“Abbyy” noliedz, ka tā programmatūra padara Lietuvas datus pieejamus Krievijas izlūkdienestiem

Ārvalstīs
Sargs.lv/LRT.lt
kiberdrošība
Foto: Foto: pixabay.com

Krievijas informāciju tehnoloģiju (IT) uzņēmums “Abbyy” ir noraidījis apgalvojumus, ka tā programmatūra apdraud Lietuvas nacionālo drošību vai sniedz Krievijas izlūkdienestiem piekļuvi Lietuvas uzņēmumu datiem, raksta Lietuvas sabiedriskais medijs “LRT.lt”. Tikmēr Lietuvas Nacionālās kiberdrošības centrs atzīst – jau pirms diviem gadiem brīdinājis vairākas Lietuvas valsts iestādes, tai skaitā Lietuvas Banku, ka izmantotā programmatūra var būt riskanta.

Lietuvas Seima Budžeta un finanšu komitejas priekšsēdētājs Mikols Majausks (Mykolas Majauskas) pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Lietuvas galvenās valsts finanšu iestādes, tai skaitā Lietuvas Banka, Lietuvas nodokļu inspekcija un Lietuvas statistikas pārvalde, turpina izmantot “Abbyy” programmatūru, neraugoties uz brīdinājumu par tās iespējamiem riskiem. Par tiem Lietuvas Nacionālais kiberdrošības centrs brīdinājis jau pirms diviem gadiem, norādot, ka Krievijas izlūkdienesti un drošības dienesti “ir likumīgi pilnvaroti un tehniski spējīgi piekļūt Krievijas un ārvalstu struktūru datiem, kas izmanto Krievijas programmatūru”.

“Tas ietver arī programmatūru, ko izstrādājis uzņēmums “Abbyy”, jo tā galvenā mītne atrodas Maskavā. Tāpēc trešās personas var ietekmēt konfidencialitāti, integritāti un piekļuvi šīs konkrētās organizācijas sniegtajiem pakalpojumiem,” norāda M. Majausks.

Viņš norāda – liels bijis viņa pārsteigums, kad attiecīgās valsts iestādes turpinājušas šo programmatūru izmantot, turklāt vēl norādot, ka to plāno darīt vēl vismaz vairākus gadus. Lietuvas Banka paziņojusi, ka pārtrauks programmatūras lietošanu vien tad, kad citas iestādes nomainīs rīkus informācijas iesniegšanai.

Lietuvas Nacionālās kiberdrošības centra skatījumā šāda “Abbyy” programmatūras pakāpeniska pārtraukšana nav pietiekami ātrs risinājums, kāds šajā gadījumā būtu nepieciešams.

Tikmēr pati IT kompānija preses paziņojumā norādījusi, ka visi uzņēmuma vietējie risinājumi nedalās ar personiskajiem vai komercdatiem, kurus klienti digitalizē un analizē. Paši klienti pilnībā kontrolējot šādus datus. Savukārt t.s. mākoņu risinājumos tiekot izmantots kopīgas atbildības modelis, un uzņēmums nodrošinot augsta līmeņa drošību, kas notiekot ar stingru piekļuves kontroli un šifrēšanu.

Turklāt uzņēmums piebilst, ka Lietuvā izmantotā programmatūra “eFormFiller” esot pielāgots risinājums, kas reiz izstrādāts Lietuvas nodokļu iestādēm un “nekad iepriekš nav ticis izmantots Ukrainā”.

Jau ziņots – pirms vairākiem gadiem notika izmeklēšana par krievu programmatūras “1C” un “Abbyy” izmantošanu Lietuvas institūcijās. Toreiz atklājās, ka 2017. gadā Ukrainā noticis līdzīgs incidents ar grāmatvedības programmatūru, kas bija paredzēta elektroniskai dokumentu apmaiņai starp uzņēmumiem. To skāra vīruss ar nosaukumu “NotPetya”, līdz ar to apstiprinājās, ka programmatūra ir nedroša.

Uz ko uzņēmums atbildēja, ka tās risinājumi “nav grāmatvedības programmu analogs, bet gan viedās dokumentu apstrādes (IDP) risinājumu izstrāde, lai uzlabotu uzņēmējdarbības rezultātus. “eFormFiller” bija pielāgots risinājums, kas 2003. gadā tika izstrādāts Lietuvas nodokļu administrācijai un pēcāk vairs netika lietots.

Dalies ar šo ziņu