“Sargs.lv” reportāža: Kā dzīvos valsts aizsardzības dienesta karavīri?

Latvijā
Sargs.lv
Mediju diena militārajā bāzē Ādažos
Foto: Mediju diena militārajā bāzē Ādažos Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Šodien portālam “Sargs.lv” un vairākiem citiem medijiem bija iespēja apskatīt Ādažu militārās bāzes ikdienas rosību. Tieši šeit tuvākajā nākotnē paredzēts apmācīt valsts aizsardzības dienestam pieteikušos jauniešus. Viesi speciāli paredzētā ekskursijā apskatīja teju visu militāro bāzi - sākot no dienesta viesnīcām, kur ikdienā uzturas Latvijas un sabiedroto karavīri, līdz pat sporta kompleksam un Medicīnas aprūpes centram, kuru arī VAD esošie jaunieši varēs pilnvērtīgi izmantot.

Mediju pārstāvji tika sagaidīti pie Ādažu bāzes galvenajiem vārtiem, kur tālāk tika sasēdināti autobusā. Pēdējo gadu laikā bāze ir ievērojami paplašinājusies un attīstījusies, kas nozīmē, ka, lai raiti apskatītu visas iecerētās vietas, ir nepieciešams transports. Principā militārā bāze ir kā vesela pilsēta. Karavīriem uz vietas tiek nodrošināts viss – fiziskās aktivitātes, izmitināšana, ēdināšana, medicīnas pakalpojumi, atpūtas iespējas un, protams, militārās apmācības.

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers žurnālistiem skaidroja, ka Ādažu militārā bāze un tās instruktori nepieciešamības gadījumā spēs jau šogad uzņemt 400 jauniešus dienestā. Šī brīža plāni paredz, ka pirmajā iesaukumā plānots uzņemt 300 brīvprātīgos.

Image
Mediju diena militārajā bāzē Ādažos
Mediju diena militārajā bāzē Ādažos Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Pirmā iesaukuma apmācības notiks tikai Ādažos. Šobrīd mēs precīzi zinām ko un kā darīsim, tāpēc principā mēs varētu viņus uzņemt jau rīt,” atzina S. Gaugers.

Pirmais apskates objekts bija kazarmas, kurās mitināsies valsts aizsardzības dienesta karavīri. Paredzēts, ka vienā istabā dzīvos 10 VAD karavīri. Jauniešiem tiks nodrošināts viss nepieciešamais ikdienas sadzīvē.

Image
Mediju diena militārajā bāzē Ādažos
Mediju diena militārajā bāzē Ādažos Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Kazarmu pirmajā stāvā atrodas ekipējuma un ieroču telpas. Atgriežoties no uzdevumu izpildes, vispirms karavīri veic ekipējuma nodošanu un ieroču apkopi speciāli izveidotās vietās. Turpat netālu atrodas arī mācību klases. Papildu visiem pierastajām standarta mācību klasēm, kas būtiski neatšķiras no vidusskolās redzētajām, Ādažos arī ir mācību telpas, kurās ir iespējams novietot arī militāro tehniku.

Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 2. bataljona seržants Jānis Poišs žurnālistiem atzina, ka var novērot izmaiņas paaudžu starpā, tāpēc vecākajiem kolēģiem ir jāpielāgojas un jāatrod labākie veidi kā nodrošināt veiksmīgu sadarbību. Ir nepieciešams atrast kopīgu vidusceļu, kurā abas iesaistītās puses – instruktori un apmācāmie, justos komfortabli.

Image
Mediju diena militārajā bāzē Ādažos
Mediju diena militārajā bāzē Ādažos Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Aptaujātie karavīru pamatapmācības kursanti atzina, ka galvenais iemesls iestāšanās armijā ir bijis atalgojums, stabilitāte un plašās izaugsmes iespējas. Tāpat jaunie karavīri atzina, ka ārpus militārās bāzes ir daudz dažādi stereotipi, taču mūsdienās armija ir pavisam citādāka. Aptaujātie uzslavēja profesionālo instruktoru darbu un atzina, ka nepieciešamības gadījumā ir gatavi aizstāvēt savu valsti un tās cilvēkus.

Plānots, ka brīvprātīgajiem tiks dots divu nedēļu adaptēšanās laiks vienībā, kura laikā tiks iepazītas apmācību un dzīvošanas vietas, dienesta sniegtās iespējas un tiks saņemts individuālais ekipējums.

Pārsvarā VAD karavīriem būs nepieciešams apmeklēt gan individuālās, gan kolektīvās apmācības, taču brīvajā laikā varēs apmeklēt svaru zāli, volejbola, futbola, basketbola, cīņas sporta, tenisa un pat alpīnisma nodarbības.

Ādažu militārās bāzes sporta kompleksu, kas karavīriem  ir atvērts sportošanai 17 stundas katru dienu. Lielākā rosība ir redzama dienas pirmajā pusē, kad vairums ierodas uz rīta treniņiem. Vienā dienā vidēji 1200 karavīru izmanto kompleksa sniegtās iespējas. Vispopulārākā treniņu vieta ir svaru zāle, kurā pieejami visa veida moderni trenažieri.

Image
Mediju diena militārajā bāzē Ādažos
Mediju diena militārajā bāzē Ādažos Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Jauniešu fiziskais stāvoklis nebūs būtiskākais faktors uzņemšanas procesā, jo Ādažu bāzē strādā profesionāli treneri, kuri attīstīs fizisko sagatavotību. Tāpat jauniešiem būs iespēja saņemt individuālu plānu, lai pilnveidotu savu fizisko sagatavotību.

Mediju pārstāvjiem bija iespēja ieskatīties arī Ādažu militārajā bāzē esošajā Medicīnas aprūpes centrā, kurā VAD dienējošie varēs saņemt dažāda veida medicīnisko palīdzību un zobārstniecības pakalpojumus. Gadījumos, kad nepieciešamās izmeklēšanas vai ārstniecības pakalpojumi nebūs pieejami Medicīnas aprūpes centrā, tad jaunieši varēs saņemt pakalpojumu ārpus militārās bāzes. Šādā gadījumā medicīniskās izmaksas, kuras nozīmējis speciālists, tiks vēlāk atmaksātas.

Visiem zināms, ka karavīrs ar tukšu vēderu nav karotājs. Arī medijiem bija iespēja izbaudīt karavīru pusdienas. Ieejot ēdnīcā, priekšā pavērās iespaidīgs skats – vairāki desmiti lielu galdu un simtiem krēslu. Ādažu militārajā bāzē atrodas lielākā karavīru ēdnīca visā Baltijā.

Image
Ādažu militārās bāzes ēdnīca
Ādažu militārās bāzes ēdnīca Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Līdzīgi kā sporta kompleksā, arī šeit bija iespējams atrast tieši to ēdienu, ko šodien visvairāk gribētos. Pusdienas piedāvājumā bija trīs dažādi pamatēdieni un zupa. Papildus jau tā bagātīgajai porcijai bija iespējams saņemt arī desertu -  dažādas smalkmaizītes, dzērienus, salātus un augļus.

Image
Ādažu militārās bāzes ēdnīca
Ādažu militārās bāzes ēdnīca Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Tā kā Ādažu bāzē izvietotajā NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā dien daudzu sabiedroto valstu karavīri, tad arī ēdieni tiek pielāgoti atbilstoši viņu prasībām. Ir pieejami arī veģetārie ēdieni.

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Rekrutēšanas un atlases centrs ir izstrādājis vienoto rekrutēšanas platformu www.klustikaravirs.lv, kurā arī iekļauta nepieciešamā informācija un elektroniskā pieteikuma anketa topošajiem valsts aizsardzības dienesta (VAD) karavīriem.

Image
Mediju diena militārajā bāzē Ādažos
Mediju diena militārajā bāzē Ādažos Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Ikviens interesents, kurš vēlas iesaistīties valsts aizsardzībā, vienotajā rekrutēšanas platformā atradīs informāciju par visiem Nacionālajos bruņotajos spēkos pieejamajiem dienesta un apmācības veidiem. Tāpat elektroniskajā vietnē vienkopus pieejama  informācija par katra dienesta veida priekšrocībām, ieguvumiem, iespējām, prasībām, kā arī kandidātu atlasi.

Platforma https://www.klustikaravirs.lv/valsts-aizsardzibas-dienests nodrošina elektronisku pieteikšanos visiem dienesta veidiem, ieskaitot jaunieviesto valsts aizsardzības dienestu (VAD).  Lai sāktu aizpildīt pieteikuma anketu, kandidātam vispirms ir nepieciešams autentificēties, izmantojot kādu no vienotajā pieteikšanās modulī piedāvātajiem veidiem, piemēram, ar eID karti un eParaksts mobile vai caur savu internetbanku. 

VAD likums nosaka, ka VAD pakļauti pilsoņi - vīrieši - viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas. Pilsonis, kas pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas turpinās iegūt izglītību, izņemot augstāko izglītību, būs pakļauts valsts aizsardzības dienestam viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas.

Ja pilsonis pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas turpinās iegūt izglītību, izņemot augstāko izglītību, un nav absolvējis izglītības iestādi līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, viņš ir pakļauts VAD viena gada laikā pēc 24 gadu vecuma sasniegšanas.

Dienestam brīvprātīgi varēs pieteikties pilsoņi - vīrieši un sievietes - no 18 līdz 27 gadu vecumam. Tāpat brīvprātīgajam ir jāatbilst NBS profesionālā dienesta karavīra veselības prasībām.

Militāro dienestu pildīs 11 mēnešus Nacionālo bruņoto spēku (NBS) regulāro spēku vai Zemessardzes vienībās vai piecus gadus kopumā Zemessardzē, pildot dienesta uzdevumus ne mazāk kā 21 individuālās apmācības dienu un ne vairāk kā septiņas kolektīvās apmācības dienas katru gadu.

Pirmais iesaukums paredzēts uz brīvprātības pamata. Sākotnēji bija paredzēts, ka personām ir tiesības pieteikties VAD līdz šī gada 1.maijam, taču šis priekšlikums netika atbalstīts. Brīvprātīgā pieteikšanās valsts aizsardzības dienesta pirmajam iesaukumam notiek līdz 15.maijam. Pilsoņi var zvanīt uz tālruni 67 072 793, rakstīt uz e-pastu "vad@klustikaravirs.lv" vai doties uz NBS Rekrutēšanas un atlases centru Krustabaznīcas ielā 9, Rīgā.

Pirmais iesaukums dienestu sāks 1.jūlijā uz brīvprātības pamata, bet no 2024.gada 1.janvāra dienests tiek noteikts kā obligāts. Arī otrajā iesaukumā sākotnēji Latvijas pilsoņi tiks aicināti iestāties brīvprātīgi. Taču nepieciešamības gadījumā trūkstošo personu skaitu vecumā no 18 līdz 19 gadiem iesauks, nosūtot lēmumu par iesaukšanu uz elektronisko adresi vai deklarēto dzīvesvietas adresi, vai izsniegs personīgi.

VAD karavīram un alternatīvā dienesta veicējam būs tiesības saņemt dienesta pienākumu izpildes kompensāciju. VAD karavīriem, kuri pieteikušies brīvprātīgi, ir tiesības saņemt dienesta pienākumu izpildes kompensāciju paaugstinātā apmērā. Ministru kabinets nosaka kompensācijas apmēru un izmaksas kārtību. Kompensācija nav pakļauta parādu piedziņai.

Plānots, ka VAD karavīrs, kas dienestam pieteicies brīvprātīgi, saņems ikmēneša kompensāciju 600 eiro apmērā. Šī summa netiks aplikta ar nodokļiem vai pakļauta parādu piedziņai. Tāpat par šo summu tiks maksāti nodokļi un sociālās garantijas, kas nozīmē, ka saņemtā summa tiks iekļauta pensijas kapitālā.

Brīvprātīgie valsts aizsardzības dienesta karavīri 11 mēnešu dienesta noslēgumā, neatkarīgi no izvēles turpināt karjeru NBS vai atvaļināties rezervē, saņems papildu kompensāciju 1100 eiro apmērā.

Dalies ar šo ziņu