Pagarināta publiskā apspriešana par poligona “Meža Mackeviči” paplašināšanu

NBS
Sargs.lv
Meža Mackeviči
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Lai dotu iespēju lielākam cilvēku skaitam izteikt savu viedokli, Daugavpils novada dome pagarinājusi termiņu sabiedriskajai apspriešanai par poligona “Meža Mackeviči paplašināšanu.  Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons norāda, poligona tuvumā dzīvojošo cilvēku ikdiena pēc tā paplašināšanas netiks būtiski ietekmēta.

Daugavpils novada dome publiskās apspriešanas termiņu nolēmusi pagarināt līdz 24. februārim.

Nacionālo bruņoto spēku poligonā “Meža Mackeviči” Daugavpils novada Vaboles pagastā izvietotas šautuves, un tajā notiek gan profesionālā dienesta karavīru, gan Zemessardzes militārās mācības.

Šobrīd “Meža Mackeviči” teritorija aizņem aptuveni 10 hektārus, taču apjomīgāku mācību rīkošanai, kādas notiek regulāri arī sadarbībā ar sabiedroto valstu karavīriem, ar šo teritoriju ir par maz. Tādēļ poligonu paplašināšanai un valsts aizsardzības spēju stiprināšanai AS “Latvijas Valsts meži” pērnā gada nogalē Aizsardzības ministrijai nodeva vairāk nekā 2042,68 hektāru platības Daugavpils novada Vaboles, Līksnas un Kalupes pagastos.

Par poligona paplašināšanu janvārī sākās tā lokālplānojuma sabiedriskā apspriešana. Pirmajā apspriešanas reizē iezīmējās, ka apkārtnes iedzīvotājiem šobrīd ir daudz jautājumu, tai skaitā – vai smagā militārā tehnika nesabojās ceļus un vai iedzīvotāji poligona teritorijā esošajos mežos drīkstēs sēņot un ogot.

Kā skaidro Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons, ministrijas interesēs ir uzklausīt vietējo iedzīvotāju bažas un rast atbildes uz viņu jautājumiem.

“Nedomāju, ka iedzīvotāji izjutīs lielu atšķirību starp poligonu, kāds tas ir pašlaik un kāds tas plānots nākotnē. Jo lielākā daļa poligonā esošo šautuvju jau tagad tiek intensīvi izmantotas. Turklāt šis poligons primāri tiek veidots Zemessardzes 3. Latgales brigādei, kuras apmācībai nepieciešamas piemērotas treniņu vietas.”
Garisons
Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs
Jānis Garisons

Protams, zināmi ierobežojumi attiecas uz cilvēkiem, kuri šajā teritorijā gribēs sēņot un ogot. Līdzīgi ierobežojumi ir arī citos bruņoto spēku poligonos, piemēram, Ādažos un “Lāčusilā” Alūksnē.

“Mums jānodrošina šī informācijas aprite, lai iedzīvotāji neiemaldās zonās, kur notiek militārās mācības. Vēlreiz gribu uzsvērt, ka poligons tiek palielināts galvenokārt tāpēc, lai iegūtu t.s. drošības zonu apkārt šautuvei. Tas nenozīmē, ka visā šajā teritorijā tiks lietoti ieroči, tos drīkst izmantot tikai konkrētās zonās,” sacīja J. Garisons.

Sabiedriskajā apspriešanā var piedalīties ikviens Latvijas iedzīvotājs, ne tikai Daugavpils novadā dzīvojošie. Ar lokālplānojuma materiāliem var iepazīties interneta vietnē www.daugavpilsnovads.lv sadaļā “Sabiedrības līdzdalība” vai “Lokālplānojumi”, vietnē www.geolatvija.lv, kā arī pašvaldības darba laikā Daugavpils novada domes Attīstības pārvaldē (Rīgas iela 2, 31. kab., Daugavpils) un uz ziņojumu dēļiem Līksnas, Kalupes un Vaboles pagasta pārvaldēs.

Dalies ar šo ziņu