ASV armijas pētnieki sāk koronavīrusa vakcīnas testēšanu uz dzīvniekiem

Ārvalstīs
Sargs.lv/Military.com
mediķi
Foto: Foto: U.S. Army/ William FBill Discher

Militārie pētnieki Fortdetrikā, ASV Merilendas štatā sākuši potenciālās koronavīrusa vakcīnas testēšanu uz dzīvniekiem, kas ir viens no daudzajiem soļiem plaši pieejama pretlīdzekļa izstrādē, paziņoja ASV Aizsardzības ministrijas amatpersonas.

Portāls “Military.com” vēsta, ka Pentagona pārstāvis Džonatans Hofmans preses brīfingā žurnālistiem pavēstījis, ka no pirmdienas ASV armijas Infekcijas slimību Medicīniskās izpētes centrs sācis testēšanu uz primātiem.

ASV Aizsardzības departaments ir iesaistīts piecu dažādu klīnisko vakcīnu izmēģināšanā un tas atbalsta citas valsts institūcijas, kas veic savu testēšanu, norādīja Gaisa spēku brigādes ģenerālis doktors Pols Fridrihs, kurš ir Apvienotā štāba ārsts.

Ģenerālis P. Fridrihs uzsvēra, ka vakcīnas testēšanas process norit tik ātri, cik iespējams, taču līdz patiešām derīgas vakcīnas iegūšanai ir nepieciešami vēl vairāki mēneši.

“Tiklīdz mēs zināsim, ka tās ir drošas, mēs sāksim testēšanu uz cilvēkiem,” paskaidroja armijas pārstāvis. Pēc testēšanas uz dzīvniekiem, pētnieki izmēģinās vakcīnu mazā cilvēku grupā, bet pēc tam lielākā. “Tikai tad, kad mēs zināsim, ka tā ir droša un efektīva, mēs varēsim to piedāvāt plašāk. [..] Vakcīnai mums vēl nepieciešami mēneši, nevis nedēļas,” sacīja ģenerālis P. Fridrihs.

Armija testē arī vairākus medikamentus, kas varētu mazināt koronavīrusa simptomus vai pat infekcijas ilgumu. Ģenerālis P. Fridrihs paskaidroja, ka šajā jomā rezultāti varētu būt ātrāk nekā attiecībā uz vakcīnu.

Tas attiecas arī uz hidroksihlorokvīna izmēģinājumiem. Pēc ģenerāļa P. Fridriha  teiktā, lai arī zāles netiek plaši izplatītas saslimušo karavīru vidū, Pentagons nelielā dauzdumā veic šo zāļu iedarbības izmēģināšanu pret Covid-19.

ASV prezidents Donalds Tramps pirms dažām nedēļām apgalvoja, ka zāles, kas tiek lietotas pret malāriju un artrītu, var būtiski mainīt situāciju. Tomēr pierādījumi tam ir, labākajā gadījumā, nenopietni. Tramps izteicās, ka šo zāļu efektivitāti var paaugstināt kombinācijā ar azitromicīnu, kas ir antibiotika.

Vairāki mediji ziņojuši, ka hidroksihlorokvīns cīņā pret koronavīrusu izmantots Francijā, Spānijā, Itālijā un Ķīnā.

Pagājušajā mēnesī publiskoti rezultāti nelielam Francijas mediķu pētījumam par hidroksihlorokvīnu. Tie atklāja, ka šis hlorokvīna atvasinājums pazemināja Covid-19 vīrusa daudzumu organismā 20 pacientiem sešu dienu laikā pēc to lietošanas sākuma. Seši pētījuma dalībnieki, kuri lietoja šīs zāles kopā ar azitromicīnu, pēc nedēļas neuzrādīja koronavīrusa klātbūtni organismā.

Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un novēršanas centra ziņām, ārsti ASV šādu zāļu kombināciju lietojuši ar Covid-19 hospitalizēto pacientu ārstēšanai, lai arī tas šim mērķim oficiāli nav paredzēts.

Daži ASV pacienti, kuri pēdējās nedēļās runājuši ar medijiem par savu ārstēšanu un pieredzi slimnīcā, atzinīgi izteikušies par zāļu nozīmi atveseļošanās procesā.

Tomēr amatpersonas aicina būt piesardzīgiem.

ASV Nacionālā alerģiju un infekcijas slimību institūta vadītājs Entonijs Fauči ir vairāakkārt uzsvēris, ka nepieciešama papildus izpēte, lai noteiktu, vai medikaments ir drošs un efektīvs līdzeklis Covid-19 ārstēšanai. Dažos gadījumos Covid-19 var kaitēt cilvēkiem ar hroniskām sirds slimībām vai asinsspiediena problēmām.

“Dati, labākajā gadījumā, ir rosinoši,” sacīja E. Fauči.

“Ir bijuši gadījumi, kas rāda, ka varētu būt efekts un ir citi, kas rāda, ka efekta nav,” teica Fauči. “Tādēļ es domāju, ka zinātniski diez vai mēs varam droši apgalvot, ka tas darbojas,” skaidroja eksperts.

Dalies ar šo ziņu