VP un Zemessardzes vadība kopīgās patruļas mājsēdes prasību ievērošanā vērtē pozitīvi

NBS
Sargs.lv
Zemessargs kopīgas patruļas laikā ar Valsts policijas kolēģiem
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Lai arī Zemessardzes likums nosaka, ka viens no tās uzdevumiem ir sniegt atbalstu valsts un pašvaldību institūcijām sabiedriskās kārtības un drošības garantēšanā, līdz šim tā tomēr nav bijusi bieža prakse. Taču zemessargu un policistu sadarbību, nedēļas nogalēs kopīgi patrulējot ielās un kontrolējot mājsēdes prasību ievērošanu, abu organizāciju vadība vērtē kā veiksmīgu. Viens no lielākajiem izaicinājumiem šajā laikā – savstarpēji ievērot visus drošības pasākumus, lai paši nesaslimtu ar Covid-19.

Kopš 2020. gada nogales, kad Latvijā svētkos un nedēļas nogalēs tika noteikts mājsēdes režīms, līdz pat šim brīdim aizsardzības resors ir liels atbalsts Valsts policijai – rīkojot kopīgas patruļas ielās un kontrolējot, vai iedzīvotāji noteiktajās stundās atrodas savā dzīves vietā.

Kā norāda Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Egils Leščinskis, sadarbība gan ar Valsts robežsardzi, gan Valsts policiju vērtējama kā veiksmīga, un atbalsta pasākumi notiek raiti. Viņš stāsta – vairāk darba parasti ir sākumposmā, kad jārisina dažādi administratīvi jautājumi, taču vēlāk, kad pavēles jau sagatavotas un izdotas, atliek tikai turēt roku uz pulsa un sekot līdzi, lai zemessargiem ir pienācīgs nodrošinājums un laicīga koordinācija.

Zemessardzes komandieris uzsver – līdz šim arī nav bijušas problēmas ar nepieciešamā zemessargu skaita nodrošināšanu patruļu veikšanā, zemessargi piesakās paši, nekas nav bijis piespiedu kārtā.

Image
Zemessargi veic mājsēdes ievērošanu kopā ar Valsts policijas darbiniekiem
Foto: Foto: srž. Gerda Grantiņa
Zemessargi veic mājsēdes ievērošanas kontroli kopā ar Valsts policijas darbiniekiem/ srž. Gerda Grantiņa/ Zemessardzes 1. Rīgas brigāde

Arī Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks ir pateicīgs aizsardzības resoram par atbalstu, norādot, ka papildspēki šajā laikā ir ļoti svarīgi. Lai arī Zemessardzes likumā noteikts, ka zemessargi vajadzības gadījumā sniedz atbalstu policijai sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, tā tomēr neesot ikdienas prakse, bet gan jauna pieredze. Tāpat arī pašiem policistiem šie pasākumi ir sava veida izaicinājums.

“Tagad atšķirībā no pavasara mums jau ir pieredze, cilvēki ātri pie visa pierod. Tā kā policistiem un zemessargiem šis ir darbs fiziski kopā, līdz ar to pastāv epidemioloģiskie riski pašu patruļas dalībnieku starpā. Arī šis ir izaicinājums, taču rūpīgi sekojam līdzi visiem piesardzības pasākumiem."
Valsts policija
Valsts policijas priekšnieks
Armands Ruks

Tāpat viņš novērojis, ka salīdzinājumā ar pavasari sabiedrības noskaņojumā vērojama lielāka nervozitāte – ir daudz negāciju un uzbrukumu policijas darbiniekiem. A. Ruks uzskata, ka tam ir divi pastiprinošie faktori –  vispārēja spriedze, kas cilvēkos mājo ierobežojumu dēļ, jo daudziem nav darba, jāsaskaras ar zināmu brīvības ierobežošanu. Otrs faktors ir alkohola lietošana, kas veicina gan pretošanos, gan mērķtiecīgus uzbrukumus policijai, mēģinot fiziski aizskart, nemaz nerunājot par verbāliem uzbrukumiem. Viņš gan atzīst – policijas darba specifika devusi rūdījumu pret šādām izpausmēm, taču patīkami neesot.

Kā liecina Valsts policijas dati, naktī no 30. uz 31. janvāri vien mājsēdes laikā uzsākti 400 administratīvo pārkāpumu procesi, tai skaitā arī par nepakļaušanos, pulcēšanos un transportlīdzekļu vadīšanu reibumā – puse no tiem Rīgas reģionā.

Image
Zemessargs veic patrulēšanu kopā ar Valsts policijas pārstāvjiem
Foto: Fot: srž. Gerda Grantiņa
Foto: Zemessargs veic kopīgu patrulēšanu kopā ar Valsts policijas pārstāvjiem/ srž. Gerda Grantiņa/ Zemessardzes 1. Rīgas brigāde

Jau ziņots – lai samazinātu risku inficēt citam citu ar Covid-19 , visiem Latvijas iedzīvotājiem līdz 7. februārim nedēļas nogalēs jāievēro mājsēde – īpašs pārvietošanās ierobežojums jeb prasība nepamest dzīvesvietu konkrētā laikā.

Tas nozīmē, ka naktīs no piektdienas uz sestdienu un no sestdienas uz svētdienu, laikā no plkst. 22.00 līdz plkst.5.00 iedzīvotājiem jāuzturas savā dzīvesvietā.

Šajā laikā gan ir noteikti arī izņēmumi, un pārvietoties, aizpildot īpašu apliecinājumu cilvēki drīkst, ja, piemēram, jādodas uz vai no darba vai dienesta vietas vai nepieciešama medicīniskā palīdzība.

Image
Zemessargi veic mājsēdes ievērošanas kontroli kopā ar Valsts policijas darbiniekiem
Foto: Foto: srž. Gerda Grantiņa
Zemessargi veic mājsēdes ievērošanas kontroli kopā ar Valsts policijas darbiniekiem/ srž. Gerda Grantiņa/ Zemessardzes 1. Rīgas brigāde

Nacionālie bruņotie spēki, tostarp Zemessardze, atbalstu Covid-19 izplatības ierobežošanai sniedz jau kopš pagājušā gada pavasara, kad devās palīgā Valsts robežsardzei robežu uzraudzības un kontroles pasākumos. Atbalsts robežsargiem tiek sniegts joprojām, jau kopš 7. decembra kontrolējot, vai Latvijā ieceļojošās personas aizpildījušas elektroniskā apliecinājuma anketu vietnē “covidpass.lv”. Savukārt kopš 15. janvāra Latvijā ieceļojošajām personām jāuzrāda arī apliecinājums par negatīvu Covid-19 testu.

Vairāk informācijas par mājsēdes prasībām: https://covid19.gov.lv/majsede

Dalies ar šo ziņu