Topošās Rudbāržu militārās vidusskolas absolventi iegūs jaunākā līmeņa militārā vadītāja profesiju

Nozares politika
LETA
Rudbārži
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrija sola topošās pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas audzēkņiem intensīvu un kvalitatīvu apmācību, jo skolas absolventi iegūs jaunākā līmeņa militārā vadītāja profesiju.

Aizsardzības ministrija sagatavojusi izskatīšanai valdībā ziņojumu par minētās vidusskolas izveidi Skrundas novadā Rudbāržu muižā, kur ilgus gadus atradās nu jau likvidētā Kalpaka pamatskola. Rudbārži ir vieta, kur 1919.gadā uzturējās Kalpaka bataljons un sākās Latvijas faktiskā atbrīvošana no lieliniekiem.

Ministrija ziņojumā skaidro, ka jaunveidojamās izglītības iestādes mērķis ir jaunās bruņoto spēku virsniecības paaudzes audzināšana. Skolā uzsvaru liks uz līderību, kritisko domāšanu un argumentācijas prasmēm. Skolas absolventi varēs iestāties Nacionālā aizsardzības akadēmijā (NAA), un tiem ieskaitīs akadēmijas pirmsstudiju posmu.

Kalpaka profesionālajā vidusskolā uzņems 9.klases absolventus. Skola nodrošinās vispārējo vidējo izglītību ar pastiprinātu inženierzinātņu tehnisko priekšmetu apguvi, angļu valodu, līderību, sporta nodarbības un militāro mācību. Tāpat skola varēs organizēt arī papildus kursus.

Pabeidzot šo izglītības iestādi, skolēni iegūtu profesiju - jaunākā līmeņa militārais vadītājs, kuras standarts turpmāk vēl tiks sagatavots. Optimālais izglītojamo skaits vienā gadā būtu 50 skolēni, skolēnu skaits klasē - ne vairāk par 25.

Aizsardzības ministrija gan norāda, ka skolas absolvēšana neuzliek par obligātu pienākumu kļūt par profesionālu karavīru. Ja absolvents nevēlēsies studēt NAA, viņam varēs piedāvāt dienestu Zemessardzē un ieskaitīšanu Nacionālo bruņoto spēku rezervē.

Izglītojamie tiks nodrošināti arī ar dienesta viesnīcu, ēdināšanu četras reizes dienā un militāro formastērpu. Paredzēts, ka skolas audzēkņiem diena sāksies plkst.6.30 ar vieglām fiziskām aktivitātēm - rīta rosmi, kam sekos mācību stundas, fakultatīvo priekšmetu apguve, konsultācijas, ekipējuma apkopes. Mācību dienas noslēgums paredzams apmēram plkst.20, kad tiek plānots laiks personiskajām vajadzībām un gatavošanās nākamajai dienai. Naktsmiers sāktos plkst.22.30.

Aizsardzības ministrija sadarbībā ar sporta speciālistiem izstrādās fiziskās slodzes atbilstoši skolēnu vecuma grupām. Līdzīgi kā Lielbritānijā izglītojamo atlase primāri tiks balstīta uz viņu rezultātiem valsts centralizētajos eksāmenos, iegūstot pamatizglītību.

Pirms iestāšanās vidusskolā tiks veikti psiholoģiskie testi, lai identificētu līdera dotības, noteiktu noturību stresa situācijās. Tāpat tiks rīkoti fiziskās sagatavotības testi atbilstoši vecuma grupām un vispārēja medicīniskā pārbaude.

Skolas administratīvais, tehniskais un medicīnas personāls būs civilie darbinieki. Paredzēts nodrošināt arī dežurantu un sargu, pusaudžu psihologa, sociālā pedagoga un kapelāna funkcijas.

Rudbāržu muižas ēkā ir pieejamas noliktavas, kurās var uzglabāt pneimatiskos vai mazkalibra ieročus. Tāpat muižas tuvumā ir izmantojama sporta zāle, stadions un ēdnīca. Patlaban daļu šo telpu  jau izmanto Jaunsardzes centrs. 

Netālu no Rudbāržiem atrodas mācību poligons bijušā Skrundas lokatora teritorijā. Poligonu varēs izmantot vidusskolas militārā mācību procesa nodrošināšanai. 

Image
Skrunda
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Skolas izveidē patlaban ir veikts tikai provizorisks finanšu aprēķins. Precīzāks izdevumu plānojums būs pieejams pēc izglītības programmu izstrādes un materiāltehnisko līdzekļu apzināšanas. 2021. gadā skolas izveidei varētu būt nepieciešami aptuveni 2,4 miljoni eiro. Skolas izveidi un uzturēšanu finansēs no Aizsardzības ministrijas budžeta.

Pēc skolas dibināšanas būs tikai viens kurss ar 25-50 skolēniem. Maksimālais skolēnu skaits tiks sasniegts tikai ceturtajā mācību gadā, kad būs nokomplektēti visi četri kursi ar 200 skolēniem.

Ņemot vērā minēto, Aizsardzības ministrija rosinājusi valdībai atbalstīt vidusskolas izveidi. Līdz nākamā gada janvārim un februārim Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju sagatavotu jaunākā līmeņa militārā vadītāja ieguvei nepieciešamo profesijas standartu un atbilstošu izglītības programmu.

Tāpat Aizsardzības ministrija sagatavos un iesniegs valdībā rīkojuma projektu par vidusskolas dibināšanu līdz 2021. gada 31. martam. Līdz nākamā gada aprīlim ministrija iesniegs apstiprināšanai Ministru kabinetā skolas nolikumu.

Jau ziņots, ka skolā pirmo kursantu klasi plānots izveidot 2021. gada septembrī.

Dalies ar šo ziņu