NBS komandieris: svarīgi ne tikai ieroči, bet izlūkošanas un kiberdrošības spējas

Viedoklis
Sargs.lv
UAV
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Mūsdienu militārajā pasaulē līdztekus ieroču iegādēm, liela daļa izdevumu daudzu pasaules valstu bruņotajos spēkos tiek veltīta ir arī kiberdrošības un mūsdienīgas izlūkošanas tehnikas iegādei. Latvija šajā ziņā ir viens no labākajiem piemēriem Aliansē, lai gan vēl nesen situācija bija diametrāli pretēja, tā intervijā aizsardzības nozares ziņu portālam “Sargs.lv” atzina Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Bruņoto spēku komandieris norādīja, ka mūsdienās arvien lielāks uzsvars tiek likts uz tā saukto nekinētisko jomu, proti pielietotajiem līdzekļiem dažādu mērķu sasniegšanai, kas nav saistīti ar tiešu pretinieka iznīcināšanu. Bieži šādi līdzekļi tiek izmantoti pat krietni vairāk nekā klasiskais – letālais bruņojums. Viena no šīm jomām – kiberoperācijas.

“Kiberjoma vai informatīvā kara vešana ir tā, kas ir pastāvīgi jāattīsta. Ja mēs to nedarīsim un nogulēsim kaut pāris gadus, būsim krietni atpalikuši. Šobrīd Nacionālie bruņotie spēki šajā ziņā ir pirmrindnieki, lai gan periodā līdz 2012. gadam bijām iepalikuši. Šobrīd mums bruņoto spēku iekšienē, piemēram, Zemessardzē, ir izveidotas šajā nozarē spēcīgas apakšvienības. Aizsardzības ministrijas paspārnē ir arī informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija “Cert.lv”. Mēs savā reģionā šajā jomā ieņemam vadošās pozīcijas. Tas ļauj mums dalīties ar ekspertīzi ar mūsu sabiedrotajiem. To apliecina arī dažādie militārie vingrinājumi un mācības, kuros mūsu speciālisti ieņem augsti novērtētas līderpozīcijas,” teica ģenerālleitnants L. Kalniņš.

Tāpat Nacionālo bruņoto spēku komandieris uzsvēra, ka šobrīd bruņoto spēku visās vienībās, tai skaitā arī apakšvienībās, notiek aktīva dronu sistēmu ieviešana. Šādi bruņoto spēku vienības iegūst vēl augstāku efektivitāti.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris pauda pārliecību – iespējams, šie risinājumi ir tas enkurs, kas dienestam bruņotajos spēkos ļaus piesaistīt vairāk jauniešu. “Nacionālajos bruņotajos spēkos ir teju 170 specialitāšu. Tikai neliela daļa no tām saistīta ar fizisku uzdevumu izpildi. Karavīru rīcībā šobrīd ir tādas iekārtas, kur nepieciešamas iemaņas, kā operēt ar augstajām tehnoloģijām,” viņš piebilda.

Dalies ar šo ziņu