P. Latuška: Baltkrievijā likuma vara vairs nepastāv, Lukašenko pret savu tautu vērš atklātu genocīdu

Ārvalstīs
Sargs.lv
Latuška
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix

Baltkrievijā vairs nedarbojas nedz konstitūcija, nedz likuma vara, kas varētu aizstāvēt pilsoņu pamata tiesības un pamata brīvības. Tādas struktūras kā milicija, iekšējais karaspēks, prokuratūra un tiesas jau sen beigušas kalpot sabiedrībai, tā vietā pildot nelikumīgi pie varas esošā autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko vardarbīgos rīkojumus. Šādi vara gan tiešā, gan pārnestā nozīmē pati savai tautai cenšas izlauzt rokas. Intervijā portālam “Sargs.lv” Baltkrievijas Koordinācijas padomes loceklis, bijušais kultūras ministrs un kādreizējais Baltkrievijas vēstnieks virknē Eiropas valstu Pāvels Latuška stāsta – cilvēkiem pamazām sāk aptrūkt spēku protestēt, tiesa, tie aizvien cer, ka vardarbīgo A. Lukašenko diktatūru izdosies sagraut. Lai to sekmētu, sava roka jāpieliek Eiropas Savienībai. Lai gan reakcija uz zvērībām Baltkrievijā ir bijusi, P. Latuška to sauc par vairāk nekā nepietiekamu.

“Sargs.lv” intervija ar P. Latušku notiek īsi pēc tam, kad aizvadītajā nedēļas nogalē īslaicīgās aizturēšanas izolatorā līdz nāvei piekāva Minskas iedzīvotāju Romānu Bondarenku. Lai gan iedzīvotāji metās protestēt pret šīm zvērībām, režīms atbildēja ar jaunu vardarbības vilni, aizturot vairāk nekā 1500 cilvēku.

Situācijas absurdu Baltkrievijā visspilgtāk raksturo nesenais Baltkrievijas prokuratūras  paziņojums par krimināllietas ierosināšanu pret ārstu, kurš medijiem publiskojis R.Bondarenkas nāves apstākļus.

Image
Baltkrievija
Foto: Foto: AFP/Scanpix
Foto: AFP/Scanpix

Kā uzskata Baltkrievijas prokuratūra, ārsts pārkāpis kriminālkodeksa pantu par "ārstniecības noslēpuma izpaušanu, kam bijušas smagas sekas. [..]Darbojoties apzināti un bez dienesta nepieciešamības, aizdomās turamais iesaistījies noziedzīgā sazvērestībā ar interneta resursa ["tut.by"] pārstāvi, kam paziņoja par Romāna Bondarenkas medicīniskā izvērtējuma rezultātiem," teikts paziņojumā medijiem.

Prokuratūras ieskatā smagās sekas, kas izraisītas šīs darbības rezultātā, ir "spriedzes pieaugums sabiedrībā, neuzticības radīšana pret kompetentajiem valsts orgāniem, pilsoņu stimulēšana uz agresiju un pretlikumīgām darbībām".

Pašlaik krimināllieta ierosināta gan pret ārstu, gan vēl kādu cilvēku, kura identitāte paziņojumā netiek konkretizēta. Aizdomās turamie ir aizturēti.

Image
Baltkrievija
Foto: Foto: EPA/Scanpix
Foto: EPA/Scanpix

P. Latuška uzsver – lai gan varas nomaiņa un nelikumīgi pie varas esošā A. Lukašenko atcelšana jāveic pašai Baltkrievijas sabiedrībai, tā nevar iztikt bez palīdzības. Lai arī pret režīmu ir publiski vērstas Eiropas Savienības sankcijas, tās ir simboliskas. Kā uzsver P. Latuška, šobrīd cilvēki ir gatavi, lai pret režīmu un tā atbalstošo ekonomiku tiek pielietoti radikāli līdzekļi, pat tādi, kas nodarīs lielu ekonomisku kaitējumu arī vienkāršajiem baltkrievu pilsoņiem.

Lai gan Baltkrievijā protesti turpinās jau vairāk nekā 100 dienu, A. Lukašenko atsakās piekāpties. Vai situācija nav strupceļā?

Mēs aizvien turpinām savus mierīgos protestus. Mēs neizmantojam spēku vai ieročus. Mūsu spēks ir lielais sabiedrības spiediens – tās sabiedrības daļas spiediens, kura augustā nenobalsoja par A. Lukašenko kā prezidentu.

Kopš 6. novembra A. Lukašenko nav uzskatāms par Baltkrievijas prezidentu. Tā uzskata lielākā daļa pašu baltkrievu un lielākā daļa pasaules valstu.

Diez vai mēs šobrīd politiskā spiediena radīšanai pret A. Lukašenko varam piedāvāt citus variantus, kā šobrīd lietotos - protestus, pilsonisko nepakļaušanos un streikus. Vienlaikus mēs turpināsim atbalstīt jebkuras citas iniciatīvas, kas būs vērstas uz Baltkrievijas sabiedrības konsolidāciju.

Mums šajā procesā ir svarīgs dialogs, tomēr tas var notikt, izpildot mūsu izvirzītos trīs punktus - politieslodzīto atbrīvošanu, atbildību un jaunas vēlēšanas. Pirmkārt, jāatbrīvo visi politieslodzītie, kuri ir ieslodzīti cietumos. Katru svētdienu tiek aizturēti vairāk nekā 1000 cilvēku, tiek ierosinātas safabricētas lietas. Visi opozīcijas līderi, kuri ir piedalījušies vēlēšanās, ar ļoti retiem izņēmumiem ir cietumos. Šādos apstākļos veikt dialogu ir neiespējami. Tāpat dialogs ar varu nav iespējams, ja pie kriminālatbildības par pastrādātajiem noziegumiem pret cilvēkiem nav saukts neviens spēka struktūru vadītājs.

Image
Baltkrievija
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix
Foto: REUTERS/Scanpix

Manuprāt, sprādzienveidīgs impulss protesta kustībā bija nesenā Romāna Bondarenkas nāve, ko, pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, izraisīja spēka struktūru darbinieku veikta viņa piekaušana.

Pašlaik Baltkrievijas tiesībsargājošo iestāžu darbinieki rīkojas kā bandīti. Tiem nav nekādu atšķirības zīmju, viņiem nav formu, viņi nestādās priekšā, viņi vienkārši pieskrien un sāk sist cilvēkus, vilkt tos uz mašīnām un vest prom uz izolatoriem. Normālos apstākļos cilvēkiem būtu jādod tiesības uz pašaizsardzību, taču šīs tiesības ir atņemtas. Jebkuri mēģinājumi sevi aizstāvēt un vērsties pret varas patvaļu tiek kvalificēti kā kriminālpārkāpums, proti, pretošanās milicijas darbinieka likumīgajām prasībām.

Šobrīd mūsu valstī ir izveidojies tiesiskais vakuums. Konstitūcija vairs nedarbojas, bet pie varas esošais valsts galva draud “nocirst rokas tiem, kuri pieskarsies miličiem”.  Viņš draud, ka no protesta akcijām gūstekņus vairs nevajagot, paredzot vēl skarbāku izrēķināšanos. Viņš pat sāk vērsties pret mediķiem, kuri palīdz milicijas piekautajiem cilvēkiem.

Faktiski visi likumi, kas Baltkrievijā ir pieņemti, šobrīd ir pārstājuši strādāt. Mums nav spēka struktūru. Mums nav armijas, nav milicijas, lai mēs varētu vērsties pret šādu rīcību. Mēs varam likt lietā tikai pilsoniskās pretestības instrumentus, un mēs tos izmantojam.

Image
Baltkrievija
Foto: Foto: EPA/Scanpix
Foto: EPA/Scanpix

Ikvienā revolūcijā savu lomu spēlē arī spēka struktūras, šajā gadījumā armija. Baltkrievijā to veido obligātā dienesta karavīri, kuru nāk no vienkāršām Baltkrievijas pilsoņu ģimenēm. Kāpēc šo zvērību ierobežošanā savu vārdu nevēlas teikt Baltkrievijas bruņotie spēki?

Pēdējo 26 gadu laikā režīms cilvēkos sistemātiski centies radīt bailes - bailes no vēlmes paust savu viedokli. Šīs bailes aizvien ir klātesošas daudzos sabiedrības slāņos. Baltkrievijas tauta sāka atmosties tikai šīs vasaras sākumā. Šīs atmodas rezultātā ierindas baltkrievu pilsoņu psiholoģiskajā uztverē notika lūzums. Beidzot baltkrievi sāka sevi apzināties kā tautu un valsti, kurai ir tiesības uz pašnoteikšanos, kā valsti, kurā tiek ievērotas cilvēku pamattiesības un pamatbrīvības.

Tomēr, ja runā par Baltkrievijas spēka struktūrām, tās aizvien atrodas ļoti spēcīgā režīma ideoloģiskā ietekmē. Armijā cilvēku attiecības veidojas savādāk – ir virspavēlnieks un karavīra tiešais komandieris. Ja karavīrs nepilda viņam doto pavēli, viņš pēc būtības izdara krimināli sodāmu pārkāpumu. Šis uz militārpersonām rada vēl lielāku spiedienu.

Image
Baltkrievija
Foto: Foto: EPA/Scanpix
Foto: EPA/Scanpix

Protams, te ir jānodala spēka struktūru veidi. Milicija vairs nav uzskatāma par tiesībsargājošu institūciju. Milicijas darbinieki pat formās nestaigā, jo pastrādāto noziegumu dēļ baidās no tautas. Viņiem pat ir dota pavēle nestaigāt formās.

Jāteic, ka arī milicijas iekšienē notiek šķelšanās. Profesionāļi, kuri iepriekš strādājuši ar smagu krimināllietu izmeklēšanu, šobrīd atstāj darbu. Viņi aiziet klusi, jo apzinās, ka ir otrajā vai trešajā protestu apspiešanas ešelonā. Viņi nevēlas aptraipīt savu mundiera godu ar dalību vardarbīgā protestu apspiešanā, viņi nevēlas piedalīties atklāti safabricētu krimināllietu izmeklēšanā, kur vispār netiek ievērotas nekādas tiesību normas.

Ja raksturotu situāciju milicijā, tad to miliču vidū, kuri ir izdzīti strādāt uz ielām, 15-20% nav gatavi piedalīties protestu apspiešanā, vēl 30 % ir tādi, kuri to dara ļoti negribīgi, dotos rīkojumus izpildot tik formāli, cik nu tas iespējams. Proti, viņi aizskrien pakaļ protestētājiem, bet tos nepanāk, strādā ar garākām pauzēm, piemēram, liekas piecas minūtes sēž autobusā, nedarot neko. Tomēr atlikušie 50% milicijas darbinieku aizvien ir nozombēti. Mēs no Baltkrievijas ārstiem pēdējā laikā esam saņēmuši ziņas, ka protestu apspiešanā iesaistītie milicijas darbinieki saņem psihotropas vielas - šajā gadījumā metaamfetamīnu.

Ja runājam par valsts bruņoto spēku iesaisti protestu apspiešanā, tad te darbojas speciālo uzdevumu vienības vai gaisa desantnieki, kuri bijuši pakļauti ļoti spēcīgai ideoloģiskajai apstrādei. Kā likums tie visi ir virsnieki, nevis obligātā dienesta karavīri. Bija daži gadījumi, kad obligātā dienesta karavīri tika piesaistīti kaut kādos norobežošanas pasākumos pie Otrā pasaules kara piemiņas stēlas. Tomēr izdzenāšanā šie karavīri nepiedalās. Viņi kam tādam nav psiholoģiski gatavi!

Image
Baltkrievija
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix
Foto: REUTERS/Scanpix
Protams, arī mēs saņemam ziņojumus, ka bruņotajos spēkos virsnieki iet prom no dienesta. Tomēr viņu atlūgumi netiek pieņemti izskatīšanai. Augstākstāvošie virsnieki tos vienkārši neparaksta. Kādēļ tā notiek? Lai nesāktos militārpersonu aiziešanas vilnis. Vēl jo vairāk – pret virsniekiem, kuri vēlas pamest dienestu, tiek vērsti Valsts drošības komitejas (KGB) un pašas armijas attiecīgo dienestu draudi. Viņiem draud izrēķināties ne tikai ar pašiem, bet ar sievām un bērniem. Ir jābūt ļoti lielai drosmei, lai nostātos un ietu pret režīmu.

Vai esat pārliecināti, ka protestu apspiešanā ir iesaistīti tikai un vienīgi Baltkrievijas iekšlietu dienestu darbinieki? Vēl nesen Lukašenko lūdza palīdzību Maskavai.

Lukašenko savā retorikā minējis daudzus ienaidniekus. No sākuma tā bija Eiropas Savienība, tad ASV, tad Krievija, bet tagad atkal ASV un Eiropas Savienība. Pirms vēlēšanām es piedalījos sanāksmēs, kurās pašreizējā parlamenta priekšsēdētājs Kačanovs, bijušais KGB priekšnieks Vakuļčiks un pašreizējais KGB priekšsēdētājs Terteļs, kurš tolaik bija vēl Valsts kontroles komitejas priekšsēdētājs, mums stāstīja, ka visu protesta kustību vada Maskava. Tieši Maskava vēloties nomest no amata A. Lukašenko, savukārt Baltkrievijas teritorijā strādājot  Krievijas Ārējās izlūkošanas dienests, kuru vada bijušais Krievijas vēstnieks Minskā Babičs. Tika atgādināts arī, ka Krievijas ģenerāļi pastāvīgi braucot uz Minsku. Pēc prezidenta vēlēšanām viss ir sagriezts kājām gaisā. Tagad ienaidnieki atkal ir Rietumi, bet mēs turpinām draudzēties ar Krieviju.

Ir vai nav protestu apspiedēju vidū Krievijas dienestu pārstāvji, to ir grūti teikt. Manā rīcībā šādas informācijas nav. Tiesa, ir pašu Baltkrievijas spēka struktūru virsnieki, kuri protestu dēļ pārgājuši tautas pusē, saka, ka vērtējot dalībniekus, kas piedalās protestu apspiešanā, pēc to ekipējuma un apģērba, bieži rodas jautājums – no kurienes tie? Realitātē kas tāds, protams, varēja notikt, jo Baltkrievijas rietumos Krievija izsēdināja savas desantnieku vienības, lai tās piedalītos tā sauktajās kopīgajās mācībās.

Image
Baltkrievija
Foto: Foto: EPA/Scanpix
Foto: EPA/Scanpix

Lukašenko vēl aizvien mēģina sabiedrībā radīt bažas, ka NATO vēlas uzbrukt Baltkrievijai. Tomēr es esmu strādājis par vēstnieku Polijā, Francijā, Spānijā un Portugālē. Nevienā no šīm valstīm es neesmu redzējis nekādas indikācijas, ka šāds uzbrukums tiktu gatavots. Tā A. Lukašenko izpildījumā ir klasiska padomju propaganda – viscaur ir ienaidnieki un mums ir jāaizstāvas.

Mūsu filozofija paredz veidot draudzīgas attiecības gan ar Rietumiem, gan Austrumiem. Baltkrievijā notiekošie protesti nav proeiropeiski vai prokrieviski. Tie nav ne antieiropiski, ne antikrieviski. Tie ir probaltkrieviski. Baltkrievi vienkārši grib, lai viņu izvēle tiktu cienīta.

Aizvadītajā nedēļas nogalē notikušais Pārmaiņu laukumā, kur milicija aplenca visu rajonu un sāka aizturēt un vest uz izolatoriem visus, kas šajā pilsētas daļā nebija pierakstīti, liecina par vienu - mēs esam nonākuši pie genocīda. Cilvēkus vienkārši kā dzīvniekus sāka iekrāsot ar reālu krāsu, ja tu izlem runāt baltkrievu valodā. Pagājušajā svētdienā tika aizturēti 1510 cilvēki! Pa cilvēkiem atkal tika šauts, atkal mestas granātas… Tas viss pārkāpj visas iespējamās un neiespējamās robežas.

Atklāti sakot, mums īsti līdz galam nav saprotama arī Eiropas Savienības (ES) pozīcija. Izrādītā solidaritāte un pieņemtās deklarācijas, protams ir apsveicama lieta, bet aizvien ES sēž, rokas klēpī  salikusi. Šobrīd ES bloka valstīs ir aizliegts iebraukt aptuveni 50 cilvēkiem. Latvija, Lietuva un Igaunija šo sarakstu ir noteikusi krietni plašāku. Salīdzinājumam varu minēt, ka 2010. gadā, kad neatkarības laukumā arī notika vardarbīga protestu izdzenāšana, ES “melnajā sarakstā” iekļāva 107 cilvēkus. Tolaik tika ieviestas arī mērķētās ekonomiskās sankcijas.

Šobrīd, pēc mūsu datiem, visā Baltkrievijā ir aizturēti vairāk nekā 28000 cilvēku. Pieci ir nogalināti. Cik daudzi ir ievainoti un sakropļoti milicijas patvaļas dēļ, tas vispār nav zināms. Liela daļa cilvēku bijusi spiesta doties bēgļu gaitās uz Poliju, Lietuvu, Latviju, Ukrainu un Vāciju. Te  ir humanitārā katastrofa! Bet kā uz to atbild ES? Pieņem deklarācijas un nosaka sankcijas tikai aptuveni 50 cilvēkiem… Tas nav nopietni!

Image
Baltkrievija
Foto: Foto: AP/Scanpix
Foto: AP/Scanpix

Ko jūs sagaidāt no ES?

Es katru dienu tiekos ar dažādu Baltkrievijas reģionu cilvēkiem, uzņēmējiem un lielo uzņēmumu vadītājiem. Tas, ko viņi piedāvā, paredz dažāda spektra variantus, iekļaujot pat pašus radikālākos piedāvājumus, piemēram Baltkrievijas atslēgšanu no starpbanku maksājumu sistēmas jeb SWIFT.

Pirmkārt, jāpaplašina starptautiski sankcionēto personu saraksts. Tajā jāiekļauj ne tikai politiskās amatpersonas, bet arī prokurori, izmeklētāji, VDK amatpersonas, citiem vārdiem sakot, visi, kuri ir iesaistīti represijās pret Baltkrievijas tautu.

Otrkārt, mēs gaidām, ka Eiropas Savienības valstu nacionālajās jurisdikcijās sāksies krimināllietu ierosināšana pret Baltkrievijas spēka struktūru pārstāvjiem. Diemžēl ko tādu sagaidīt pašā Baltkrievijā vismaz pagaidām ir neiespējami. Neraugoties uz to, ka vairāk nekā 4000 Baltkrievijas pilsoņu ir vērsušies prokuratūrā ar iesniegumiem par spīdzināšanu, nekas nenotiek. Tas apliecina, ka Baltkrievijā cilvēkiem šādu tiesību vairs nav.

Treškārt, jānosaka plašas ekonomiskās sankcijas pret visām personām vai uzņēmumiem, kas atbalsta Lukašenko režīmu. No Baltkrievijas pilsoņu puses arī ir ļoti galēji ierosinājumi, kas pat paredzētu pilnīgu tirdzniecības embargo noteikšanu ar Baltkrievijas kompānijām.

Ceturtkārt, visiem politiskajiem kontaktiem ar režīmu jātiek pilnībā apturētiem.

Lai atrastu izeju, no šīs situācijas, būtu jāizveido augsta līmeņa Eiropas Savienības misija, kur tiktu pieaicināts arī mūsu Austrumu kaimiņš. Šīs misijas uzdevums, vienkāršiem vārdiem runājot, būtu palīdzēt Lukašenko pamest valsti. Diemžēl cita varianta vairs te nav. Viņš ir kļuvis tiktāl toksisks, cilvēki ir nokļuvuši tādā frustrācijā, naidā un bezpalīdzības sajūtā, ka tas labi nebeigsies.

Viņš nepārtraukti katru dienu turpina terorizēt pats savu tautu. Minēšu vienu piemēru – nesen no Minskas aizturētos izveda uz Mogiļevu. Kāpēc? Tāpēc, lai izolatoros un cietumos atbrīvot vietas jauniem aizturētajiem. Minskā esošie cietumi kļūst par šauru! Kāpēc ES šādos apstākļos turpina klusēt? Kāpēc tā nevar izdarīt neko ar valsts vadītāju, kurš tik mežonīgā veidā pārkāpj cilvēktiesības ?

Image
Baltkrievija
Foto: Foto: AFP/Scanpix
Foto: AFP/Scanpix

Visbeidzot par situāciju Baltkrievijā būtu jāsasauc arī ANO drošības padome. Mēs lieliski apzināmies, ka tās sastāvā ir arī Krievija un Ķīna, kurām ir VETO tiesības. Taču tā būtu daļa no politiskā presinga.

Vai tauta nav piekususi no protesta akcijām?

Jā, tauta pamazām piekūst.

Te ir pārsteidzoši, ka mūsu Austrumu kaimiņš nevēlas redzēt skaidri redzamas melnbaltas lietas. Ja Baltkrievijā ir vairāk nekā 30 tūkstošu aizturēto protestētāju, Krievija atbild - nē, viņi ir pārkāpuši likumu, viņi ir jāaiztur! Savukārt, ja varas iestāžu pārstāvji cilvēkus atklāti nogalina, uz to no Krievijas puses vispār nav nekādas reakcijas. Vēl jo dīvaināka šķiet Krievijas varas iestāžu tēze, ka Baltkrievijā protestu apjoms sarūk.
Image
Baltkrievija
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix
Foto: REUTERS/Scanpix

Ja ieslodzīti tiks visi Baltkrievijas iedzīvotāji, dabīgi, protestu nebūs. Taču cilvēki aizvien turpina iziet ielās.

Savu taktiku pamainījuši arī spēka struktūru pārstāvji. Tagad viņi sākuši sašķelt protestētājus pirms tie ir pienākuši līdz protesta norises vietai. Minskā pastāvīgi nestrādā transports vai autostāvvietas, tādējādi vien vara liek šķēršļus, lai tauta nepulcētos.

Ja tas neizdodas, varas iestādes izķer un piekauj cilvēkus, nomētā tos ar granātām, atklāti šauj pa viņiem. Ja cilvēki no milicijas cenšas noslēpties, tiek rīkoti reidi, uzlauztas dzīvokļu durvis, lai tikai atrastu tos cilvēkus, ko milicija ir meklējusi. Tāpēc vien protestu aktivitāte nemazinās, tiesa, spēka struktūras kļuvušas daudz cietsirdīgākas savā rīcībā. Tās sākušas aizturēt tūkstošiem cilvēku.

Kā ir ar ēnu valdību, vai tā ir sākusi darboties? Kādi ir tās piedāvājumi varas tranzītam?

Pasaules baltkrievu kongresa ietvaros es teicu, ka gadījumā, ja situācija eskalēsies vēl vairāk, mums varētu nākties veidot valdību. Tā, pirmkārt, nepieciešama, lai aizstāvētu pilsoņu tiesības, kuri ir bēgļu statusā vai ir pārvietoti ārpus valsts robežām. Šāda valdība būtu nepieciešama, lai kontrolētu Baltkrievijas aktīvus ārpus pašas Baltkrievijas teritorijas. Tāpat šai valdībai vajadzētu rīkoties, lai konfiscētu un arestētu nelegāli no Baltkrievijas izvestos korupcijas shēmās iegūtos līdzekļus. Mēs veidojam šādu darbu sarakstu un esam gatavi šo darbu veikt. Tas viss ,nepieciešams, lai jaunā Baltkrievijas valdība varētu akumulēt šos resursus un izmantot tos Baltkrievijas ekonomika atjaunošanā. Pagaidām gan tā ir tikai ideja.

Image
Baltkrievija
Foto: Foto: Stringer/TASS/Scanpix
Foto: Stringer/TASS/Scanpix

Pašlaik mums ir ievēlētā prezidente Svjatlana Cihanouska. Turpina darboties arī koordinācijas padome. Ir antikrīzes padome. Tās uzdevumi ir maksimāli ātri pietuvināt “lidmašīnas izlidošanas dienu”, kā mēs paši esam nosaukuši brīdi, kad Lukašenko būtu jāpamet valsts. Tāpat mēs veicam dažāda veida iekšpolitiskus un ārpolitiskus darbus.

Otrkārt, mums jānodrošina valstī stabilitāte brīdī, kad lidmašīna ar Lukašenko būs aizlidojusi. Mēs ļoti labi apzināmies, ka tajā brīdī varētu parādīties daudzi revanšistiski spēki. Pēkšņi Baltkrievijas teritorijā kādam var būt kārdinājums izspēlēt kādas politiskas kārtis. Tāpat ir drauds, ka valstī var iestāties anarhija. Mēs to nevēlamies pieļaut. Mēs uzreiz vēlamies stabilizēt situāciju un piesaistīt visus, kas būs gatavi iesaistīties valsts atjaunošanā.
Image
Baltkrievija
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix
Foto: REUTERS/Scanpix

Pēc tam mēs izsludināsim jaunas prezidenta vēlēšanas, bet pēc tām iecelsim jaunu valdību. Tāds ir mūsu plāns.

Vai jūs pats ticat, ka A. Lukašenko par saviem noziegumiem varētu stāties Baltkrievijas tiesas priekšā?

Ziniet, kā jurists es saprotu, ka šobrīd mūsu valstī diemžēl nav neatkarīgas un taisnīgas tiesas. Tiesas lēmumi tiek pieņemti pēc personīga A. Lukašenko lēmuma. Tiesas nedarbojas kā neatkarīgas iestādes. Advokāti krimināllietu izskatīšanā vispār netiek piesaistīti. Tiesu sistēma sevi ir pilnībā diskreditējusi.

 

Tomēr kā politiķis un jurists es savu viedokli varu izteikt – viss, ko viņš ir pastrādājis, var tikt kvalificēts krimināllikuma ietvaros. Tur šaubu nav. Baltkrievi ir ļoti toleranta tauta. Tiesa, cik cilvēki vispār būs gatavi tajā brīdī, lai jautājums par Lukašenko tiktu atrisināts tiesiskā ceļā, vai vismaz sabiedriski tiesiskā formā, to gan es nezinu. Te kā piemēru varētu minēt šādus scenārijus – aizlidoji, nu tad aizlidoji. Paslēpies kaut kur Āfrikā vai Latīņamerikā– nu tad paslēpies. Protams, var tikt ierosinātas krimināllietas, viņu var meklēt. Tomēr meklēt arī var divējādi – var meklēt aktīvi, atrast un saukt pie atbildības,  var meklēt pasīvāk. Cits variants ir tūlītējs Lukašenko arests un nodošana tiesai. Tomēr runāt par kaut kādu formulu, ko pielietot, šobrīd ir pāragri.

Tai pat laikā šobrīd bijušais valsts galva tiešā tekstā dod rīkojumus par konstitūcijas pārkāpšanu attiecībā pret saviem pilsoņiem, tas ir fakts. Šie fakti ir fiksēti it visur – tas ir fiksēts video, tas ir fiksēts dokumentos, to ir fiksējuši liecinieki. Galu galā baltkrievu tauta to redz ik dienu. 

Dalies ar šo ziņu