Valsts policija: Kopējais noziedzības līmenis valstī sarūk, pieaug vardarbība ģimenē

Viedoklis
Sargs.lv
Zemessargi kopā ar policistiem veic patrulēšanu Rīgas ielās
Foto: Foto: srž. Gerda Grantiņa

Salīdzinot ar 2019. gadu, 2020. gadā kopējais noziedzības līmenis valstī krities par 2%. Novērots gan, ka nedaudz pieaudzis vardarbības gadījumu skaits ģimenēs un dažādi sadzīves konflikti, kas varētu būt skaidrojams ar Covid-19 izraisīto emocionālo spriedzi, “Sargs.lv” atzīst Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

Lai arī Covid-19 pandēmijas laikā materiālais stāvoklis lielai daļai sabiedrības ievērojami pasliktinājās, pēc Valsts policijas datiem kopējais noziedzības līmenis valstī 2020. gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, nedaudz sarucis.

Par sevišķi smagiem noziedzīgiem nodarījumiem 2020. gadā uzsākti 1398 kriminālprocesu, kas par 46 mazāk nekā 2019. gadā. Te gan Armands Ruks vērš uzmanību, ka viena kriminālprocesa ietvaros var būt vairākas noziedzīgā nodarījuma epizodes, tāpēc vērojams neliels pieaugums sadaļās par krāpšanos lielos apmēros un nelegālu naudas līdzekļu legalizēšanu jeb naudas atmazgāšanu.

Tas pats attiecas arī uz dzimumnoziegumiem, kuros, šķetinot pastrādātos noziegumus vairāku gadu garumā, atklājas arvien jauni upuri, līdz ar to uz jaunatklāto noziedzīgā nodarījuma epizožu rēķina veidojas šis pieaugums.

Kā norāda Valsts policijas priekšnieks, Covid-19 un ar to saistīto ierobežojumu laikā policistiem jaunas bažas rada vardarbības ģimenē gadījumu pieaugums, ar ko ikdienā vairāk saskaras Rīgas pašvaldības policija.  

"Vērojams pieaugums vardarbībai ģimenē, dažādiem sadzīves konfliktiem. Tas, iespējams, skaidrojams arī ar vispārējo emocionālo spriedzi, ko ietekmē Covid-19 situācija – cilvēki bieži uzturas mājās, daudzi ir bez darba, veicinošs faktors ir arī alkohola lietošana. Tāpat nedaudz pieaudzis arī zādzību no mājokļiem skaits."
Valsts policija
Valsts policijas priekšnieks
Armands Ruks

Viņš norāda, ka krāpnieki izmanto aizvien jaunus veidus, lai savervētu potenciālos upurus, īpaši ar darījumiem internetā. Tā, piemēram, pēdējā pusotra gada laikā Valsts policijā vērsušās vairākas personas, kuras, vēloties iegādāties sludinājumu portālos ievietoto lauksaimniecības tehniku, kļuvušas par krāpšanas upuriem. Tādējādi krāpnieki no lauksaimniekiem ieguvuši maksājumu par tehniku, kura patiesībā nemaz neeksistē, līdz ar to nevar tikt pārdota.

Jau iepriekš policija brīdināja par krāpšanas gadījumiem, kad interneta vietnēs tiek izvietoti viltus sludinājumi par traktortehnikas tirdzniecību, kā rezultātā tiek apkrāpti pircēji. Tādā veidā grupas dalībnieki no interesentiem izkrāpuši maksājumus vairāk nekā 60 tūkstošu eiro apmērā. 2020. gada decembra beigās Valsts policija kriminālprocesu nodeva prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Tāpat Valsts policijas priekšnieks atgādina – uz drošības rēķina nevajag ekonomēt. “Bieži vien turīgi ļaudis, kuri varētu atļauties gan ļoti labas kvalitātes apsardzes sistēmas, gan video novērošanas ierīkošanu, to neizdara, paļaujoties – ar viņiem jau nekas slikts nenotiks. Diemžēl tā ir realitāte. Arī daudzdzīvokļu namu apsaimniekotājiem jāpiedomā pie elementāras drošības sistēmas, jo video kameras potenciālos likumpārkāpējus ja ne attur, tad vēlāk palīdz viņus atrast,” saka A. Ruks.

Valsts policijas ieteikumi, kā aizsargāt privātmājas no zagļiem:

https://www.vp.gov.lv/lv/jaunums/valsts-policija-tumsaja-laika-aicina-privatmaju-iedzivotajus-ipasi-parupeties-par-majoklu-drosibu

Saistībā ar Covid-19 ierobežošanas pasākumu ievērošanas kontrolēšanu mājsēdes laikā A. Ruks atzīst, ka šajās patruļās kopā ar Zemessardzi pārsvarā tiek iesaistīta kārtības policija, līdz ar to kriminālpolicijas, izmeklētāju un operatīvo darbinieku tiešie darba pienākumi netiek kavēti. Atsevišķos gadījumos mājsēdes prasību kontrolē gan nācies iesaistīt arī dažus kriminālpolicijas darbiniekus, kā arī atsaukt kādus policistus no atvaļinājuma, taču pamatā tas notiek tikai gadījumos, ja jāaizvieto kāds saslimis darbinieks, vai tā kontaktpersonas, kuras atrodas pašizolācijā.

Savukārt jautāts, vai Valsts policijas priekšnieks vakcinēsies pret Covid-19, kad vakcīna būs pieejama, viņš atbild: “Noteikti vakcinēšos un aicinu arī kolēģus to darīt. Tāpat aicinu ikvienu uzticēties oficiālai un pārbaudītai informācijai, ko sniedz epidemiologi, SPKC, Veselības ministrija. Saprotu, ka ļoti viegli var nomaldīties, jo internetā atrodami dažādi informācijas avoti, tai skaitā daudzi “dīvāna eksperti”. Katram sev godīgi jāpajautā – kam es uzticos? Vai kādai Youtube saitei, vai tomēr speciālistiem un nozares ekspertiem. Jo, ja kāds internetā uzdodas par ekspertu, nenozīmē, ka viņš tāds arī ir,” rezumē Valsts policijas priekšnieks. 

Dalies ar šo ziņu