Daudzi Krievijas virsnieki tic valsts varenībai, tāpēc gatavi iesaistīties nelikumīgos konfliktos

Konfliktu zonas
Sargs.lv
Serhijs Salkutsans
Foto: Foto: nuou.org.ua

Vairums Krievijas virsnieku tic Kremļa režīma paustajai Krievijas varenības idejai, tāpēc ir gatavi iesaistīties visos Krievijas aizsāktajos konfliktos ārvalstīs, arī tad, ja tie pēc būtības ir nelikumīgi. Šādu viedokli sarunā ar “Sargs.lv” pauda Ukrainas Aizsardzības universitātes komandanta vietnieks brigādes ģenerālis Serhijs Salkutsans.

Viņš skaidroja, ka šobrīd Krievija konfliktus ārvalstīs izmanto divējādi – gan savu ārpolitisko interešu sasniegšanai, gan instruktoru un virsnieku sastāva tālākai sagatavošanai, tāpat arī kā poligonus jaunāko ieroču pārbaudei.

“Mēs vairs nerunājam, ka Donbasā separātistu pusē karotu vienkārši krievu instruktori. Tur jau notiek Krievijas kara skolu kursantu sagatavošana reālos apstākļos. Tie visi ir apstiprināti fakti. [..] Mēs arī lieliski saprotam, ka Krievijā karjeras izaugsme armijā var notikt tikai caur “karstajiem punktiem” – caur dienestu Sīrijā, Lībijā vai Ukrainā. Es zinu daudzus virsniekus, kuri šo konfliktu laikā nogājuši ceļu no ģenerālmajora līdz ģenerālleitnantam,” stāstīja Salkutsans.

Lūgts raksturot Krievijas karavīru morālo stāju, Ukrainas Aizsardzības universitātes komandanta vietnieks atzina – daudzi Krievijas armijas virsnieki iekšēji tic tam, ko dara, pat ja līdzdarbojas nelikumīgā citas valsts teritorijas okupācijā.

“Viņi paši tic, ka aizstāv Krievijas intereses – tās Krievijas intereses, kurai nekur nav robežu. Viņiem ir sajūta gluži kā kareivjiem Otrajā pasaules karā, kurus Hitlers atbrīvoja no Dieva noteiktiem aizliegumiem, tālab viņu pārliecība tikai aug augumā. Daudzos gadījumos domāšana balstās arī ģenētiski mantotajās Padomju Savienības bailēs par to, kuru teritoriju tagad var zaudēt. Tieši tas ir viņu morāles pamats – visu vērtēt kā savu. Kaut viņi pēc būtības ir zagļi, kuri ienākuši jūsu mājās, paši krievu virsnieki uzskata, ka viss, kas atrodas šajā mājā, pieder viņiem, turklāt pieder pēc taisnības. Tālab arī paši virsnieki nejūtas tā, ka kādam kaut ko būtu atņēmuši.”
Serhijs Salkutsans
Ukrainas Aizsardzības universitātes komandanta vietnieks
brigādes ģenerālis Serhijs Salkutsans

Viņš atzina, ka šāda izpratnes maiņa iespējama Krievijā plaši pielietotās faktu un vēsturiskās apziņas sagrozīšanas dēļ. Tas veicinājis cilvēku morāles vērtību maiņu.

Tiesa, runājot par pašu karavīru spējām S. Salkutsans atzina – lai arī viņi ir labi sagatavoti, Krievijas propaganda to spējas dažkārt pārspīlē.

“Krievijā ir uzskats, ja Austrumukrainā karotu Krievijas karavīri, tur viss ātri būtu beidzies, viņi visu atrisinātu dažu dienu laikā. Es gan sacītu citādāk – visa pasaule redzēja Ukrainas bruņoto spēku karavīru gūstā saņemtos Krievijas desantniekus. Daudzus mēs sagūstījām, vēl vairāk krievu karavīru tika nogalināti. Tad šo krievu karavīru bravūra beidzās visai ātri. Turklāt, lai nezaudētu reputāciju, Krievija no šiem karavīriem ātri vien atteicās.” Prakse, kad Krievija ir gatava atteikties pat no speciālo uzdevumu vienību karavīriem, aizbildinoties ar to, ka viņi patiesībā citā valstī karo savā atvaļinājuma laikā, esot ļoti izplatīta.  “Tā diemžēl ir visai plaša resursu bāze, ar ko ir jārēķinās,” viņš piebilda.

Dalies ar šo ziņu