Igaunijas armija plāno samazināt finansējumu orķestrim un kapelānu dienestam; bažas par likvidēšanu

Ārvalstīs
Sargs.lv/Err.ee
Igaunijas armijas orķestris
Foto: Foto: Igaunijas Aizsardzības spēki

17. maijā Igaunijas Aizsardzības spēku orķestra vadītājs kapteinis Simmu Vasars (Simmu Vasar) bijis spiests orķestra dalībniekus informēt, ka no šī gada 1. septembra orķestris tiek likvidēts, atsaucoties uz laikrakstu “Postimees”, raksta Igaunijas sabiedriskais medijs “Err.ee”. Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Martins Herems (Martin Herem) gan uzsver – finansējuma samazinājums nenozīmē pilnīgu likvidāciju. Šobrīd jārod veidi, kā samazināt izdevumus, jo to paredz valsts budžeta jaunā stratēģija. Tā kā to nevar darīt uz kaujas spēju rēķina, tad reorganizācija visdrīzāk skars armijas atbalsta funkcijas.

Igaunijā visām ministrijām ir lūgts atrast iespēju samazināt izdevumus, un Igaunijas aizsardzības ministrs Kalle Lānets (Kalle Laanet) devis rīkojumu Igaunijas Aizsardzības spēku komandierim ģenerālleitnantam Martinam Heremam (Martin Herem), ka arī armijai jāievēro valdības valsts budžeta stratēģijā noteiktais mērķis ietaupīt.

Kā ziņo “Postimees”, komandieris ģenerālleitnants M. Herems informējis, ka Igaunijas bruņoto spēku personāls šī gada laikā ir jāsamazina vismaz par 200 cilvēkiem, tas būtu no apmēram 5000 uz 4800 darbiniekiem.

“Ir nolemts, ka izmaiņas skars arī armijas orķestri un kapelānu dienestu, kuri turpmāk vairs nedarbosies tādā apmērā, kā iepriekš. Tā kā atbilstoši valsts budžeta jaunajai stratēģijai publiskajam sektoram ir jāsamazina izdevumi, tas skar arī Igaunijas Aizsardzības spēkus, arī mums ir jāpieņem grūti lēmumi un jāveic izmaiņas."
Igaunijas aizsardzības spēku komandieris
Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris
ģenerālleitnants Martins Herems

Viņš gan piepilda, ka algas personālam netikšot samazinātas. Igaunijas bruņoto spēku kapelānu dienestā šobrīd ir 10 kapelāni, savukārt Igaunijas armijas orķestra vajadzībām līdz šim tērēti 1,4 miljoni eiro gadā.

Tajā pašā laikā viņš apstiprināja, ka Igaunijas armijas kaujas spējas un gatavība no tā necietīs. Tieši tāpēc reorganizācija plānota kā esošās pārvaldes efektivizācija, un samazinājums skars tikai atsevišķus atbalsta elementus. Personāla samazināšana ne vienmēr nozīmē atlaišanu. To var panākt arī tad, ja esošās vakances vairs netiek aizpildītas, norāda bruņoto spēku vadītājs.

Pamatojot to, kāpēc izmaiņas skars tieši orķestri un kapelānu dienestu, ģenerālleitnants Herems saka - munīcijas iegādes samazināšana, atsevišķu kājnieku bataljonu slēgšana vai visu karavīru algu samazinājums būtu daudz sliktāks scenārijs par pašreiz plānoto.

Komandieris uzsvēra, ka tas nebūt nenozīmē, ka Igaunijas bruņotie spēki tagad paliks bez muzikāliem priekšnesumiem un garīga atbalsta, tikai šīs funkcijas vairs nebūs tādā apmērā, kā iepriekš. Plānots, ka Igaunijas bruņoto spēku komandieris reorganizācijas plānu aizsardzības ministram prezentēs jūnija sākumā.

Tikmēr Igaunijas aizsardzības ministrs K. Lānets apgalvo, ka uzticas bruņoto spēku komandierim un ir pārliecināts - viņš atradīs labāko un gudrāko risinājumu, lai neciestu Igaunijas aizsardzības spējas. Ministrs arī piebilda – plānots, ka aizsardzības budžets nākamgad augs par 66 miljoniem eiro, pārsniedzot 700 miljonus eiro, kas esot līdz šim lielākais finansējums. Viņš arī pieļāva iespēju, ka orķestris nākotnē varētu būt Aizsardzības ministrijas paspārnē, vēlreiz uzsverot, ka šis lēmums nenozīmē bruņoto spēku orķestra pilnīgu likvidēšanu.

Dalies ar šo ziņu