Prezidents: katram Latvijas iedzīvotājam jābūt tām lietām, kuras likt iekšā 72 stundu krīzes somā

Sabiedrība
Sargs.lv
72stundas
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Ikvienam Latvijas iedzīvotājam mājās jābūt tām lietām kuras krīzes brīdī ātri varētu salikt 72 stundu izdzīvošanai domātajā mugursomā, šādu viedokli sarunā ar “Sargs.lv” pauda Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.

Prezidents atzina, lai gan pats savu 72 stundu krīzes somu vēl nav salicis, briesmu gadījumā tās sagatavošana daudz laika neaizņemtu. 

“Visas lietas, kuras būtu vajadzīgas krīzes gadījumā, man mājās ir. Tādējādi 72 stundu izdzīvošanas mugursomā es tās visas varētu salikt dažu minūšu laikā. Tāpēc ir ārkārtīgi svarīgi, lai šīs lietas būtu ikviena cilvēka mājā,” atzina Valsts prezidents.

E. Levits atzinīgi novērtēja Visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas ietvaros uzsākto Aizsardzības ministrijas sabiedrības izglītošanas kampaņu par nepieciešamību gatavoties krīzēm.

“Šādas sistēmas pastāv daudzās citās valstīs, turklāt tās var noderēt ne tikai kara, bet arī civilo krīžu gadījumos, piemēram, ja tiek pārtraukta elektrības padeve, vai atgadīties citas kataklizmas. Tas ir ļoti labs aicinājums.”
Levits
Valsts prezidents
Egils Levits

Jau ziņots, ka jūnijā Aizsardzības ministrija publicēja bukletu “Kā rīkoties krīzes gadījumā”. Tas ir elektroniski pieejams aizsardzības nozares ziņu portālā “Sargs.lv” www.sargs.lv/lv/tema/72stundas latviešu, krievu un angļu valodās, kā arī Braila rakstā.

Bukleta mērķis ir sniegt praktiskās zināšanas ikvienam Latvijas iedzīvotājam par to, kā uzlabot savu un savu tuvinieku gatavību krīzes situācijām. Bukletā atrodami ieteikumi, piemēram, par to, kā salikt ārkārtas gadījumu somu, kādiem pārtikas produktiem un medikamentiem jābūt mājās un kā atpazīt atbildīgos valsts dienestus, kuri krīzes gadījumā veiks evakuāciju, sniegs medicīnisko palīdzību un atbildēs par sabiedrisko kārtību.

Bukleta simbols ir starptautiski atzītais standarts “72 stundas” jeb trīs diennaktis, kuru laikā iedzīvotājiem pašiem jāspēj nodrošināt sevi līdz brīdim, kad iesaistās atbildīgie dienesti.

Informatīvais buklets sagatavots, ieviešot visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu, kuras mērķis ir nodrošināt visas sabiedrības iesaisti krīzes plānošanā un pārvarēšanā. Bukletu Aizsardzības ministrija izstrādājusi ciešā sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, Valsts policiju un Valsts robežsardzi, kā arī citiem sadarbības partneriem un nevalstiskajām organizācijām.

Dalies ar šo ziņu