Pabriks rosina rūpīgi pārbaudīt valsts pārvaldē izmantoto IT sistēmu drošumu pirms to ekspluatācijas

Nozares politika
Sargs.lv/ lr1.lsm.lv
dators un slēdzene
Foto: Foto: Pixabay.com

Jebkura valsts pārvaldē izmantojamā jaunā informācijas sistēma pirms tās ieviešanas būtu jātestē aizsardzības jomas informācijas sistēmu ekspertiem, kuri novērtētu tās iespējamo ievainojamību pret ārējiem kiberuzbrukumiem, tā šorīt intervijā Latvijas Radio raidījumā “Labrīt!” sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Viņš atzina, ka jau tuvākajā laikā viņš valdībā prezentēs Nacionālās informācijas tehnoloģiju drošības padomes darba atskaiti.

Ministrs sacīja, ka kiberdrošība ir viena no  valsts aizsardzības prioritātēm, kas prasa īpašu uzmanību.  

“Kiberdrošība ir kļuvusi par visas sabiedrības drošības jautājumu. Tas vairs nav jautājums tikai par militāro puisi. Tā ir mūsu privātās dzīves, izglītības, biznesa un citu datu drošība. Šie jautājumi skar gandrīz par jebkuru mūsu dzīves sfēru,” intervijā Latvijas Radio sacīja A. Pabriks.

Viņš skaidroja, ka šobrīd valsts galvenie izaicinājumi ir panākt ne vien to, lai informācijas tehnoloģiju sistēmas netiktu uzlauztas, bet arī, lai sabiedrība ievērotu kiberhigiēnu un pati neveicinātu nevēlamu datu noplūdi.

Tik pat būtiski ir panākt, lai jebkura institūcija, ieviešot savā darbā jaunas kibersistēmas, tās aplūkotu caur drošības prizmu.

“Mums šī sistēma ir pārāk sadrumstalota un netiek apskatīta pēc vienotiem drošības kritērijiem. Tāpēc mums arī rodas problēmas, piemēram ar e- veselību vai citām sistēmām. Tas savukārt mums rada grūtības nodrošināt visu datu nepārtrauktu drošību,” atzina aizsardzības ministrs.

A.Pabriks skaidroja – bieži ikvienas jaunas informācijas sistēmas izstrādātāji vairāk koncentrējas uz to, lai jaunā sistēma būtu ērti lietojama klientam, drošības jautājumus atstājot otrajā plānā.

“Diemžēl pasūtītāji ne vienmēr pievērš uzmanību aizsardzības un drošības faktoriem. Ne vienmēr uzmanība tiek pievērsta tam, lai katra jaunā aplikācija, informācijas sistēma vai cits jaunais izstrādājums spētu strādātu noturīgi arī krīzes apstākļos, ja kāds nelabvēlis to ārēja uzbrukuma laikā vēlas sabojāt, vai uzlauzt. Šie kritēriji nav līdz šim ņemti vērā augstākajā līmenī,” sacīja A. Pabriks, norādot ka šis atzinums iekļauts arī Nacionālās informācijas tehnoloģiju drošības padomes darba atskaitē.

Ministrs atzina, ka patlaban darbs pie šo trūkumu novēršanas notiek gan Eiropas Savienības, gan nacionālo valstu līmeņos.

Viens no ierosinājumiem paredz, ka turpmāk pirms ikvienas jaunas informāciju sistēmu ieviešana tās drošība būtu jātestē aizsardzības nozares ekspertiem, kuri pēcāk sagatavotu atzinumu par sistēmas drošību un nepieciešamajiem uzlabojumiem.

“Tad mēs varēsim izvērtēt un pateikt, cik jaunā sistēma vai kāds ieviešamais informāciju tehnoloģiju projekts ir drošs un vai tas var netraucēti funkcionēt,” piemetināja A. Pabriks.

Dalies ar šo ziņu