Tallinā publiskās vietās uzstādītas informatīvās zīmes par patvertnēm ārkārtas situācijās

Ārvalstīs
Sargs.lv/ERR.ee
Tallina
Foto: Postimees/Scanpix

Igaunijas galvaspilsētā Tallinā 13. jūnijā vairākās publiskās vietās uzstādītas pirmās brīdinājuma zīmes, kas informē par publisku patvertni, kurā iedzīvotāji var patverties neparedzētos, gadījumos, tostarp, piemēram, arī militāra apdraudējuma laikā. Plānots, ka jūnijā šādas zīmes tiks izvietotas jau divdesmit trīs vietās pilsētā. Potenciālās patvertnes vietas apzinātās sadarbībā ar Igaunijas Aizsardzības ministriju, Igaunijas Glābšanas pārvaldi un Tallinas pašvaldību.

Informatīvās plāksnes ir oranžā krāsā, tām ir zils trīsstūris, kurā igauņu valodā rakstīta frāze “Avalik varjumiskoht”, kas nozīmē sabiedriskā patvertne. Tās ir pirmās šādas Igaunijā uzstādītās zīmes.

Paredzēts, ka jūnijā šādas zīmes tiks izvietotas divdesmit trīs vietās Tallinā, savukārt nākamā gada laikā plānots šādas informatīvas zīmes uzstādīt arī citās lielākajās Igaunijas pilsētās, piemēram, Tartu, Pērnavā un Narvā, teikts Igaunijas Glābšanas pārvaldes paziņojumā.

Image
Tallina
Foto: Postimees/Scanpix

Jau ziņots – pēc tam, kad Krievija atkārtoti uzbruka Ukrainai šī gada februārī, uzsākot pilna mēroga karu, Igaunijas valdība lūdza atbildīgās iestādes kartēt vietas, kuras nepieciešamības gadījumā varētu izmantot kā patvertnes iedzīvotājiem ārkārtas situācijās.

Ukrainā, iedzīvotāji no okupantu raidītajiem lādiņiem slēpjas arī pilsētu metro stacijās, taču, tā kā Igaunijā tādu nav, vietas, kur patverties potenciāla uzbrukuma gadījumā, bijis jāidentificē un pie tām jāizvieto īpaša informatīva zīme. Tāpat plānots, ka tuvākā gada laikā visā valstī tiks izveidots arī īpašs trauksmes brīdinājuma tīkls.

Par iespējamām patvertnēm var kalpot gan tuneļi, gan plašas pazemes autostāvvietas. Tallinā, piemēram, informatīva zīme izkārta Brīvības laukumā, un tālāk tā novirza iedzīvotājus uz netālo pazemes stāvvietu.

Kā norāda Igaunijas aizsardzības ministrs Kalle Lānets, tas, ka šobrīd tiek apzinātas un iezīmētas šādas vietas, nenozīmē, ka apdraudējuma līmenis Igaunijā esot paaugstinājies. Ministrs vēlreiz apstiprina – situācija Igaunijā ir droša, taču labāk ir būt sagatavotiem neplānotām situācijām.

Image

Tāpat arī izstrādāta bezmaksas aplikācija “OLE valmis!”, kas tulkojumā no igauņu valodas nozīmē – esi gatavs! Tajā pieejama informācija igauņu, krievu un angļu valodā, un aplikācijā iespējams atrast padomus, kā rīkoties potenciāli bīstamās situācijās, piemēram, elektrības padeves pārtraukuma gadījumā, ja esi apmaldījies mežā vai kā sniegt pirmo medicīnisko palīdzību.

Tāpat aplikācija iepazīstina ar informāciju par ugunsdrošību un drošību uz ūdens, dabas katastrofām, kiberdrošību un dažādiem citiem drošības apdraudējumiem.

Aplikācijā arī iekļauts to priekšmetu saraksts, kas būtu jāņem līdzi evakuācijas gadījumā, kā arī katrs var notestēt savu pašreizējo sagatavotības līmeni un arī zvanīt uz dažādiem noderīgiem numuriem tieši no programmas.

Dalies ar šo ziņu