Sadarbībā ar AM sarūpēts 40 tonnu atbalsts Doņeckas iedzīvotājiem kara plosītajā Ukrainā

Latvijā
Sargs.lv
Palīdzība Ukrainai
Foto: Latvijas goda konsuls kopā ar Elmāru Pļaviņu/Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

18. martā Latvijā sagatavots 40 tonnu liels humānās palīdzības sūtījums, kurš nonāks Ukrainā. Sūtījumu organizēja Nacionālo bruņoto spēku vecākais eksperts starptautiskās militāri reliģiskās sadarbības jautājumos kapelāns Elmārs Pļaviņš sadarbībā ar Latvijas goda konsulu Doņeckas apgabala Slovjanskas pilsētā Aleksandru Povenko.

Sūtījums paredzēts Ukrainas bruņotajiem spēkiem un iedzīvotājiem, kas ir spiesti Ukrainā pārciest Krievijas agresiju un uzbrukumus. Labdarības sūtījums - 40 tonnas ar pārtiku, militārajām precēm, medicīnas, sadzīves un higiēnas precēm - 19. marta vakarā tiks piegādātas Slovjanskā, Doņeckas apgabalā. 

“Latvijas Nacionālie bruņoto spēki regulāri sadarbojas ar Ukrainas armijas atbildīgajām struktūrvienībām, turklāt iedzīvotāji no Doņeckas un Luhanskas apgabala cieš no agresorvalsts uzbrukumiem, tāpēc ir tik svarīgi šiem cilvēkiem sniegt jebkāda veida atbalstu,” uzsver kapelāns Elmārs Pļaviņš.

A. Povenko šodien svin savu 62 dzimšanas dienu, tāpēc, viņaprāt, iespaidīgais sūtījums uz Ukrainu ir kā brīnišķīga dāvana, ne vien viņam, bet visiem Doņeckas apgabala iedzīvotājiem.

Image
Palīdzība Ukrainai
Latvijas goda konsuls Doņeckas apgabala Slovjanskas pilsētā Aleksandru Povenko/Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Vaicājot, kāda situācija šobrīd ir Slovjanskā, diplomāts stāsta, ka šajā grūtajā laikā Doņeckas apgabalā ir “stabili smagi”, bet pagaidām situācija nav kritiska. Šobrīd Slovjanskā kara nav, bet krievu okupantu raķetes joprojām tiek tēmētas uz apgabala infrastruktūru un iedzīvotājiem.

“Tauta ir bailēs, daudzi cilvēki, teju piecdesmit procenti iedzīvotāju, ir evakuējušies, jo baidās nomirt. Vecie cilvēki cieš visvairāk, jo viņiem pārvietoties ir visgrūtāk, tāpat seniori nevēlas pamest savu zemi,” stāsta A. Povenko.

Bet cilvēki cīnās, Latvijas goda konsuls kopā ar saviem pieciem dēliem palīdz cilvēkiem Slovjanskā, jo apstākļos, kad cilvēku vidū valda bailes, iedzīvotāji novērtē tikai to, ka kārtējo dienu ir izdzīvojuši un spējuši sagaidīt nākamās dienas rītu.

Viņš uzsver, ka arī Ukrainas bruņotie spēki ir uzdevumu augstumos, esot gatavībā aizstāvēt savu zemi un pretoties okupantu uzbrukumiem.

“Ar karavīriem sazvanos katru dienu, ziniet, viņi saka – stingri turamies pretī. Mēs neatkāpsimies,” stāsta A. Povenko.

Pēc Aleksandra teiktā, Ukrainas karavīri strādā caurām diennaktīm, viņiem nav laika gulēt. Pateicoties, Vācijas palīdzības sūtījumiem, Ukrainas bruņoto spēku karavīriem tagad ir guļammaisi, jo iepriekš karavīriem nācās gulēt uz zemes, sniegā, kad vidējā gaisa temperatūra Ukrainā bija mīnus deviņi grādi.  Ukrainu sargā arī jaunas meitenes. 

Tagad novērots, ka cilvēki ātrāk cenšas evakuēties no Doņeckas apgabala, atstājot pilnīgi visu iedzīvi savās pamestajās mājās.

Nav noslēpums, ka Ukrainā ir arī Krievijas atbalstītāji, lai arī  šie cilvēki ir ukraiņi, tomēr tiek veidoti Krievijas atbalstītāju grupējumi, kuri uzbrūk iedzīvotājiem, apzog un fiziski iespaido vietējos.

“Nesen, naktī pie kāda vīrieša ieradās šis grupējums un aizveda viņu prom, pat nav ne jausmas, par ko šis cilvēks tika aizturēts. Viņu atrada citā pilsētā, bet jau mirušu,” viņš stāsta.

Kopš pirmajām kara dienām Doņeckas apgabalā veikalos nav bijis pārtikas, tagad produktus veikalos ir iespējams iegādāties, tomēr visvairāk trūkst degvielas  – gāzes un benzīna.

“Kad jau jutām, ka tuvojas karš, baznīcā sagatavojām krājumus. Dažādas pirmās nepieciešamības preces - miltus, griķus, eļļu, higiēnas preces. Mēs nojautām, ka varētu būt karš, bet līdz pēdējam brīdim cilvēki neticēja tam, ka karš Ukrainā varētu sākties,” saka Latvijas goda konsuls.

Kā saka Aleksandrs, kad cilvēki dzīvo valstī, kurā ir miers, psiholoģiski viņi nespēj noticēt, ka Ukrainā patiešām sācies karš.

Image
Palīdzība Ukrainai
Latvijā sagatavots 40 tonnu liels humānās palīdzības sūtījums Ukrainai/Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Neviens nesaprot – par ko? Par ko mums tāds sods. Mūsu valstī var runāt krieviski, var runāt ukrainiski, var runāt jebkādā valodā. Mūsu valstī var atrasties vienalga kādas rases, nacionalitātes cilvēki. Mēs nesaprotam, kāpēc tiek melots, ka mēs būtu nodarījuši sāpes krieviem, jo tā nekad nav bijis. Nekad! Tas viss, ko stāsta Krievija ir meli,” smeldzīgi nosaka diplomāts.

Taču goda konsuls uzteic Latvijas atbalstu un to, cik labsirdīgi ir latvieši. Viņš ar Elmāru Pļaviņu iepazinis jau 2014. gadā.

Image
Palīdzība Ukrainai
Nacionālo bruņoto spēku vecākais eksperts starptautiskās militāri reliģiskās sadarbības jautājumos kapelāns Elmārs Pļaviņš kopā ar Latvijas goda konsulu Doņeckas apgabala Slovjanskas pilsētā Aleksandru Povenko/Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Kopš tā laika esam sadraudzējušies. Elmārs mums ir kļuvis tuvs draugs, biedrs un sadarbības partneris. Esmu iemīlējis Latvijas kultūru un esmu pateicīgs par labestību, par palīdzību. Lai arī mums ir cita mentalitāte, tomēr mums ar latviešiem ir kaut kas kopīgs - tā pati labestība. Esam auguši vienā groziņā, arī Latvija ir bijusi Krievijas pakļautībā. Latvieši zina, kā jūtamies. Tas ir mūsu kopējais zīmogs. Tāpēc pat grūtos mirkļos ir patīkami, ka ir “savējo” (Latvijas) atbalsts. Mēs to jūtam. Materiālais atbalsts, tas ir labi, bet, atklāti sakot, cilvēcīgas un dvēseliskas attiecības ir jānovērtē krietni vairāk. Protams, no materiālā neviens neatteiksies, bet Ukrainā saka: “Nedod man zelta gabalus, vienkārši mīli mani”,” saka A.Povenko

Viņš atzīst – Latvijas atbalsts sajusts par visiem simts procentiem. Īpašus pateicības vārdus A. Povenko velta arī Latvijas prezidentam Egilam Levitam un Aizsardzības ministram Artim Pabrikam.

Image
Latvijā sagatavots 40 tonnu liels humānās palīdzības sūtījums Ukrainai/Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Sargājiet mieru savā valstī un veidojiet to kārtīgi. Demokrātijai ir jābūt, tā ir jāsargā,” latviešiem vēl A. Povenko.

Latvijas goda konsuls atzīst, Ukraiņu tauta ir dāsna un labestīga pret citām tautām, taču šajā laikā, vairāk nekā jebkad iepriekš, ukraiņi ir kļuvuši iekšēji saliedētāki. Piemēram, braucot, kādā apgabalā, ceļmalā ir uzraksts ar aicinājumu paēst bez maksas, citviet cilvēki piedāvā palīdzību, piedāvā mājvietu, vai produktus.

Kā reliģiozs cilvēks  viņš saka, ka Dievs ukraiņiem šobrīd atgādina par tautā esošo sirds siltumu, saliedētību un spēku. Atgādinot to, ka Ukrainā arī dzīvo tikai cilvēki, kā jebkurā pasaules malā.

Dalies ar šo ziņu