Kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļiem piešķir latviskos nosaukumus

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
CVRT
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

27. jūlijā Ādažu poligonā aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis atklāja Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku kājnieku brigādes apgādes ar kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehniku uzsākšanu, piešķirot bruņutransportieru modeļiem latviskos nosaukumus - “Virsaitis”, “Zobens”, “Pērkons”, “Vairogs” un “Glābējs”, kuri izraudzīti Aizsardzības ministrijas rīkotajā konkursā skolēniem.

Kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļiem piešķir latviskos nosaukumus

“Šis vērienīgais mehanizācijas projekts ir nozīmīgs solis NBS vispusīgu kaujas spēju attīstībā. Vienlaikus tā ir ilgtermiņa investīcija Latvijas, reģiona un NATO drošībā un aizsardzības spēju stiprināšanā,” uzrunā uzsvēra R. Bergmanis.

“Mehanizācijas projekts, par kuru starpvaldību līgums tika parakstīts jau 2014.gada septembrī, noslēgsies 2020.gadā, kad Latvijai tiks piegādātas visas 123 bruņutehnikas vienības. Patlaban esam saņēmuši trīs no pieciem kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļiem,” norādīja aizsardzības ministrs.
 
R. Bergmanis atzina, ka līguma izpilde norit atbilstoši plāniem, un tas vēlreiz uzskatāmi pierāda to, ka vērienīgi tehnikas un bruņojuma piegādes projekti militārajā jomā īstenojas pakāpeniski. Tie prasa ciešu iesaisti no visiem partneriem, tie jāizpilda precīzi un kvalitatīvi, jo tās nav vienreizējas īstermiņa investīcijas, bet fundamentāls ieguldījums valsts aizsardzībā.

Aizsardzības ministrs pateicās sadarbības partneriem no Lielbritānijas: bruņoto spēku pārstāvjiem, diplomātiem no Lielbritānijas vēstniecības, kā arī Lielbritānijas kompānijai “BAE Systems” – šīs bruņutehnikas izgudrotājam un pirmajam ražotājam, kas arī veiks tās ilgtermiņa atbalstu un uzturēšanu.

R. Bergmanis arī svinīgi pieteica 25.jūlijā notikušo Saprašanās memoranda parakstīšanu starp Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federāciju un Lielbritānijas bruņutehnikas ražotāju “BAE Systems Global Combat Systems Limited” un norādīja, ka šis memorands paredz operatīvu atbalstu visā tehnikas ekspluatācijas dzīves ciklā, cieši iesaistot arī Latvijas uzņēmējus, kas ir ļoti nozīmīga sadarbības sadaļa.

Tāpat R. Bergmanis pateicās tiem 178 skolēniem no visiem Latvijas novadiem, kas piedalījās Aizsardzības ministrijas rīkotajā konkursā par latviskajiem nosaukumiem pieciem bruņutransportieru modeļiem, un apsveica konkursa uzvarētājus, kuri balvā saņēma izbraucienu ar bruņutransportieriem pasākuma laikā.
Pasākumā piedalījās Nacionālo bruņoto spēku, aizsardzības nozares, diplomātiskā korpusa pārstāvji un citas augsta līmeņa amatpersonas, kā arī uzņēmuma “BAE Systems Global Combat Systems Limited” un Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas pārstāvji.

Pasākuma laikā bija iespēja aplūkot trīs no pieciem kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļiem – kaujas vadības nodrošināšanas bruņutransportieri “Sultan”, kam tika piešķirts nosaukums “Virsaitis”, izlūkošanas kaujas mašīnu “Scimitar”, kas saņēma nosaukumu “Zobens”, un kaujas elementu piegādei paredzēto bruņutransportieri “Spartan”, kam konkursā izvēlēts nosaukums “Pērkons”.

Latviskie nosaukumi tika piešķirti arī pārējiem diviem bruņutehnikas modeļiem, kas tiks piegādāti laikā līdz 2020. gadam: evakuācijas un remonta bruņutransportieris “Samson” saņēma nosaukumu “Vairogs” un medicīnas bruņutransportieris “Samaritan” – nosaukumu “Glābējs”.

Šī kāpurķēžu bruņutehnika ir Latvijas apstākļiem piemērota kaujas tehnika ar augstu mobilitāti. Tehnika var pārvietoties pa visiem Latvijas ceļiem, tiltiem, grāvju pārvadiem, kā arī ārpus ceļu tīkla – visur, kur nav purva. Tehnika ir viegli transportējama gan pa dzelzceļu, gan jūru, gan ar gaisa transportu.

Dalies ar šo ziņu