ASV investē hiperskaņas raķešu aizsardzības sistēmās

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Newsweek.com
raķetes
Foto: Foto: EPA/Scanpix

ASV noslēgusi iepirkuma līgumu par jaunu ieroču izgatavošanu, kas spētu pārtvert hiperskaņas raķetes, kādas Krievija nesen iekļāvusi savā arsenālā un uzskata par neiznīcināmām, vēsta ziņu portāls “Newsweek”.

Aizsardzības uzlaboto pētījumu projektu aģentūra (DADRPA) ar uzņēmumu “Northrop Grumman” noslēgusi 13 miljonu dolāru vērtu līgumu, kas paredz izveidot “Glide Breaker” jeb slīdošo raķešu pārtveršanas programmu. DARPA skaidro, ka programma aizsākta jau 2018. gadā, lai izveidotu tehnoloģijas, kas spētu aizsargāt valsti no hiperskaņas raķetēm. Pentagons jau tad izrādīja vēlmi investēt šī projekta attīstībā.

“Šis līgums paredz pētniecisko darbu, attīstību un demonstrāciju tāda veida tehnoloģijai, kas ir kritiski svarīga, lai palaistu pārtvērējraķetes, lai iznīcinātu manevrēt spējīgus hiperskaņas ieroču izraisītus draudus augšējā atmosfērā,” paziņoja ASV Aizsardzības departaments.

ASV iespējami ātrā tempā cenšas izveidot gan hiperskaņas uzbrukuma, gan aizstāvības ieročus, kamēr Krievija un Ķīna jau paspējušas palielīties ar jaunām un izmēģinātām raķetēm, kas spēj ceļot ar ātrumu, kas piecas reizes pārspēj skaņas ātrumu. Tikmēr Maskava, iespējams, radījusi arī aizsardzības ieroči pret hiperskaņas ieroču uzbrukumiem, informē “Newsweek”.

Valsts kontrolētā augsto tehnoloģiju holdinga “Roteh” Šipunova Instrumentu ražošanas biroja pretgaisa aizsardzības sistēmu galvenais dizainers Valērijs Slugins Krievijas ziņu aģentūrai “TASS” iepriekš norādījis, ka “Pantsir-S” zeme-gaiss raķetēm un ieroču sistēmām izveidots hiperskaņas uzlabojums.

“Ir tikai divas raķetes, kuras spēj trāpīt mērķī no jebkāda attāluma. Viena ir standarta raķete, bet otra nesen uzlabota un tai piemīt hiperskaņas spējas – tā sasniedz ātrumu, kas lielāks par Mach 5 [aptuveni 12 tūkstoši kilometru stundā],” uzsver V. Slugins. Viņš piebilst, ka šādu raķeti nav nepieciešams arī aprīkot ar pārāk lielu daudzumu sprāgstvielu – “jo lielāks raķetes ietriekšanās ātrums mērķī, jo lielāku sprādzienu un fragmentu izkliedi tas izraisīs”.

Krievija iepriekš jau izmēģinājusi divus hiperskaņas ieročus – gaisā palaižamo Kh-47M2 “Kinzhal” ballistisko raķeti un “Avangard” raķešu sistēmu, kas it kā spējīga aplidot zemeslodi ātrumā, kas 27 reizes lielāks par skaņas ātrumu. Savukārt vismaz viena raķete – 3M22 “Cirkon” –, kuru iespējams palaist no kuģa, šobrīd ir izstrādes procesā, informē “Newsweek”.

Janvāra sākumā ASV prezidents Donalds Tramps norādīja, ka “vairākas hiperskaņas raķetes ir izveides procesā”, savukārt pērnā gada novembrī Pentagona amatpersona portālam norādīja, ka Vašingtonas pretinieku lēmums izveidot hiperskaņas ieročus “radījis karadarbības spēju asimetriju, kam mums [ASV] jāspēj atbildēt”. Aptuveni mēnesi vēlāk Pentagons 1 miljarda dolāru apjomā parakstīja līgumu ar “Lockheed Martin” par hiperskaņas gaiss-zeme raķešu izstrādi.

Dalies ar šo ziņu