Pret NATO karavīriem Latvijā vērš viltus ziņas, vēstot par masveida saslimšanu ar Covid-19

Latvijā
Sargs.lv
EfP
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Covid-19 pandēmijas laikā gan pret Latvijas Aizsardzības ministriju, gan NATO struktūrām tiek vērsti arvien agresīvāki informatīvie uzbrukumi. Pēdējais no tiem vērsts ar angļu valodā rakstošā portāla “TheDuran.com” starpniecību, kur izplatīts viltus vēstījums par it kā 20 līdz 21 saslimušo karavīru NATO paplašinātās kaujas grupas Latvijā sastāvā.

Savā viltus ziņā raksta autors – kāds Edgars Palldis, kura vārds, acīmredzot, ir izdomāts, jo cilvēks ar šādu vārdu un uzvārdu nevienā no sociālajiem tīkliem nav atrodams, pieļāvis arī vairākas viegli saskatāmas neuzmanības kļūdas. Pirmkārt, virsrakstā vēstīts, ka Latvijā ar Covid-19 sasirguši 20 Kanādas kontingenta karavīri, bet NATO paplašinātās kaujas grupas komandiera pulkvežleitnanta Ērika Eindžela viltus citātā jau figurē cits skaitlis – 21 Covid-19 pozitīvs karavīrs. Tāpat E. Palldis izrādījis nekompetenci, atlasot ilustrāciju savai viltus ziņai – tā vietā, lai atainotu Kanādas kontingenta karavīrus, viņš publicējis attēlu ar Latvijas karavīriem mācību laikā.

Nacionālo bruņoto spēku apkopotā informācija gan liecina pretējo – gan Latvijas, gan Latvijā dislocēto karavīru vidū līdz šim konstatēti vien četri saslimšanas gadījumi ar Covid-19, turklāt lielākā daļa karavīru jau ir izārstējušies.

Sarunā ar portālu “Sargs.lv” NATO paplašinātās kaujas grupas komandieris Latvijā Kanādas bruņoto spēku pulkvežleitnants Ēriks Eindžels apliecināja – viņa citāts “TheDurant.com” ir klaji meli.

“Es varu apgalvot, ka šis mans “citāts” ir kategoriski nepatiess. Es to redzēju tikai pirms 10 minūtēm. Kā Latvijas amatpersonas iepriekš ir paziņojušas, Latvijā inficēšanās ar Covid-19 atklāta vien diviem Rīgā dienošajiem NATO karavīriem. Šie apgalvojumi rakstā ir nepatiesi. [..] Pirmkārt, šādu ziņu komentēšana tērē manu laiku, otrkārt, ir acīm redzams, ka šo ziņu autori mēģina piesaistīt lasītājus, liekot domāt, ka viņu izmantotās metodes ir uzticamas, bet mēs kaut ko patiesībā slēpjam no sabiedrības. Tie visi ir nepatiesi apgalvojumi.”
Eindžels
NATO paplašinātās kaujas grupas komandieris Latvijā
Kanādas bruņoto spēku pulkvežleitnants Ēriks Eindžels

Pulkvežleitnants Ē. Eindžels apliecināja, ka sava dienesta laikā Latvijā vispār nav runājis ne ar vienu mediju pārstāvi, jo īpaši krievu valodā vēstošajiem. Tādējādi nepatiess ir arī fakts, ka ziņas par it kā saslimušajiem karavīriem būtu izplatījis viņš.

“Es gribu uzsvērt, ka Ādažu bāzē mums ir ļoti stingri bioloģiskās drošības pasākumi – gan attiecībā uz fizisko drošību, gan dažādām procedūrām, lai samazinātu jebkuru iespēju, ka karavīri varētu iegūt Covid-19. [..] Karavīru morāle ir augsta, un tie ik dienu smagi trenējas, lai iespējami labi paveiktu viņiem uzticēto atturēšanas misiju Latvijā,” uzsvēra pulkvežleitnants Ē.Eindžels.

Savukārt aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzsvēra, ka laikā, kad pasaulē plosās Covid-19, Rietumvalstīm naidīgie spēki šo situāciju mēģina izmantot savā labā. Līdzīgi piemēri bijuši arī vēsturē, kad, piemēram, Baltijas neatkarības kustību apspiešanas mēģinājums sakrita ar pirmā Persijas līča kara sākumu. Arī šis gadījums tikai pierāda, ka, izmantojot viltus ziņas, noticis mēģinājums vairot politisko ietekmi.

“Tas liecina par zināmu potenciālā pretinieka mazvērtības kompleksu. Ja kāds vēlas baidīties no pāris tūkstošiem sabiedroto kādā no Baltijas valstīm, pastāvīgi cenšoties tos apmelot it visā, tad tas nozīmē, ka vai nu šādu ziņu autoram kaut kas nav kārtībā ar pašapziņu, vai arī kaut kādā politiskajā līmenī kādā no mūsu kaimiņvalstīm ir pilnīgs apjukums, kas liecina, ka viņi paši netiek galā ar savām Covid-19 problēmām, tādēļ tiek izvēlēts ceļš par labu rādīšanai ar pirkstiem uz kaimiņiem, sakot, ka viņiem deg. Patiesībā mēs gan zinām, ka vienā otrā Latvijas austrumu kaimiņvalstī šis vīruss izplatās ar ārkārtīgi strauju procentuālu pieaugumu. Tā vietā vajadzētu pievērst vairāk uzmanības šīm problēmām, nevis propagandai mūsu virzienā.”
Pabriks
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Savā rakstā E. Palldis kritizējis arī nesenās NATO paplašinātās kaujas grupas mācības “Steel Brawler” Daugavpils novada “Meža Mackevičos”, norādot, ka tā ir nodokļu maksātāju naudas izniekošana, ņemot vērā, ka tajās karavīri neņem vērā piesardzības pasākumus. Vienlaikus gan manāms, ka raksta “autoram” ir problēmas vai nu ar angļu valodu, vai savas domas turpināšanu, jo vēstot par to, kurā vietā būs mācības, E. Palldis, domājams, gribējis rakstīt, ka tās plānotas netālu no Lietuvas. Tiesa angliski viņš norādījis “close to Lithuanian”, liecinot, ka tādējādi vai nu gribējis papildināt ar terminu “border” (robeža), vai arī nav pārbaudījis Lietuvas angliskā nosaukuma pareizrakstību.

Aizsardzības ministrijas speciālisti uzsver - portāls “TheDurant.com” ir klasiska viltus ziņu vietne, kur rakstītā informācija sagatavota tā, lai lasītājam rastos iespaids, ka tā it kā ir patiesa. Eksperti arī uzsver – tieši šis portāls vēl vakar bija viens no aktīvākajiem viltus vēstījuma izplatītājiem, kur ar viltotas NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga vēstules starpniecību Lietuvas aizsardzības ministram Raiundam Karoblim paziņots par gaidāmo NATO paplašinātās kaujas grupas izvešanu Covid-19 pandēmijas dēļ. Vakar arī Latvijas Aizsardzības ministrija e-pastā saņēmusi šo viltoto NATO ģenerālsekretāra vēstuli.

Iepriekš “Sargs.lv” jau vairākkārt rakstīja, ka, saasinoties Covid-19 pandēmijai, Krievija arvien vairāk izplata ar pandēmiju saistīto dezinformāciju, kā arī veic dažādas propagandas akcijas, piemēram, sniedzot tā saukto “humāno palīdzību” Itālijai, ASV un Serbijai.

Daudzi eksperti gan norāda, ka to Krievija dara, lai spodrinātu savu paplukušo starptautisko tēlu, kā arī visiem spēkiem censtos panākt sankciju atcelšanu, kas praktiski pārvilkušas svītru Krievijas ekonomikas attīstībai pēc straujā naftas cenu krituma.

Vēl nesen britu laikraksts “Financial Times” vēstīja, ka Eiropas Savienības Ārējā dienesta stratēģiskās komunikācijas nodaļa konstatējusi, ka  koronavīrusa pandēmiju Krievija sākusi izmantot, lai Rietumvalstīs saasinātu pandēmijas krīzi, cenšoties iedragāt sabiedrības uzticību gan valdības iestādēm, gan to spējai pārvarēt krīzi.

Tikmēr pašā Krievijā, pēc oficiālās statistikas, dažu nedēļu laikā ir vairāk nekā 62 tūkstoši sasirgušo un 555 cilvēki miruši.

Dalies ar šo ziņu