Pabriks apmeklē Rubeņa bataljona 1944. gada rudens kauju piemiņas pasākumu

Otrais pasaules karš
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Šodien aizsardzības ministrs Artis Pabriks viesojas Kuldīgas novadā, lai apmeklētu ikgadējo piemiņas pasākumu, kas veltīts kureliešu leitnanta Roberta Rubeņa vadītā bataljona kaujām 1944. gada rudenī.

Piemiņas pasākumu programma sāksies plkst.14.00 Nacionālās pretošanās kustības muzejā Rendā, un pēcāk turpināsies R. Rubeņa bataljona apmetnes vietā Usmas pagastā, bataljonam veltītajā muzejā Ugālē un Usmas muižā. Piemiņas pasākumus organizē nodibinājums “Rubeņa fonds”.

Otrā pasaules kara laikā Latvijas ģenerālis Jānis Kurelis uzņēmās vadīt militāro vienību (kureliešus), kura par savu mērķi izvirzīja cīņu par neatkarīgu Latviju, nepakļaujoties nevienai no okupācijas varām. Tai vietā kurelieši nodibināja sakarus ar Latvijas Centrālo padomi, kas ar memorandu pieprasīja nekavējoties atjaunot Latvijas Republikas suverenitāti.

1944. gada 14. novembrī vācu SS un SD vienības aplenca kureliešu štābu un arestēja vienības komandierus. 19. novembrī Liepājā astoņus kureliešu štāba virsniekus sodīja ar nāvi. Ģenerāli J. Kureli nosūtīja uz Vāciju, bet daudzi simti kureliešu nonāca Vācijas koncentrācijas nometnēs. Taču līdz 9. decembrim Ugāles, Usmas, Rendas un Zlēku pagastos kureliešu vienības atsevišķais bataljons leitnanta R. Rubeņa vadībā turpināja sīvas kaujas pret vācu 16. armijas daļām, kā arī SD un SS vienībām policijas ģenerāļa Fridriha Jekelna vadībā.

Dalies ar šo ziņu