Krievijas izraisītā kara apskats – 12. maijs

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Kara postījumi Ukrainā
Foto: Kara postījumi Ukrainā Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas spēki samazina centienus plaši aplenkt Ukrainas karaspēku gar Izjuma-Slovjanskas-Debaļcevas līniju, dodot priekšroku mazākai Severodoņeckas un Lizjačanskas aplenkšanai.  Krievijas spēki, visticamāk, no 12. maija kontrolē gandrīz visu Rubižņu un, visticamāk, ir ieņēmuši Voevodivkas pilsētu uz ziemeļiem no Severodoņeckas, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Nav skaidrs, vai Krievijas spēki spēs aplenkt Severodoņecku un Lizjačansku, pat ja tie koncentrēs savus spēkus uz šo ievērojami samazināto mērķi.  Krievijas ofensīvas ir iestrēgušas ikreiz, kad tās ir nonākušas apbūvētās teritorijās un maz ticams, ka šajā gadījumā būs citādi. Nepārtraukti un aizvien pieaugošie ziņojumi par Krievijas vienību demoralizāciju un atteikšanos cīnīties liecina, ka Krievijas karaspēka efektīvais kaujas spēks austrumos joprojām ir zems un var vēl vairāk samazināties.  Turklāt, ja krievi atteiksies no centieniem virzīties uz priekšu no Izjumas, Ukrainas spēki varēs koncentrēt savus spēkus uz Severodoņeckas-Lisičanskas aizsardzību vai, sliktākajā gadījumā, izlauzties no Krievijas aplenkuma pirms šo apdzīvoto vietu krišanas.

Ukrainas pretuzbrukums ap Harkivu arī piespiež Krievijas vadību pieņemt sarežģītus lēmumus. Lielbritānijas Aizsardzības ministrija ziņo, ka no Harkivas atvilktie Krievijas spēki ir nosūtīti uz Rubižņu un Severodoņecku. Ukraiņu pretuzbrukums pie Harkivas sāk izskatīties ļoti līdzīgs pretuzbrukumam, kas galu galā izspieda Krievijas karaspēku no Kijivas.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 12. maijs
Krievijas izraisītā kara situācija – 12. maijs George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergeron/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Krievijas spēki 12. maijā neizdarīja nekādus apstiprinātus panākumus Izjumas apkaimē. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki uz Izjumas apgabalu pārvietoja papildu ekipējumu un vienu bataljona taktisko grupu (BTG). Krievijas spēki uzsāka neveiksmīgus uzbrukumus Oleksandrivkai un Novoselivkai. Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvoja, ka Ukrainas spēki nostiprinājušies 170 km attālumā starp Kramatorsku un Slovjansku, un nepatiesi apgalvoja, ka ukraiņi izmanto civiliedzīvotājus kā dzīvos vairogus, visticamāk, cenšoties radīt informatīvus apstākļus, lai izskaidrotu atteikšanos no Izjumas ieņemšanas.

Luhanskas apgabala administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs paziņoja, ka Ukrainas spēki daļēji kontrolē Rubižņu, taču Ukrainas karavīri apgalvoja, ka Ukrainas spēkiem ir piekļuve tikai izbrauktuvei no šosejas T1302 apdzīvotās vietas rietumu nomalē. 11. maijā Luhanskas Tautas Republika un čečenu vienības iegāja Zorjas ķīmiskajā rūpnīcā starp Rubižņu un Voevodivku.. Cīņas pie rūpnīcas turpinājās līdz 12. maijam. 11. maijā Ukrainas spēki iznīcināja otru Krievijas pontonu tiltu Bilohorivkas apkaimē, aptuveni 13 km no Rubižņas. Severodoņeckas reģionālās valsts pārvaldes vadītājs Oleksandrs Strijuks apstiprināja, ka Krievijas spēki 12. maijā ieņēma Voevodivku, kas ir pretrunā ar Ukrainas ģenerālštāba apgalvojumu, ka Krievijas ofensīva bija neveiksmīga. 12. maijā Krievijas spēki, visticamāk, uzsāks sauszemes ofensīvu uz Severodoņecku.

Krievijas spēki veica vairākas neveiksmīgas uzbrukuma operācijas Doņeckas apgabala ziemeļrietumos Avdijivkas apkaimē. Ukrainas artilērija turpināja uzbrukt Krievijas spēkiem uz Doņeckas apgabala rietumu robežas, apturot Krievijas spēku virzību Bahmutas un Zaporižjes pilsētu virzienā.

Krievijas spēki 12. maijā turpināja veikt gaisa un artilērijas triecienus pret Ukrainas pozīcijām tēraudlietuves rūpnīcā "Azovstaļ". Krievijas spēki neveica sauszemes ofensīvu "Azovstaļ", bet gan koncentrējās uz to, lai bloķētu Ukrainas aizstāvjiem iespēju izmantot tuneļus, lai izietu no rūpnīcas.

Mariupoles mēra padomnieks Petro Andrjuščenko paziņoja, ka Krievijas spēki ir izveidojuši filtrācijas kontrolpunktus visā pilsētā, lai turpinātu nostiprināt kontroli. P. Andrjuščenko norādīja, ka okupācijas iestādes varētu rīkot referendumu par Mariupoles pievienošanos Krievijai jau 15. maijā, kas saskan ar iepriekšējiem ziņojumiem, ka bērni Mariupolē un tās apkārtnē skolas dienasgrāmatās paraksta "Mariupole, Rostovas apgabals, Krievija".

Ne Krievijas un ne Ukrainas spēki pēdējo 24 stundu laikā nav guvuši apstiprinātu progresu Harkivas apgabala ziemeļos. Ukrainas ģenerālštābs paziņoja, ka Krievijas spēki koncentrējas uz karaspēka pārgrupēšanu un intensīvi apšauda ukraiņu pozīcijas, lai novērstu tālāku virzību uz ziemeļiem Krievijas robežas virzienā. Harkivas apgabala valsts pārvaldes vadītājs Oļegs Sinegubovs norādīja, ka Krievijas spēki 12. maijā neapšaudīja Harkovas pilsētu, kas liecina, ka Krievijas karaspēks, visticamāk, lielā mērā atrodas ārpus pilsētas artilērijas darbības zonas un ka uguni no vienībām, kas joprojām ir darbības zonā, visticamāk, vērš uz Ukrainas karaspēku, kas virzās uz Krievijas pozīcijām, nevis civilajām priekšpilsētām.

Krievijas spēki mēģināja uzlabot savas pozīcijas gar Dienvidu asi un turpināja apšaudīt Ukrainas karaspēku, bet 12. maijā neguva nekādus panākumus. 12. maijā Ukrainas operatīvā pavēlniecība "Dienvidi" uzsvēra, ka Krievijas spēki veic karadarbību gar Nikolajevas-Hersonas robežu, lai uzsāktu ofensīvu uz Nikolajevu.

Ukrainas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka Krievija Čūskas salā cenšas uzlabot savas pozīcijas uz salas, cenšoties bloķēt Ukrainas jūras komunikācijas un spējas Melnās jūras ziemeļrietumu daļā. Ukrainas Ģenerālštābs norādīja, ka Krievijas spēki ir izveidojuši savu pretgaisa aizsardzības sistēmu Krimas rietumu daļā, iespējams, mēģinot nodrošināt gaisa aizsegu jūras spēkiem Melnās jūras ziemeļrietumu daļā.

Dalies ar šo ziņu