Pentagons izmēģinājis ilgi aizliegto ballistisko raķeti

Pasaulē
Sargs.lv/Military.com
minuteman
Foto: Foto: Airman 1st Class Aubree Milks/Vandenberg Air Force Base via AP

Pentagona pārstāvji apstiprinājuši, ka izmēģināta ballistiskā raķete, kura ilgus gadus bijusi aizliegta, pamatojoties uz Krievijas un ASV noslēgto līgumu, kas abpusēji tika pārtraukts pagājušajā vasarā, vēta Military.com.

Aizsardzības nozares ziņu portāls informē, ka izmēģinātās raķetes prototips netika aprīkots ar kodolgalviņu. Taču Pentagons atteicies sniegt jebkāda veida komentārus par raķetes aprīkojumu, vien piebilstot, ka tā palaista no statiskās raķešu palaišanas sistēmas Vandenbergas aviācijas bāzē, Kalifornijā un piezemējusies Klusajā okeānā. Aizsardzības departaments vēlāk medijiem paziņoja, ka raķete kopumā nolidojusi vairāk nekā 804 kilometrus.

Šāds tests izpildīts laikā, kad bruņojuma kontroles nākotne pasaulē pagaidām šķiet pilnībā neprognozējama, vēsta Military.com. 2010. gadā noslēgtās vienošanās “New START” “derīguma termiņš” beigsies 2021. gada februārī, un tā ir pēdējā vienošanās, kura vēl aizvien ierobežo kodolieroču ražošanu ASV un Krievijā. Militāro ziņu portāls uzsver – šo līgumu, bez papildu diskusijām valstu starpā, iespējams pagarināt vēl uz pieciem gadiem, taču šībrīža situācija neliecina, ka ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija to vēlētos darīt.

Pentagons arī atteicies atklāt izmēģinātās raķetes darbības maksimālo attālumu. Kad šī gada pavasarī ASV amatpersonas paziņoja par plānoto raķetes izmēģinājumu, raķetes potenciālais nolidojums tika minēts robežās no 3 līdz 4 tūkstošiem kilometru no palaišanas stacijas, norāda Military.com.

Tāda raķetes veiktspēja nozīmētu, ka, piemēram, raķeti palaižot no ASV bāzes stacijas Guāmas salā, būtu iespējams sasniegt vairākus mērķus Ķīnā. Pentagona pārstāvji gan norādījuši, ka pagaidām vēl nav izlemts, kurā ASV militārajā bāzē raķetes varētu tikt uzstādītas nākotnē, kā arī uzsvēra, ka šādu ieroču izmantošana iespējamai karadarbībai varētu būt izmantojama tikai pēc vairākiem gadiem, kad tās būs pilnībā izmēģinātas un pārbaudītas.

ASV ieroču ierobežošanas iniciatīvas pārstāvji jau norādījuši, ka šāda raķešu testēšana ir nevajadzīga spriedzes saasināšana un varētu izraisīt potenciālu konfliktu rašanos, kā arī paaugstina kārtējo bruņošanās sacensību ar Maskavu.

Dalies ar šo ziņu