Ķīna draud reaģēt uz ASV raķešu izvietošanu Āzijas un Klusā okeāna reģionā

Ārvalstīs
Sargs.lv/ Newsweek.com
Ķīna
Foto: Foto: imago images/Xinhua/Scanpix

Ķīna draud reaģēt gadījumā, ja ASV izvietos vidēja rādiusa raķetes Āzijas-Klusā okeāna reģionā un brīdina ASV sabiedrotos reģionā šādu piedāvājumu nepieņemt, vēsta ASV žurnāls "Newsweek".

Pēc izstāšanās no Vidēja un tuva darbības rādiusa raķešu līguma ASV apsver iespēju izvietot vidēja darbības rādiusa raķetes Āzijā un Klusā okeāna reģionā. Ķīnas Aizsardzības ministrijas pārstāvis vecākais pulkvedis Vū Kians (Wu Qian) trešdienas preses konferencē Pekinā norādīja, ka “gadījumā, ja ASV uzstās uz raķešu izvietošanu, tā būs provokācija pie Ķīnas sliekšņa. Ķīna nesēdēs mierā un ir gatava pielietot visus nepieciešamos pretlīdzekļus”

Līdzīgu brīdinājumu saņēma arī Japāna, kas, būdama ciešs ASV partneris aizsardzības jomā, apsver iespēju mainīt savu aizsardzības politiku, atbildot uz iespējamiem draudiem reģionā. Vecākais pulkvedis V. Kians norādīja: “Ķīna cer, ka Japāna un citas iesaistītās valstis rīkosies uzmanīgi, paturot prātā reģiona miera un stabilitātes lielo bildi, un neatļaus ASV izvietot savu valstu teritorijās vidēja darbības rādiusa raķetes, tā neiekrītot Vašingtonas ģeopolitiskajos tīklos.”

Drīz pēc ASV izstāšanās no Vidēja un tuva darbības rādiusa raķešu līguma, kas nepieļāva Vašingtonai un Maskavai izvietot raķetes ar darbības rādiusu no 500 līdz 5500 kilometriem, ASV Aizsardzības sekretārs Marks Espers norādīja, ka “viņš labprāt izvietotu šādus ieročus Āzijā”. Pēc divām nedēļām šāda raķete tika izmēģināta Kalifornijā. Pēc diviem mēnešiem izmēģinājums tika atkārtots, tādējādi izraisos Pekinas un Maskavas asu reakciju.

ASV rīcību Pekina redz kā atklātu draudu, savukārt ASV skatījumā Pekina īsteno reģionu destabilizējošu politiku. ASV Valsts sekretārs Maiks Pompeo trešdien mikroblogošanas vietnē “twitter” publicēja ierakstu: “Ķīnas Komunistiskā partija rīkojas veidā, kas nopietni apdraud ASV pilsoņus”, norādot ka ASV Prezidenta Donalda Trampa administrācija ir “ir pirmā desmitgažu laikā, kas šo draudu uztver nopietni.”

ASV sabiedrotie reģionā nav vienoti attieksmē pret ASV iniciatīvu; Austrālija un Dienvidkoreja jau ir atteikušās izvietot ASV raķetes, savukārt Japāna vēl nav sniegusi skaidru atbildi. Japānas Aizsardzības ministrija 2019. gada septembrī paziņoja, ka tā negrasās izvietot ASV raķešu sistēmas savā teritorijā.

2020. gada 24. jūnijā Japānas ziņu aģentūra “Jiji” ziņoja, ka Japānas Nacionālās drošības komiteja ir tikusies, lai pārskatītu valsts aizsardzības politiku, sniedzot Valsts aizsardzības spēkiem plašākas iespējas īstenot uzbrūkošas operācijas. Paziņojums tika izteikts drīz pēc tam, kad Japānas Aizsardzības ministrs Kono Taro paziņoja, ka Japāna pārtrauc ASV būvēto pretraķešu sistēmu “Aegis Ashore” iegādi, tā vietā uzsākot jauno “Maya” klases iznīcinātājkuģu izmēģinājumus.

Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis Žao Loižans (Zhao Lojian) atsevišķā preses konferencē mudināja Tokiju atcerēties savu 2. pasaules kara vēsturi un saglabāt savus militāros ierobežojumus, norādot, ka “Atsevišķi politiskie spēki Japānā jau ilgu laiku runā par tā saucamajiem “ārējiem draudiem”, lai panāktu izmaiņas aizsardzības politikā. Neskatoties uz to, pasaule redz cauri šai iniciatīvai. Mēs aicinām Japānu mācīties no pagātnes un godprātīgi turpināt savu tikai uz aizsardzību vērsto politiku. ”

Dalies ar šo ziņu