Krievijas izraisītā kara apskats – 13. jūnijs

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Kara postījumi Ukrainā
Foto: Kara postījumi Ukrainā Foto: Reuters/Scanpix

Krievija turpina izvietot nepietiekami sagatavotus brīvprātīgos un rezerves spēkus, lai pastiprinātu savas operācijas. Kremļa sponsorētais izdevums "Izvestia" publicēja materiālus, kuros redzams, kā Krievijas artilērijas rezervisti 10 dienu laikā pēc izvietošanas Ukrainā tiek apmācīti ar vecām haubicēm "D-20". Rezerves karavīri galveno uzmanību pievērsa mācībām, kā rīkoties ar strēlnieku ieročiem, lai gan to nosūtīšanai uz fronti palikušas tikai dažas dienas, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Sociālajos plašsaziņas līdzekļos bija redzami arī kadri, kuros Krievijas spēki 9. jūnijā uz Belgorodas apgabalu transportē Krievijas brīvprātīgo un rezerves vienības, kuras apbruņotas ar kaujas tankiem "T-80BV" (1985. gadā ražotais variants, atšķirībā no modernizētā T-80 BVM, ko izmanto 1. gvardes tanku armija) un bruņutransportieriem "BMP-1".

Krievijas spēki nesekmīgi uzbruka apdzīvotām vietām, kas robežojas ar Ukrainas sauszemes komunikāciju līnijām (GLOC) uz dienvidiem no Lisičanskas. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Ukrainas spēki atvairīja Krievijas spēku uzbrukumus Vrubivkai. Krievijas spēki, kā ziņots, atsāka sauszemes uzbrukumus pie Zolotes ciema. Kremļa kontrolētās okupētās Luhanskas teritorijas teroristu grupējuma, jeb tā sauktās “Luhanskas Tautas Republikas” (LNR) “milicijas” komandieris (ar segvārdu Čapai) apgalvoja, ka Krievijas spēki ieņēma Toškivku, bet Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki 13. jūnijā turpināja apšaudīt ukraiņu pozīcijas apmetnē, kas norāda, ka kaujas, visticamāk, joprojām turpinās. Krievijas spēki, kā ziņots, veica neveiksmīgus uzbrukumus Kodemā un Novoluhanskā - attiecīgi aptuveni 15 un 21 km uz dienvidiem no Bahmutas.

Krievijas spēki uzsāka neveiksmīgas uzbrukuma operācijas uz dienvidaustrumiem no Izjumas un apdzīvotās vietās uz ziemeļiem no Slovjanskas. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki uzbruka Bohorodičnai, kas atrodas aptuveni 25 km uz dienvidaustrumiem no Izjumas. Krievijas spēki arī uzsāka neveiksmīgu uzbrukumu Doļinai. Ukrainas militārais žurnālists Andrijs Čapļenko ziņoja, ka Ukrainas spēki veic pretuzbrukumus uz rietumiem no Izjumas un ir atbrīvojuši Zavodjumu un Spivakivku, taču Ukrainas amatpersonas šo ziņojumu neapstiprināja. Tiek ziņots, ka Krievijas spēki apšaudīja Majakiju (tikai piecus kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Siverskas) un uz Kreminnu un Starobilsku pārvietoja līdz 80 militārās un artilērijas tehnikas vienību.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 13. jūnijs
Krievijas izraisītā kara situācija – 13. jūnijs George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergeron/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Tā saucamais LNR “vēstnieks” Krievijā Rodions Mirošņiks apgalvoja, ka Krievijas spēki, visticamāk, vienlaicīgi uzbruks Lisičanskā un Siverskā, lai bloķētu Ukrainas spēku atkāpšanos uz Slovjansku. Krievijas spēki, iespējams, cenšas radīt apstākļus tiešam uzbrukumam Siverskā no Lizjačanskas tuvāko divu nedēļu laikā.

Krievijas spēki 13. jūnijā neveica nekādas uzbrukuma operācijas uz austrumiem vai rietumiem no Avdījivkas, taču turpināja apšaudīt apkārtējās apdzīvotās vietas. Ukrainas Apvienoto spēku operatīvie spēki ziņoja, ka atbrīvoja trīs vārdā nenosauktas apdzīvotas vietas un atkāpās no kontakta līnijas par 15 km Doņeckas apgabalā, lai gan "ISW" nevar neatkarīgi pārbaudīt šo apgalvojumu.

Krievijas spēki, visticamāk, veic ierobežotu ofensīvu tieši uz ziemeļaustrumiem no Harkivas pilsētas, iespējams, cenšoties izspiest Ukrainas spēkus no Krievijas aizmugures rajonu artilērijas darbības zonas. Krievijas spēki 13. jūnijā guva pakāpeniskus teritoriālus ieguvumus apdzīvotās vietās gar Ukrainas un Krievijas robežu uz ziemeļaustrumiem no Harkivas pilsētas. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki uzsāka daļēji veiksmīgus sauszemes uzbrukumus pierobežas apdzīvotajām vietām Ternovai un Izbutskei, aptuveni 40 km uz ziemeļaustrumiem no Harkivas pilsētas. Ģeolokācijas ieraksti apstiprināja, ka Ukrainas spēki turpina uzbrukt Krievijas munīcijas noliktavām Veļikijprohodā. Harkivas apgabala vadītājs Oļegs Siņegubovs ziņoja, ka Krievijas spēki naktī sākuši triecienus ar reaktīvajām raķešu artilērijas sistēmām pa dzīvojamajiem rajoniem Harkivas pilsētā.

Ukrainas spēki turpināja pakāpeniski uzbrukt Krievijas pozīcijām Inhuletas upes austrumu krastā Hersonas apgabala ziemeļrietumos. Ukrainas Dienvidu operatīvā pavēlniecība norādīja, ka Ukrainas un Krievijas spēki iesaistījās smagās kaujās Davidivbridas rajonā - operatīvi nozīmīgā apdzīvotā vietā, kas atrodas Inhuletas upes austrumu krastā. Krievijas spēki turpināja nostiprināt savas pozīcijas un, kā ziņots, pastiprināja karaspēka grupējumu rajonos netālu no Dņepropetrovskas-Hersonas apgabala robežas.

Ukrainas artilērija uzbruka Krievijas degvielas un munīcijas noliktavām Polohtā, aptuveni 60 km uz rietumiem no Zaporižjes-Doneckas apgabala robežas.

Iespējams, ka Krievijas varas iestādes 12. jūnijā Melitopolē un Berdjanskā bija sarīkojušas viltus karoga uzbrukumus, lai, iespējams, apsūdzētu Ukrainas partizānus par uzbrukumiem civiliedzīvotājiem. Pašpasludinātais Zaporižjes apgabala civilmilitārās pārvaldes vadītājs Vladimirs Rogovs sākotnēji paziņoja, ka Berdjanskā "teroristi" sarīkojuši trīs sprādzienus, bet pēc tam savus apgalvojumus atsauca un situāciju identificēja kā avāriju elektrostacijā. Pašpasludinātais Zaporižjes apgabala Iekšlietu ministrijas priekšnieka vietnieks Aleksejs Selivanovs arī apgalvoja, ka nezināmi uzbrucēji Melitopolē uzstādījuši spridzekli, lai traucētu tā sauktās “Krievijas dienas” svinības, ko atzīmē par godu Krievijas valsts suverenitātes deklarācijas pieņemšanas dienai pēc Padomju Savienības sabrukuma. Zaporižjes apgabala militārās pārvaldes priekšnieks Oleksandrs Staruhs norādīja, ka Ukrainas varas iestādes brīdinājušas, ka Krievijas spēki pirms “Krievijas dienas” varētu sarīkot teroraktu.

Krievijas okupācijas iestādes turpina saskarties ar personāla trūkumu, kas kavē okupācijas pasākumus. Ukrainas Militārās izlūkošanas pārvalde (GUR) ziņoja, ka Krievijas spēki Mariupolē nav spējuši savervēt kolaborantus, solot atsevišķiem pretendentiem 10 000 rubļu mēnesī, un, ņemot vērā smago humanitāro situāciju pilsētā, pārgājuši uz maksājumu piedāvāšanu pārtikas paku veidā. GUR piebilda, ka Krievijas okupācijas iestādes aicina jebkurus brīvprātīgos atbrīvot Mariupoli no gruvešiem un līķiem. Mariupoles mēra padomnieks Petro Andrjušenko norādīja, ka Krievijas okupācijas iestādes ierobežo piekļuvi humānajai palīdzībai personām, kas jaunākas par 65 gadiem. Iespējams, ka šādi Krievijas okupācijas iestādes Mariupolē mēģina iegūt gados vecāku iedzīvotāju atbalstu un piespiest gados jaunākus iedzīvotājus strādāt Krievijas labā apmaiņā pret pārtikas produktiem. Krievijas okupācijas iestādes patruļām Hersonas pilsētā izvietojušas Doņeckas Tautas Republikas (DNR) policistus. GUR arī norādīja, ka Krievijas okupācijas iestādes vervē skolotājus bez pedagoģiskās izglītības un pārvadā pedagogus no Krimas, lai aizstātu Melitopoles skolotājus, kuri atteicās mācīt krievu mācību programmu. Krievijas okupācijas iestādes arī mēģina uzpirkt civiliedzīvotājus, piedāvājot visu Ukrainas bankās ņemto kredītu parādu dzēšanu.

Krievijas okupācijas iestādes turpina ieviest jaunus nosaukumus personālam, kas piekritis sadarboties ar Kremli un tā pilnvarotajiem. Doņeckas Tautas Republikas (DNR) vadītājs Deniss Pušilins iecēla līdzšinējo Ukrainas Sviatohirskas mēru Vladimiru Banduru par jauno Sviatohirskas administrācijas vadītāju pēc tam, kad V. Bandurs  piekrita sadarboties ar Krievijas spēkiem. Krievijas okupācijas iestādes, šķiet, ir likvidējušas mēra amatu okupētajās apdzīvotajās vietās, visticamāk, lai pilnībā ieviestu savas pārvaldes struktūras, nevis pārņemtu esošās struktūras.

Krievijas okupācijas iestādes turpina ekspluatēt Ukrainas agrobiznesu un, kā ziņots, ir aizliegušas no Krievijas okupētajām apdzīvotajām vietām eksportēt ražu uz Ukrainas valdības kontrolētajām teritorijām. GUR arī norādīja, ka Krievijas spēki piespiež Hersonas apgabala uzņēmējus un lauksaimniekus nodot 70% ražas Krimas pircējiem ar zemu peļņas normu.

Dalies ar šo ziņu