Krievijas izraisītā kara apskats – 10. augusts

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Krievu okupantu postījumi Ukrainā
Foto: Krievu okupantu postījumi Ukrainā Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas amatpersonas 9. augusta uzbrukumu Krimā raksturoja kā Ukrainas pretuzbrukuma sākumu dienvidos, norādot, ka Ukrainas militārie spēki augustā un septembrī sagaida intensīvas cīņas, kas varētu izšķirt kara nākamā posma iznākumu, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Krievijas amatpersonas joprojām ir neizpratnē par 9. augusta uzbrukumu Saki gaisa spēku bāzei Krievijas okupētajā Krimā, kas atrodas vairāk nekā 225km aiz frontes līnijas un kurā tika iznīcinātas vismaz astoņas Krievijas lidmašīnas un vairākas ēkas. Satelītattēli apstiprināja Ukrainas gaisa spēku ziņojumus, ka uzbrukumā tika iznīcinātas vismaz astoņas Krievijas lidmašīnas, kas ir pretrunā ar Krievijas apgalvojumiem, ka sprādzieni nav sabojājuši nevienu lidmašīnu. 9. augustā Krievijas plašsaziņas līdzekļi dalījās pretrunīgos vēstījumos: Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvoja, ka munīcija tika detonēta lidlauka noliktavā neuzmanības, nevis uzbrukuma dēļ, un apgalvoja, ka neviena lidmašīna nav bojāta. Krievijas militārais blogeris "Rybar" 10. augustā apgalvoja, ka sprādzienu, visticamāk, nav izraisījis raķešu trieciens, un izvirzīja hipotēzi, ka sprādzieni varētu būt notikuši nolaidības un drošības noteikumu neievērošanas. Krievijas plašsaziņas līdzekļos un starp Krievijas blogeriem izskanējušie atšķirīgie stāsti liecina, ka vai nu Krievijas Aizsardzības ministrijas amatpersonām vai Kremlim nav izdevies koordinēt informācijas operāciju, lai noliegtu, ka Ukraina veikusi veiksmīgu uzbrukumu tik tālu aiz Krievijas kontrolētajām robežām. Krievijas spēki aviobāzē, visticamāk, jau zina, kas notika, bet, iespējams, vēl nesaprot, kā un no kurienes tieši Ukrainas spēki veica uzbrukumu.

Kāda anonīma Ukrainas amatpersona laikrakstam "New York Times" sacīja, ka uzbrukums tika veikts ar partizānu palīdzību. Cita anonīma Ukrainas amatpersona laikrakstam "Washington Post" sacīja, ka sprādzienu izraisīja Ukrainas īpašo uzdevumu spēki. ISW joprojām nevar neatkarīgi novērtēt, kas izraisīja sprādzienus lidlaukā - satelītattēlos redzami vairāki krāteri, taču šādus bojājumus varēja izraisīt gan raķešu uzbrukumi, gan sprādzieni uz vietas.

Ukrainas militārās amatpersonas atzina divus tālās darbības rādiusa raķešu triecienus munīcijas noliktavai Novooleksijivkā Heničenskas rajonā un 217. gvardes gaisa desanta pulka bataljona taktiskās grupas (BTG) komandpunktam Maksimas Horkoho dienvidrietumu Hersonas apgabala piekrastē. Apdzīvotās vietas atrodas attiecīgi 100km un 170km uz dienvidiem no frontes līnijas gar Hersonas apgabala administratīvo robežu. Ukrainas uzbrukumi demonstrē lielāka darbības rādiusa raķešu spējas, bet nepierāda, kāds attālums tām būtu bijis nepieciešams, lai no frontes līnijas trāpītu Saki gaisa spēku bāzei. Ukrainas spēkiem ir dažādas sistēmas, kuras tie būtu varējuši izmantot vai pārveidot, lai trāpītu Krievijas militārajai infrastruktūrai Krimā vai dienvidu Hersonas apgabalā.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 10. augusts
Krievijas izraisītā kara situācija – 10. augusts George Barros, Kateryna Stepanenko, Noel Mikkelsen and Daniel Mealie/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Kremļa mainīgie plāni liecina, ka okupācijas spēki, visticamāk, pārcels aneksijas referendumu datumu okupētajā Ukrainā. Ukrainas Hersonas apgabala Civilās militārās pārvaldes padomnieks Serhijs Hlans 10. augustā apgalvoja, ka okupācijas spēki ir pārtraukuši apspriest 11. septembri kā datumu Krievijas fiktīvajiem referendumiem par okupēto Ukrainas teritoriju aneksiju. ISW iepriekš vērtēja, ka 11. septembris - datums, kad visā Krievijas Federācijā notiks vietējo un reģionālo pašvaldību vēlēšanas, - ir visticamākais datums, kad varētu notikt aneksijas referendumi. 11. septembri Krievijas okupācijas spēki minēja kā fiktīvo referendumu datumu, "bet tagad datumi atkal nav skaidri", norādīja Hlans.

Ukrainas kodolenerģijas ekspluatācijas uzņēmuma "Energoatom" vadītājs Petro Kotins ierosināja Ukrainas spēkiem pārtraukt elektrolīnijas, kas ved uz Zaporižjas atomelektrostaciju, ja Krievijas spēki sāks atvienot to no Ukrainas energosistēmas. Kotins aģentūrai "Reuters" sacīja, ka Krievijas spēki plāno bojāt visas elektrolīnijas uz atomelektrostaciju un pieslēgt spēkstaciju Krievijas energotīklam, faktiski nozogot staciju no ukraiņiem.

Uzbekistānas vēstniecība Krievijā brīdināja uzbeku diasporu, ka jebkāda veida līdzdalība Krievijas iebrukumā Ukrainā ir sodāma ar līdz pat 10 gadiem cietumā. Šādā veidā faktiski nosodot Krievijas brīvprātīgo vervēšanas centienus Vidusāzijas imigrantu vidū. Vēstniecība norādīja, ka Uzbekistānas likumi aizliedz visiem pilsoņiem iesaistīties algotņu darbībās, un brīdināja uzbekus atturēties no jebkādām "provokācijām." ISW jau iepriekš ziņoja, ka Permas apgabala Vidusāzijas uzbeku biedrības priekšsēdētājs Jahongirs Džalolovs aicināja Permas apgabalā dzīvojošos vai strādājošos Uzbekistānas pilsoņus veidot Permas apgabalā brīvprātīgo bataljonu, lai atbalstītu Krievijas spēkus Ukrainā. Krievijas propagandiste Margarita Simoņjana atbalstīja Džalolova priekšlikumu un slavēja uzbeku diasporas lojalitāti Krievijā. Vēstniecības paziņojums, visticamāk, bija atbilde uz Džalolova paziņojumu.

Kā ziņots, Irāna pēdējās nedēļās sāka apmācīt Krievijas spēkus par Irānas bezpilota lidaparātu sistēmām, kas liecina par padziļināto militāro sadarbību starp Irānu un Krieviju. Kāda ASV amatpersona ziņoja CNN, ka "Krievijas amatpersonas veica apmācības Irānā kā daļu no vienošanās par bezpilota lidaparātu nodošanu no Irānas Krievijai", atsaucoties uz nesen deklasificētu ASV izlūkdienestu informāciju, 9. augustā Krievija Irānas vārdā palaida satelītu, iespējams, apmaiņā pret droniem un citu militāro aprīkojumu un ekonomisko sadarbību.

Krievijas spēki 10. augustā veica ierobežotus sauszemes uzbrukumus uz rietumiem no Izjumas. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas karaspēks mēģinājis veikt sauszemes uzbrukumus pie Husarivkas un Veļikas Komišuvakas. Krievijas spēki neveica sauszemes uzbrukumus uz ziemeļrietumiem no Slovjanskas, taču turpināja apšaudīt apmetnes pie Harkivas-Doņeckas apgabala robežas.

 

Krievijas spēki turpināja sauszemes uzbrukumus Bahmutas apkārtnē un 10. augustā guva daļējus panākumus uz dienvidiem un ziemeļaustrumiem no Bahmutas. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas karaspēks mēģinājis virzīties uz ziemeļiem no pozīcijām ap Novoluhansku un mēģinājis virzīties uz priekšu ap Kodemu. Pašpasludinātā Doņeckas Tautas Republika (DNR) apgalvoja, ka DNR karaspēks strādā, lai atbrīvotu Hladosovi. Krievijas karaspēks, kā ziņots, arī veica sauszemes uzbrukumus uz ziemeļaustrumiem no Bahmutas Jakovļivkā un nedaudz pavirzījās uz priekšu Bilokamjanskas ugunsdzēsības rūpnīcas teritorijā Soledarā. Krievijas spēki turpināja gaisa un artilērijas triecienus Bahmutas apkārtnē un, visticamāk, turpinās centienus virzīties tieši uz Bahmutu no ziemeļiem, austrumiem un dienvidiem.

Krievijas karaspēks mēģināja virzīties uz Avdijivku no Mineralnes un Spartakas, kas atrodas Doņeckas pilsētas ziemeļu nomalē. Krievijas avoti ziņoja, ka Krievijas karaspēks virzījās uz Krasnohorivku. Krievijas spēki papildus turpina pabeigt Piskas ieņemšanu. Krievi, visticamāk, turpinās centienus izmantot nesen iegūtos atbalsta punktus uz ziemeļrietumiem no Doņeckas pilsētas, lai turpinātu virzīt kontaktlīniju prom no Doņeckas pilsētas.

Krievijas spēki 10. augustā veica vairākas neveiksmīgas uzbrukuma operācijas gar Harkivas pilsētas asi. Ukrainas Ģenerālštābs arī ziņoja, ka Krievijas spēki koncentrējas uz gaisa izlūkošanu un loģistikas atbalsta uzlabošanu vienībām Harkivas pilsētas virzienā. Krievijas spēki turpināja apšaudīt apdzīvotas vietas uz ziemeļiem un ziemeļaustrumiem no Harkivas pilsētas.

Krievijas spēki 10. augustā veica neveiksmīgu uzbrukumu Hersonas apgabala ziemeļrietumos. Ukrainas militārās amatpersonas ziņoja, ka Krievijas gaisa desanta vienība mēģināja veikt izlūkošanas operāciju Lozovā, Inhuļecas upes austrumu krastā. Krievijas spēki arī turpināja artilērijas apšaudi gar Hersonas apgabala frontes līniju. Krievijas spēki izšāva 80 "Grad" raķetes uz Nikopoli un Marganecu (abas atrodas pāri Dņepras upei no Krievijas okupētajām pozīcijām Zaporižjas apgabalā). Nikopoles pilsētas vadītājs Jevhens Jevtušenko apšaudes nakti raksturoja kā "sliktāko nakti kopš 24. februāra."

Ukrainas amatpersonas apstiprināja divu Krievijas pozīciju iznīcināšanu Hersonas apgabala dienvidos, kas atrodas 100 un 170km uz dienvidiem no tuvākās frontes līnijas. Ukrainas militārās amatpersonas apstiprināja, ka tās ir trāpījušas Krievijas munīcijas noliktavai Novooleksijivkā Heničenskas rajonā. Ukrainas spēki uzbruka arī Krievijas 217. gvardes gaisa desanta pulka bataljona taktiskās grupas (BTG) komandpunktam Maksima Horkoho ciematā, aptuveni 30km uz rietumiem no Krimas ziemeļrietumu robežas. Abas apdzīvotās vietas atrodas ārpus ASV nodrošinātā HIMARS pārklājuma un var liecināt, ka Ukrainas spēki izmanto vai ir modificējuši citus ieročus, kas jau ir to rīcībā, lai uzbruktu Krievijas sauszemes apgādes līnijām (GLOC) dienvidu asī.

Ukrainas spēki atkal sabojāja tiltu Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) rajonā Hersonas apgabala austrumos. Hersonas apgabala administrācijas vadītājs Jaroslavs Januškevičs ziņoja, ka Krievijas spēki vairs nevar izmantot tiltu. Sociālajos plašsaziņas līdzekļos publicētajos kadros bija redzams, ka uz tilta ir vairāki caurumi un citas bojājumu pazīmes. Ukrainas amatpersonas iepriekš Kahovkas tiltu bija identificējušas kā galveno Krievijas apgādes līniju Hersonas apgabalā. Krievijas spēki arī turpina veikt aizsardzības pasākumus, lai aizsargātu militāro aprīkojumu no Ukrainas triecieniem. Hersonas apgabala administrācijas padomnieks Serhijs Hlans piebilda, ka Krievijas spēki turpina slēpt savu militāro tehniku pie Kahovkas HES un Kahovska kanāla. Satelīta attēli liecina, ka Krievijas spēki uzstādījuši radara atstarotājus pie daļēji funkcionējošā Darivkas tilta, aptuveni 17km uz ziemeļaustrumiem no Hersonas pilsētas.

Krievijas militārās amatpersonas turpināja veikt pasākumus, lai kompensētu personāla zaudējumus Ukrainā. Lielbritānijas Aizsardzības ministrija ziņoja, ka Krievijas amatpersonas, visticamāk, plāno izveidot 3. armijas korpusu no jaunizveidotajiem brīvprātīgo bataljoniem, apstiprinot ISW 7. augusta novērtējumu, ka 3. armijas korpusu vismaz daļēji veido brīvprātīgo bataljoni. 10. augustā Orlijas apgabala gubernators Andrejs Kļičkovs paziņoja, ka Orlijas apgabalā tiks izveidots jauns brīvprātīgo bataljons, kas tiks nosūtīts uz Donbasu. Kļičkovs paziņoja, ka bataljons uzņems ikvienu personu vecumā no 18 līdz 60 gadiem un ka brīvprātīgie, noslēdzot līgumu uz trim mēnešiem, saņems 250 000 rubļu (aptuveni 4065 eiro). Čečenijas Republikas vadītājs Ramzans Kadirovs paziņoja, ka no Čečenijas uz Ukrainu ir gatavi doties 9000 Krievijas karavīru un ka 10 000 rezerves karavīru "gaida savu kārtu".

Ukrainas Stratēģiskās komunikācijas centrs 10. augustā ziņoja, ka Krievijas bruņotie spēki veic atklātu reklāmas kampaņu par it kā jaunizveidoto militāro vienību un sūta mērķtiecīgas SMS īsziņas okupētās Mariupoles iedzīvotāju vervēšanai. Ziņojumā arī teikts, ka Kremlis dara "visu iespējamo, lai izvairītos no plašas etnisko krievu iesaukšanas." Mariupoles pilsētas dome paziņoja, ka Krievijas amatpersonas neveido jaunu vienību un tā vietā nosūta vervētājus tieši uz frontes līniju.

Pašpasludinātās Luhanskas Tautas Republikas (LNR) vadītājs Leonīds Pasečņiks 9. augustā paziņoja, ka LNR varas iestādes var izvēlēties neatjaunot Popasnas pilsētu, kurā pirms kara dzīvoja 20 000 cilvēku, jo pilsēta ir "gandrīz pilnībā izpostīta." Pasečņika paziņojums liecina, ka LNR vadība jau apzinās, ka Krievija un tās aizstājēji saskarsies ar nopietniem resursu ierobežojumiem, ja mēģinās atjaunot izpostītās Ukrainas pilsētas.

Dalies ar šo ziņu