Pabriks: 72 stundu buklets ietver pamatinformāciju par rīcību krīzēs, kas būtu jāzina ikvienam

Nozares politika
Sargs.lv
Artis Pabriks
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Prezentējot informatīvo bukletu “Kā rīkoties krīzes gadījumā”, mūsu galvenais mērķis ir panākt, lai Latvijas iedzīvotājiem izveidojas noturība pret krīzēm un viņi jebkuru nestandarta situāciju gadījumā spētu saglabāt vēsu prātu un zinātu, kā rīkoties, norāda aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Viņš piebilst, ka bukleta izveide ir viens no soļiem visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanā, par kuru atbildīga ir Aizsardzības ministrija.

Kā norāda ministrs, bukletā “Kā rīkoties krīzes gadījumā” sniegtā informācija un padomi veidoti tā, lai iedzīvotāji pēc iespējas labāk varētu sagatavoties dažāda mēroga un veida krīzēm. Lai arī Latvijā nav izteiktu dabas kataklizmu draudi, arī mēs esam piedzīvojuši lielas vētras, piemēram, 2005. gada janvāra vētra, kad daudzas mājsaimniecības uz vairākām dienām palika bez elektrības padeves. Arī šādos gadījumos bukletā sniegtie padomi noder.

“Bukletā apkopots tāds informācijas minimums, kas tomēr būtu jāzina katram. Taču cilvēkiem ir brīva rīcība šos padomus modificēt, papildinot ar vienu vai otru lietu, kas šķiet labāka un piemērotāka. Kaut vai – griķu vietā ēst auzu vai rīsu pārslas,” saka A. Pabriks.

Buklets ticis sagatavots apmēram gada laikā, vispirms pētot labāko visaptverošas valsts aizsardzības pieredzi citās valstīs, piemēram, Somijā, Zviedrijā, Šveicē, Singapūrā.

Image
72 stundas
Foto: Publicitātes foto
Publicitātes foto

Bukleta simbols ir starptautiski atzītais standarts “72 stundas” jeb trīs diennaktis, kuru laikā iedzīvotājiem pašiem jāspēj nodrošināt sevi līdz brīdim, kad iesaistās atbildīgie dienesti. Pieredze liecina, ka tieši pirmajās krīzes stundās vai dienās var būt problēmas dažādu pakalpojumu pilnvērtīgā nodrošināšanā, piemēram, elektroenerģijas padeves pārrāvumi vētras izraisītu postījumu gadījumā. Ja vien tā nav totāla krīze, tad situācija parasti drīz vien stabilizējas, un pakalpojumi atkal tiek nodrošināti. 

“Aizsardzības ministrijas uzdevums ir panākt, lai cilvēki šajās 72 stundās būtu pēc iespējas mazāk satraukušies, un viņiem būtu izveidojusies noturība pret krīzēm. Mēs kā sabiedrība, kura sastāv gan no iedzīvotājiem, valsts, nevalstiskā un privātā sektora, daudz labāk varam pārdzīvot dažādas krīzes, ja turamies kopā. Tas iespējams vien tad, ja nestresojam un esam pienācīgi sagatavoti."
Artis Pabriks
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Uz jautājumu, kāpēc buklets tapis tieši tagad, kad tikko piedzīvojām Covid-19 izraisīto krīzi un cilvēki jau tā izturas piesardzīgi pret dažādiem ieteikumiem, ministrs atbild – lai arī bailes vēsturiski palīdzējušas cilvēkiem izdzīvot, Aizsardzības ministrijas mērķis nav kādu iebiedēt, bet gan pēc iespējas labāk sagatavot potenciālām krīzēm, jo droši ir zināt.

Tāpat ministrs secina, ka Covid-19 ierobežošana Latvijā līdz šim bijusi tik veiksmīga, iespējams, tieši tāpēc, ka gan valdībai, gan daudzu nozaru uzņēmumiem jau pagājušajā gadā rīkotas vairākas krīzes mācības, izspēlējot dažādus scenārijus. Kopumā pērn notikušas 26 šādas mācības.

Aizsardzības ministrija pateicas arī sadarbības partneriem, ar kuriem konsultējoties, tapis šis buklets – gan Latvijas Valsts policijai un Valsts robežsardzei, gan Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam.

Image
72 stundas
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tāpat arī visaptverošas valsts aizsardzības sistēma, kuras sastāvdaļa ir šis buklets un par kuras ieviešanu Latvijā atbild Aizsardzības ministrija, ir daudzu iesaistīto valsts un citu iestāžu kopdarbs, lai Latvija un tās iedzīvotāji būtu pasargāti.

Buklets “Kā rīkoties krīzes gadījumā” šobrīd pieejams elektroniskā formātā trīs valodās – latviešu, krievu un angļu, un tas atrodams aizsardzības nozares ziņu portālā “Sargs.lv” sadaļā “72 stundas”: https://www.sargs.lv/lv/tema/72stundas.

Image
72 stundas
Foto: Publicitātes foto

Lai ar bukletu iepazīstinātu pēc iespējas vairāk Latvijas iedzīvotāju un sniegtu noderīgu informāciju, Aizsardzības ministrija aicina ikvienu interesentu kļūt par 72 stundu vēstnesi, izvietojot bukletu un tā reklāmas materiālus savās mājaslapās un daloties ar to sociālo tīklu profilos.

Vairāk informācijas šeit: https://www.mod.gov.lv/lv/klusti-par-72-stundu-vestnesi

Dalies ar šo ziņu