Laikā, kad ASV Nacionālās gvardes kaujas lidmašīnas veica pacelšanās un nolaišanās vingrinājumus, citi Nacionālās gvardes karavīri kopā ar saviem kolēģiem no Atlantijas okeāna otra krasta centās cīnīties ar liesmām, kas plosījās speciāli ugunsdzēsēju apmācībai izveidotā četru stāvu treniņa mūra ēkā.

Mācību rīkotāji karavīriem bija sagatavojuši vairākas ārkārtas situācijas, sākot ar glābšanas darbiem pēc helikoptera nogāšanās, lidmašīnas avāriju un ugunsgrēkiem daudzstāvu būvēs. Šo mācību laikā tika veidotas jauktās komandas no dažādu valstu karavīriem.

Image
Foto: Latvijas karavīri - ugunsdzēsēji mācību "Northen Strike" laikā trenējas kopā ar ASV kolēģiem/vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Latvijas karavīri - ugunsdzēsēji mācību "Northen Strike" laikā trenējas kopā ar ASV kolēģiem/vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Lai arī karavīru dzimtās valodas bija dažādas un katrs no tiem savās mājās bija iepriekš apguvuši atšķirīgas taktikas un paņēmienus cīņā liesmām, šo mācību laikā viņiem nācās strādāt jauktās komandās, stāsta ASV Nacionālās gvardes Ugunsdzēsības un glābšanas centra priekšnieks virsseržants Džeremijs Volfords

Kā atzina virsseržants Dž. Volfords, sekmīgi pārvarot dažādās barjeras, karavīru – ugunsdzēsēju komandas ātri spēja rast vienotu valodu un paņēmienus, lai tiktu galā ar lielāko daļu mācību uzdevumu.

Image
Foto: NBS karavīrs - ugunsdzēsējs mācību "Northen Strike" laikā ASV /vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: NBS karavīrs - ugunsdzēsējs mācību "Northen Strike" laikā ASV /vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

“Galvenais neuztraucieties par to, ko darāt,” pirms imitētās helikoptera avārijas, uzrunājot karavīrus, sacīja Dž Volfords. “Reālajā dzīvē šādās situācijās valda organizēts haoss,” viņš piebilda.

Savukārt citu specialitāšu karavīri no Latvijas un Igaunijas bruņotajiem spēkiem kopā ar kolēģiem no Mičiganas, Arizonas Ņujorkas un Dienviddakotas Nacionālās gvardes vienībām Alpenas bāzē aizvadīja dažāda veida mācības. Dažās no tām tika iesaistīts gaisa atbalsts, tostarp ar uzbrukuma drons MQ-9 “Reaper” un ASV bruņoto spēku rīcībā esošās vertikālās pacelšanās triecienlidmašīnas “Harrier. Mācībās iesaistīto sabiedroto valstu karavīri vadīja simulētu pretinieka teritoriju bombardēšanu.

Image
Latvijas JTAC speciālisti mācībās "Northen Strike" ASV/srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
Foto: Latvijas JTAC speciālisti mācībās "Northen Strike" ASV/srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Latvijas Nacionālo bruņoto spēku instruktors Arnis Uzijs intervijā “The Alpena News” atzina, ka prasmes un paņēmieni, kas tiek apgūti mācībās “Northen Strike”, īstā krīzes situācijā ļaus izglābt maksimāli daudz cilvēku dzīvību.

Kā sarunā ar ASV mediju atzina Latvijas karavīrs, mācību infrastruktūra, kādā nākas trenēties  “Northen Strike” laikā, ir visai pielīdzināma tai, kāda ir Latvijā.

“Lai gan mašīnas un mājas nedaudz atšķiras, ūdens te ir tāds pats kā pie mums,” jokoja A. Uzijs.

Tikmēr virsseržants Dž Valfords norādīja, ka Mičiganas Nacionālās gvardes sadarbība ar Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem aizsākās pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados. Kopš 2012. gada  savas prasmes šajās mācībās kopīgi trenē arī ASV un Latvijas karavīri – ugunsdzēsēji.

Saskaņā ar Dž.Volforda teikto, mācību laikā karavīri-ugunsdzēsēji tiek iesaistīti dažāda veida katastrofu novēršanā. Šāda sadarbība bieži vien uzjundījot koleģiālus strīdus par labāko tehniku konkrātā uzdevuma veikšanai. Kā atzīst virsseržants Dž. Volfords, katras valsts karavīri uzskata, ka pašu mājās apgūtā tehnika ir pati labākā. Tomēr mācības veidotas tā, lai katras valsts karavīri kontrolētas simulētās krīzes apstākļos apgūtu labāko tehniku un paņēmienus, kļūstot sagatavotāki un spējīgāki novērst īstas krīzes, ar kurām varētu nākties saskarties karadarbības laikā.

Dalies ar šo ziņu