Aizsardzības ministrija: Saistībā ar armijas pārtikas iepirkumu tiks uzsākta dienesta izmeklēšana

Latvijā
Sargs.lv
AM
Foto: AM valsts sekretārs Jānis Garisons un aizsardzības ministre Ināra Mūrniece. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Saistībā ar 220 miljonus eiro vērto pārtikas iepirkuma līgumu NBS vajadzībām tiks uzsākta dienesta izmeklēšana, šodien preses konferencē paziņoja aizsardzības ministre Ināra Mūrniece. Ministre atklāja, ka šobrīd ir apzināti vairāki iepirkumu komisijas amatpersonu iespējamie pārkāpumi un dokumenti saistībā ar konkrēto līgumu nodoti arī tiesībsargājošajām iestādēm turpmākai izvērtēšanai.

Kā informēja Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons, tad minētā iepirkuma izstrādes procedūra tika uzsākta jau 2020. gadā, un tās mērķis bija nodrošināt NBS ar pārtiku kara un krīzes gadījumā. Tobrīd Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem bija 130 pārtikas piegāžu līgumi, taču neviens no tiem nenodrošināja mehānismu kara laika situācijām. 2021. gadā tika izveidota AM darba grupa, kuras uzdevums bija definēt prasības šādam iepirkumam un nepieciešamās pārtikas pozīcijas. Par iepirkuma svarīgākajiem aspektiem tika atzīti ir rezervju veidošana un loģistikas – transporta un noliktavu kapacitātes – nodrošināšana. Uz šiem rezultātiem balstoties, 2021. gada 18. februārī VALIC izveidoja iepirkuma komisiju un uzsāka iepirkuma procedūru.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ināra Mūrniece informēja, ka pēc viņas ierosinājuma veiktajā sākotnējā pārbaudē konstatēts, ka nav izvirzītas pašsaprotamas prasības šāda veida un mēroga iepirkumam, piemēram, minimālās prasības attiecībā uz transporta un noliktavu apjomu vai minimālais apgrozījuma apjoms konkrētam uzņēmējam iepriekšējos trīs gados. Tāpat arī apstiprinājās bažas, ka loģistikas pakalpojuma vietā ir iepirkts tikai ēdināšanas pakalpojums, respektīvi, iepirkumu procedūras laikā nesaprotami veiktas izmaiņas iepirkuma prasībām.

Tika secināts, ka iepirkumu komisija nav pārliecinājusies par konkrētā pretendenta spējām nodrošināt loģistiku krīzes laikā. Turklāt iepirkuma komisija nenodrošināja vienlīdzīgu un nediskriminējošu attieksmi pret visiem konkursa dalībniekiem un pieļāva priekšrocību radīšanu konkrētam uzņēmumam. Tika arī konstatēts, ka līgumā norādītā summa neatbilst NBS budžetam, jo pasūtītājs nebija noskaidrojis, vai šāda summa vispār ir pieejama valsts aizsardzības budžetā.

“Pat ja līgumā minētā summa būtu aprēķināta pamatoti, nav ievērota kārtība, kādā jāinformē Aizsardzības ministrija pirms konkrētā iepirkuma veikšanas,” norādīja J. Garisons. Iepirkuma komisijas veikto procedūras pārkāpumu dēļ arī valsts sekretāram nebija iespēju pirms līguma noslēgšanas uzzināt par tā kopējo summu. “Nevar noslēgt līgumu, kuram nav finansiāla seguma,” viņš piebilda.

Pārbaudes rezultātā tiks uzsākta dienesta izmeklēšana pret konkrētām amatpersonām un tiks lemts par konkrētu amatpersonu atstādināšanu. Šobrīd runa ir par divu amatpersonu iespējamu atstādināšanu uz dienesta izmeklēšanas laiku. Tāpat tiks veikta padziļināta dienesta pārbaude, kas attieksies uz visām amatpersonām, kas saistītas ar šo iepirkumu – vērtēs viņu rīcību, atbildību un iespējamos pārkāpumus. Ar iepirkumu saistītie dokumenti ir iesniegti tiesībsargājošajām iestādēm turpmākai izvērtēšanai, un ministrija jau ir saņēmusi konkrētas tiesībsargājošās iestādes rakstisku lūgumu nesniegt detalizētu informāciju saistībā ar šo iepirkumu.

Turpinās arī iepirkuma līguma juridiskā izvērtēšana, lai izdarītu secinājumus par tā iespējamu izbeigšanu. Šobrīd līgums ir stājies spēkā trīs NBS vienību apgādei, kurām beigušies līdzšinējie līgumi, pārējām NBS struktūrām pārtikas apgādi nodrošina uz iepriekš noslēgto līgumu pamata, atklāja AM valsts sekretārs.

Aizsardzības ministre atzina, ka NBS un aizsardzības resoram kopumā ir liela iedzīvotāju uzticība, un minētais incidents to ir ietekmējis. "Mēs jūtam, ka šī uzticēšanās ir iedragāta, un mums būs jāstrādā, lai to atjaunotu," pauda I. Mūrniece. Viņa piebilda, ka būs jāstiprina uzraudzības mehānismi, un šobrīd jau tiek strādāts pie detalizēta uzraudzības modeļa izveides.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Jau ziņots, ka Rojā reģistrēts uzņēmums "Zītari LZ" pērn decembrī ieguvis 220 miljonus eiro vērtu līgumu par pārtikas piegādi NBS vajadzībām turpmākos piecus gadus.

AM ir uzskaitījusi pamatojumu, kāpēc iepirkumā izraudzīti tieši "Zītari LZ", tomēr vienlaikus I. Mūrniece bija uzdevusi veikt pārbaudi par armijas pārtikas iepirkumu, turklāt ministrija jau pērn rudenī ar iepirkuma procesu saistītos dokumentus nosūtījusi KNAB.

Dalies ar šo ziņu