Atis Klimovičs norāda uz Daugavpils mēra A. Elksniņa liktajiem šķēršļiem “Meža Mackeviču” attīstībā

Nozares politika
Sargs.lv/Delfi.lv
Meža Mackeviči
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Kā savā komentārā portālā “Delfi.lv” raksta žurnālists un zemessargs Atis Klimovičs, tas, ka Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš tēlo neizpratni par Latvijas bruņoto spēku plāniem attīstīt Latvijas bruņoto spēku poligonu "Meža Mackeviči", neesot pārsteigums. Jau tagad vietējie iedzīvotāji apzināti tiekot noskaņoti pret poligona paplašināšanu, norādot, ka viņu dzīve pēc tam kļūšot neciešama, kas, saprotams, neatbilst patiesībai.

Viņš uzsver, ka Daugavpils mērs A. Elksniņš turklāt to dara visai sarkastiskā veidā, izmantojot primitīvu populismu savos vietnes “Facebook” ierakstos, uzrunājot Nacionālos bruņotos spēkus: "... Izšķiedīsiet taču visas savas patronas! Dodiet apsolīto naudu medicīnai – kur jūs puišus ārstēsiet? Kazarmas un barakas esat paredzējuši būvēt? Tad būtu paskaitījuši, cik daudz ir tukšu ciemu un skolu reģionā!"

Kā komentārā uzsver A. Klimovičs, šāda partijas “Saskaņa” deputāta A. Elksniņa attieksme neesot nekāds pārsteigums, un tādā veidā viņš mēģina kūdīt arī daudzus vietējos iedzīvotājus, norādot, ka “turpmāk mūsu valsts bruņoto spēku mācības "Meža Mackevičos" pārvērtīšot viņu dzīvi par gatavo elli. Te piemērs – virs Daugavpils centra nelielā augstumā trauksies NATO iznīcinātāji”.

A.Klimovičs raksta, ka tāpat “Daugavpils iedzīvotājiem tiekot iegalvots, ka attīstība "Meža Mackevičos" negatīvi ietekmēs saimniecisko dzīvi pilsētā un reģionā, cietīs tūrisms, samazināsies darbvietu skaits, sāksies pagrimums Daugavpils lidostā. Ar šādas dezinformācijas izplatīšanu nodarbojas jau minētais Daugavpils mērs, vietējie mediji, Daugavpils novada deputāts Jānis Vagalis, kurš aicinājis balsot pret poligona paplašināšanu”.

Taču tas viss ir pretēji patiesībā notiekošajam. Jo realitātē Latvijas bruņotajiem spēkiem ļoti nepieciešamais poligons jau ticis paplašināts 2019. gadā, pārņemot papildu teritorijas no AS “Latvijas valsts meži”.  

“Saprotams, apmācību intensitāte tajā palielināsies, un tas ir svarīgi valsts drošībai. Turklāt – armijas bāze tur pastāvējusi vēl padomju okupācijas gados, varētu teikt – tradīcija turpinās, tikai tagad tur atrodas savi bruņotie spēki. Un tieši tādēļ aizsardzības sektoram jāspēj pārliecinoši apgāzt nepatriotiskos meļus, skaidri parādot, ka poligona attīstība dzīvi reģionā ietekmēs pozitīvi. Gan radot jaunas darbvietas vietējiem iedzīvotajiem, gan uzlabojot drošību visā valstī. Šādai izskaidrošanai nevajadzētu būt grūtai. Nesen veiktajā iedzīvotāju aptaujā ticis vaicāts, kā uzlabojama Latgales drošība, un prāva daļa tieši norādījusi uz nepieciešamību pēc militārās infrastruktūras objektu izvietošanas reģionā, kas uzlabotu situāciju, kā arī izveidotu jaunas darbvietas un dotu papildu ienākumus vietējiem iedzīvotājiem.”
Atis Klimovičs
žurnālists un zemessargs
Atis Klimovičs

Viņš uzsver, ka labākais veids, kā individuāli pretoties slēptajai pret Latvijas valsti vērstajai propagandai, ir labi padomāt par Aizsardzības ministrijas aicinājumu par 72 stundu mugursomu. “Turklāt plašākā nozīmē – arī labi zināt, kas nelāgā brīdī būtu darāms. Turklāt runāt par to, dalīties pieredzē ar citiem. Lielākajai daļai, protams, nav sevišķo uzdevumu vienībās iegūtā rūdījuma un pieredzes, kas faktiski ar kailām rokām ļauj sevi aizstāvēt. [..] Kā nesen man stāstīja kāds Afganistānas kara veterāns, viņš ap savu māju varot radīt tādu aizsardzību, kas būtu visai nopietns pārsteigums pretiniekam. Viņš arī aicināja atmest nevajadzīgo kautrību un pievienoties Zemessardzei. Tas būtu veids, kas sniegtu atbildi – ko personai darīt X stundā,” raksta žurnālists un zemessargs A. Klimovičs. “Tāpat viņš aicina nenovērtēt par zemu mūsu zemessargus, jo, ja cilvēks ir iestājies Zemessardzē, izgājis pamatapmācības kursu, apmeklējis mācības, tai skaitā arī šaušanu, viņš ir nepieciešams un labs karavīrs.”

Citējot jau pieminēto Afganistānas kara veterānu, A. Klimovičs raksta: “Tam vajadzētu sākties no augšas, bet paskatīsimies uz Saeimu – cik deputātu ir Zemessardzē?”

Arī pats A. Klimovičs atzīst, ka viņš kā ierindas zemessargs no Valsts prezidenta E. Levita, kurš vienlaicīgi ir arī bruņotā spēka augstākais vadonis, gaida publisku aicinājumu Latvijas pilsoņiem stāties Zemessardzē, jo ar uzrunām starptautiskos drošības pasākumos vien nepietiekot.

“Cerams, prezidents zina, kā varētu tikt ievērots NATO 5. pants un vai krievi respektē jaunāko tendenci ASV aizsardzības doktrīnā par atbildi Krievijas iespējamas agresijas gadījumā, un kā tas palīdzēs Latvijai. Tomēr vēl svarīgs ir mūsu pašu vēstījums. Sev un citiem,” rezumē A. Klimovičs.

Portāls “Sargs.lv” jau rakstīja, ka sabiedriskā apspriešana par Daugavpils novada Vaboles pagastā esošā poligona “Meža Mackeviči” paplašināšanu tika pagarināta, jo iedzīvotājiem bija vairāki neskaidri jautājumi.

Tajā pašā laikā gan Daugavpils novada domes priekšsēdētājs Arvīds Kucins, gan Zemessardzes 3. Latgales brigādes komandieris pulkvežleitnants Gunārs Vizulis atzīst, ka poligona paplašināšana vietējiem iedzīvotājiem sniegs vairākus uzlabojumus – tiks sakārtota apkārtējā infrastruktūra un radītas jaunas darba vietas.

Savukārt Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons portālam “Sargs.lv” norādīja, ka poligonā esošās šautuves jau tagad tiek intensīvi izmantotas, un teritorijas paplašināšana nepieciešama galvenokārt tādēļ, lai iegūtu t.s. drošības zonu apkārt šautuvei. Tas nenozīmē, ka visā šajā teritorijā arī tiks lietoti ieroči, jo tos drīkst izmantot tikai konkrētās zonās.

Dalies ar šo ziņu