Amatpersonas: EK rekomendēs piešķirt Ukrainai ES kandidātvalsts statusu

Ārvalstīs
LETA/POLITICO
Ukrainas un Eiropas Savienības karogi Ukrainas pilsētā Malinā
Foto: Ukrainas un Eiropas Savienības karogi Ukrainas pilsētā Malinā/Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) rekomendēs oficiāli piešķirt Ukrainai Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts statusu, paziņojušas vairākas amatpersonas pēc pirmdien notikušajām EK komisāru debatēm.

EK prezidente Urzula fon der Leiena sestdien iepriekš neizziņotas vizītes gaitā Kijivā pavēstīja, ka EK līdz šīs nedēļas beigām pabeigs darbu pie viedokļa par to, vai Ukrainai būtu jākļūst par ES kandidātvalsti.

Kā pavēstīja amatpersonas, komisāru debatēs tika skaidri norādīts uz upuriem, kādus nesuši ukraiņi, un nepieciešamību raidīt spēcīgu signālu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, ka viņš ir zaudējis jebkādas iespējas ievilkt Ukrainu savā iedomātajā Krievijas ietekmes sfērā.

"Komisija neaizmirst, ka Ukraina ir vienīgā valsts Eiropā, kur cilvēki miruši, kur uz cilvēkiem šauts, jo viņi bija ielās ar ES karogiem," sacīja viena amatpersona. "Tagad mēs nevaram viņiem teikt: "Piedodiet, jūs vicinājāt ne tos karogus.""

Kā tiek prognozēts, zaļā gaisma Ukrainas ES kandidātvalsts statusam varētu tikt dota līderu samitā 23. un 24.jūnijā, tiesa gan, līdz ar stingru nosacījumu izvirzīšanu.

Kā vēsta amatpersonas un diplomāti, vismaz trīs valstis joprojām iebilst pret ES kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai.

Dalies ar šo ziņu