Austrālijā un Jaunzēlandē godina kritušos karavīrus, tostarp 157 latviešu ieceļotāju varonību

Pirmais pasaules karš
Sargs.lv/Laikraksts “Latvietis”/The Guardian
ANZAC dienas piemiņas pasākums Austrālijas galvaspilsētā Kanberā
Foto: Foto: ZUMAPRESS.com

Aizvadītās nedēļas nogalē Austrālijā tika godināta 106. gadadiena, kad Austrālijas un Jaunzēlandes karavīri zem savu jaundibināto valstu karogiem pirmo reizi piedalījās Pirmā pasaules kara cīnās. Starp šiem karavīriem tika godināti arī 157 latviešu izcelsmes austrāliešu karavīri, kuri cīnījās Antantes valstu pusē Austrālijas un Jaunzēlandes armijas korpusa rindās.

Austrālijas un Jaunzēlandes armijas karavīru korpuss, ko saīsinājumā mēdz dēvēt par ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps) bija jaunveidotā vienība, kura piedalījās Pirmā pasaules kara cīņās.

Kā raksta Austrālijas latviešu laikraksta “Latvietis” žurnālists Aldis Putniņš, Austrālijā ANZAC diena ir līdzīga Lāčplēša dienai Latvijā. 1915. gada 25. aprīlī Austrālijas kā neatkarīga valsts bija pastāvējusi tikai 14 gadus. Sākoties Pirmajam pasaules karam, tā kopā ar Jaunzēlandes armijas korpusu devās savā pirmajā kaujā pret Ķeizariskās Vācijas sabiedroto - Osmaņu impēriju. Karavīri izcēlās Galipoli pussalā, lai ieņemtu šo teritoriju un virzītos tālāk uz Konstantinopoli, jeb mūsdienu Stambulu.

Lielbritānijas militārajā vēsturē šī kampaņa tiek saukta par Dardaneļu operāciju. Tā ilga aptuveni astoņus mēnešus un izcēlās ar ļoti lieliem zaudējumiem abās karojošajās pusēs. Turcijas karavīri, veiksmīgi aizstāvoties šajā kaujā piespieda Antantes karaspēku atkāpties.

Kā atzīmē A.Putniņš, Galipoli kaujā piedalījās vismaz 28 latviešu izcelsmes Austrālijas un Jaunzēlandes karavīri. Septiņi no tiem kaujās atdeva savas dzīvības.
Image
Piemiņas brīdis pie ANZAC karavīru memoriāla Melburnā/AFP/Scanpix
Foto: Foto: AFP/Scanpix
Piemiņas brīdis pie ANZAC karavīru memoriāla Melburnā/AFP/Scanpix

Šie karavīri bija: Jānis Amoliņš (John Amolin – dzim. 6.1.1889. – mir. 23.8.1915.), Arvīds Berķis (Arvid Berkis – dzim. 12.11.1892. – mir. 15.7.1915.), Kārlis Jakobsens (Charles Jacobsen – dzim. 17.12.1882. – mir. 12.5.1916.), Vlas Kozakovšonoks (Vlas Kozakovshonok – dzim. 1894 – mir. 6. vai 9.8.1915.), Teodors Lambahirts (Theodor Lambahirt – dzim. 1894. – mir. 7.8.1915.), Rūdolfs Mālīts (Rudolph Mahlit – dzim. 24.11.1880. – mir. 29.8.1915.) un Arnolds Sanders (Arnold Sander – dzim. 1883. – mir. 27.5.1915.).

 

Vairums latviešu izcelsmes karavīru ANZAC rindās iestājās brīvprātīgi. Viņu gaitas ir aprakstītas 2010. g. izdotajā grāmatā par agrīniem latviešu ieceļotājiem Austrālijā (“Early Latvian Settlers in Australia”). Jāpiebilst, ka līdztekus latviešu tautības ieceļotājiem Austrālijas bruņotajos spēkos Pirmajā pasaules karā piedalījās arī no Latvijas ieceļojušie ebreju un krievu tautības karavīri.

Pēc Pirmā Pasaules kara par Anzakiem (ANZAC’s) tika saukti arī Austrālijas un Jaunzēlandes karavīri, kuri cīnījās Otrajā Pasaules karā, kā arī tam sekojošos konfliktos, kuros piedalījās Austrālijas vienības, piemēram, Vjetnamas karā.

Šogad, atzīmējot 106. ANZAC gadadienu Austrālijā premjers Skots Morisons aicināja godināt un pieminēt tos Austrālijas karavīrus, kuri cīnījušies un krituši 20 gadus ilgajā karā Afganistānā, kurā Austrālija iesaistījās pēc 2001. gada 11. septembra teroristu uzbrukuma ASV.

Image
ANZAC diena Sidnejā
Foto: Foto: AFP/Scanpix
Foto: ANZAC diena Sidnejā/AFP/Scanpix
“Šajā Anzaku dienā mēs noslēgsim vēl vienu sadaļu mūsu militārajā vēsturē. Tā saistīta ar lēmumu par karaspēka izvešanu no Afganistānas, kurā mēs cīnījāmies kopā ar mūsu sabiedrotajiem no ASV. [..] Austrālija ir nenogurstoši atbalstījusi cīņu pret terorismu. Šis ir bijis mūsu līdz šim ilgākais karš. [..] Tagad pasaule ir drošāka no terorisma briesmām nekā pirms 20 gadiem, kad Ņujorkā sabruka dvīņu torņi. Tiesa, mēs aizvien esam modri,” savā uzrunā karavīru piemiņas dienā sacīja Austrālijas premjers.
Image
Princese Anna piemin kritušos Austrālijas un Jaunzēlandes karavīrus
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix
Foto: Lielbritānijas princese Anna piemiņas memoriālā Londonā piemin kritušos Austrālijas un Jaunzēlandes karavīrus/ Reuters

Kā piebilda S. Morisons, savus pēdējos 80 karavīrus, kuri izvietoti Afganistānā, Austrālija izvedīs līdz šā gada septembrim.

S. Morisons uzsvēra – karš Afganistānā Austrālijas bruņoto spēku rindās prasījis 41 kritušo. Kopumā karā piedalījušies 39 tūkstoši vīru “Jāatceras, ka daudzi no tiem aizvien nes redzamus un neredzamus šajā karā gūtos ievainojumus,” viņš teica.

ANZAC diena tika atzīmēta arī citās Britu sadraudzības valstīs. Lielbritānijas karaļnama vārdā Austrālijas un Jaunzēlandes karavīrus Londonā tiem veltītajā memoriālā pieminēja Lielbritānijas princese Anna.

Dalies ar šo ziņu