Boriss Džonsons Lielbritānijas bruņoto spēku komandiera amatam izvēlas jūras spēku priekšnieku

Pasaulē
Sargs.lv/The Guardian
Lielbritānijas bruņoto spēku komandieris Tonijs Radakins
Foto: Foto: AP/Scanpix

Apvienotās Karalistes premjerministrs Boriss Džonsons pirmo reizi pēdējo 20 gadu laikā par Lielbritānijas bruņoto spēku komandieri izvēlējies Karaliskās flotes vadītāju. Šāds lēmums pieņemts, lai pastiprinātu Apvienoto Karalistes pāreju pēc izstāšanās no Eiropas Savienības, koncentrējoties uz Indijas – Klusā okeāna reģionu.

Premjerministrs amatam izvēlējies admirāli seru Toniju Radakinu, aizstājot ģenerāli seru Niku Kārteru, kurš asi kritizēts par Lielbritānijas karaspēka izvešanu no Afganistānas.

Paziņojot par jauno Lielbritānijas armijas vadītāju, Džonsons uzsvēra – Radikins sevi pierādījis kā izcilu virsnieku, kurš bruņotos spēkus vadīs neticamu pārmaiņu laikā, vienlaikus saglabājot vērtības un standartus, kuru dēļ viņus ciena visā pasaulē.

55 gadus vecais Radakins kā Kara flotes komandieris šogad Klusajā okeānā izvietoja “HMS Queen Elizabeth” lidmašīnu bāzes kuģi kopā ar virkni citu atbalsta kuģu kā daļu no agresīvākas pozīcijas Ķīnas virzienā.

Admirālis dzimis Oldhemā, pēc izglītības ir advokāts, bet dienesta gaitas jūras spēkos uzsāka 1990. gadā. Karaliskās flotes komandiera amatu viņš ieņēma 2019. gadā.

“Jūtos pateicīgs, ka šim amatam esmu izraudzīts šo milzīgo pārmaiņu laikā. B.Džonsons un aizsardzības sekretārs Bens Voless pieprasījuši reformas, un mums ir jāizmanto valdības sniegtā iespēja. Mums jānodrošina, ka esam globāls spēks, sniedzot labumu visai Lielbritānijai,” sacīja admirālis T. Radakins.

Sabiedrotie, izsakoties par jauno komandieri, izcēluši viņa komunikācijas spējas, kas tiek uzskatītas par priekšrocību, sekojot nu jau bijušā bruņoto spēku komandiera darbam, kurš asi kritizēts par naivo attieksmi pret talibiem.

Šī gada sākumā Apvienotās Karalistes valdība publicēja integrētu pārskatu par aizsardzību un ārpolitiku, kurā galvenais uzsvars bija uz Lielbritānijas lomu Indijas – Klusā okeāna reģionā.

Tiek uzskatīts, ka Lielbritānijas Karaliskā flote var konkurēt ar Ķīnu, kurai ir pasaulē lielākā flote. Piemēram, pagājušajā mēnesī Apvienotā Karaliste parakstīja trīs valstu līgumu ar ASV par tālās darbības kodolzemūdeņu piegādi Austrālijai.

T. Radakina galvenais konkurents cīņā par amatu bijis ģenerālis sers Patriks Sanders, kurš vada Lielbritānijas īpašo uzdevumu spēkus un militārās kiberoperācijas. Sabiedrotie apgalvoja, ka viņam ir lielāka operatīvā pieredze, nekā Karaliskās flotes komandierim.

Admirāļa sera T.Radakina iecelšana amatā noslēdza mēnesi ilgu procesu, kas sākās ar intervijām, ko veica Aizsardzības ministrija sera B. Volesa vadībā. Aizsardzības sekretārs savus ieteikumus nosūtīja premjerministram, kurš arī pieņēma gala lēmumu.

Dalies ar šo ziņu