Zemessardzes komandieris: jaunie zemessargi ir pateikuši - viņi kara gadījumā Latviju aizsargās

NBS
Sargs.lv
Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes zemessargu mācības poligonā "Mežaine"
Foto: srž. Ēriks Kukutis / Aizsardzības ministrija

Aizvadītajā gadā sāktā Krievijas visaptverošā agresija pret Ukrainu daudzu Latvijas pilsoņu apziņā salika trūkstošos punktus uz “i”. Daudzi saprata, ka, Krievija ir un paliek nemainīgs drauds Latvijas drošībai. Tās armijas brutālie kara noziegumi Ukrainā pierādīja, ka gaidīt žēlastību no agresora ir ne tikai nepareizi, bet muļķīgi. Neraugoties uz Latvijas dalību NATO, primāri sava valsts būs jāsargā pašiem. Lai to iemācītos darīt kvalitatīvi un organizēti atbildīgākie pilsoņi pievienojās Zemessardzei. Pērn šādu cilvēku bija vairāk nekā 2000, padarot to par otru kuplāko brīvprātīgo pieplūdumu kopš Zemessardzes dibināšanas. Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Egils Leščinski intervijā portālam “Sargs.lv” atzīst – pērn piedzīvota ne tikai kvantitatīva, bet kvalitatīva izaugsme. Daudz jauno zemessargu ir augsti motivēti, ar lieliem sasniegumiem civilajā dzīvē. Viņu izvēle pievienoties dienestam ir labi pārdomāta. Izmaiņas notikušas arī sabiedrībā. Šobrīd lielai daļai aktīvāko pilsoņu dienests savas valsts aizsardzībā gluži kā dalība vēlēšanās ir kļuvusi par pašsaprotamu lietu. Savukārt Zemessardzes atbalstīšana no darba devēju puses – par goda lietu.

Brigādes ģenerālis E. Leščinskis stāsta – aizvadītais 2022. gads pagāja kara ēnā. Pērnā gada sākumā visas indikācijas liecināja, ka Krievijas agresija pret Ukrainu ir neizbēgama. Janvārī un februārī sāktā krievu spēku koncentrācija pie Ukrainas robežām bija signāls, ka mierīga atrisinājuma spriedzei nebūs. Līdz ko sākās karš, daudzi Latvijas iedzīvotāji skaidri saprata – ja vienu dienu krievu agresori var iebrukt Ukrainā, tad citu – Latvijā.

“Mēs novērojām ārkārtīgi lielu Zemessardzes jauno kandidātu pieplūdumu, kas nav salīdzināms ne ar vienu no iepriekšējiem gadiem. Tas bija otrs lielākais personāla pieplūdums kopš Zemessardzes dibināšanas,” stāsta Zemessardzes komandieris. Lai gan visai daudz zemessargu dienestam pievienojās 2014. un 2015. gadā pēc Krievijas pirmās agresijas pret Ukrainu, šogad dienestā uzņemto skaitļi pārspējuši jebkuru iepriekšējo gadu rekordu.

Tomēr lielais cilvēku pieplūdums sākotnēji radīja zināmu pārslodzi pašas organizācijas d spējā nodrošināt visus administratīvos procesus, kas saistīti ar cilvēku uzņemšanu. Interesentu pieteikumi tika saņemti gan telefoniski, gan e-pastos un vēstulēs. Lai apstrādātu saņemtos pieteikumus nācās piesaistīt papildus resursus no esošo zemessargu rindām. Otrs būtiskākais izaicinājums – veselības, īpaši narkologa un psihiatra pārbaudes. Lai organizētu centralizētas pārbaudes, Zemessardze pat rīkoja īpašus izbraukumus pie speciālistiem ārpus Rīgas..

Kā stāsta brigādes ģenerālis E. Leščinskis, šī interese likusi arī Zemessardzei pārskatīt savus administratīvos procesus. “Mēs esam sākuši pieņemt pieteikumus digitālā formā. Esam izveidojuši papildus informatīvās telefonu līnijas. Brīdī, kad notiek komunikācija ar kandidātiem, mēs sarunas ierakstām, lai sekotu apkalpošanas kvalitātei. Tas mums ļoti palīdz un mēs pie tā ļoti nopietni piestrādājam,” viņš atzīst.

Pēc Zemessardzes štāba datiem, visvairāk jauno zemessargu dienestam pievienojās Rīgā. Otro un trešo vietu dala Vidzemes un Kurzemes brigādes, savukārt vismazāk – Latgales brigādē.  Vaicāts, kādēļ šādi rezultāti, Zemessardzes komandieris atzīst – Rīga un tās reģionā dzīvo visvairāk cilvēku. Savukārt Latgales brigādē visvairāk cilvēku dienestam pievienojās 2014. un 2015. gadā – īsi pēc Krievijas pretlikumīgās Krimas aneksijas.

“Līdz šim labos gados mēs dienestā visā valstī uzņēmām 800-900 cilvēku. Tas nozīmē, ka ja mēs šos rezultātus sadalām vidēji uz 12 mēnešiem, tad mēnesī pievienojās ap 70 cilvēku. Tagad vidēji mēnesī uzņemto zemessargu skaits svārstās ap 220 . Var teikt, ka šis skaits ir trīskāršojies,” atzīst Zemessardzes komandieris .

Lai gan pēdējos mēnešos rekrutēšanas skaitļi vairs ne tuvu nav tiem rekordiem, kādi tika piedzīvoti 2022. gada martā, dinamika aizvien ir vairāk nekā pozitīva.

Brigādes ģenerālis E. Leščinskis stāsta, ka lielākai daļai jaunajiem zemessargiem lēmums par labu dienestam bijis rūpīgi izsvērts un apdomāts, tādēļ arī uz mācībām jaunie zemessargi nāk apzinīgi.

“Lielākā daļa, kas jau ir iestājušies, ir uzsākuši vai pabeiguši militāro pamatapmācību. Šogad pamatapmācības ciklu noslēguši 1000 zemessargu, turklāt, ja iepriekš pamatapmācības process daļai zemessargu ievilkās līdz pat diviem gadiem, šogad šis termiņš ir samazinājies. Lielai daļai šo cilvēku interese par dienestu bija jau iepriekš, bet darba vai biznesa dēļ šis lēmums tika atlikts. Kara sākums Ukrainā viņiem bija izšķirošs signāls, lai pieņemtu lēmumu un iestātos. Tāpēc cilvēku lēmums par dienestu Zemessardzē lielākai daļai šī gada jaunuzņemto zemessargu ir ļoti pārdomāts,” stāsta Zemessardzes komandieris.

Brigādes ģenerālis E. Leščinskis stāstīja – pamatā šogad dienestam pievienojušies cilvēki, kas jau ir guvuši panākumus dzīvē. Daudziem no viņiem ir privātais bizness, citiem veiksmīgas karjeras valsts, pašvaldību institūcijās vai vadoši amati uzņēmumos. Krievijas karš Ukrainā licis Latvijas sabiedrībai mainīt attieksmi pret dienestu.

“Cilvēki saprot, ka tas ir viņu pašsaprotams pienākums,” stāsta Zemessardzes komandieris. “ Mēs redzam arī arvien vairāk darba devēju, kuri tieši atbalsta Zemessardzi un zemessargus. Daudzi no viņiem dažādos veodos veicina un atbalsta savu darbinieku iestāšans un dienestu Zemessardzē.Pozitīvu piemēru ir daudz. Šodien lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju saprot, ko nozīmē karš un cik liela nelaime tā ir. Viņi izprot Zemessardzes lomu un nozīmi. Viņi saprot, ka mums pašiem ir jāaizsargā sava dzimtene, Neviens cits mūsu vietā to nedarīsEsmu pārliecināts, ka cilvēki, kas dien Zemessardzes rindās ir gatavi aizsargāt savu valsti.”

"Sargs.lv" jau vēstīja, ka pērnā gada nogalē Zemessardzē dienēja kopumā 9797 zemessargu, kas ir par 22% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Pērn  Zemessardzes rindās uzņemti 2271 jaunu zemessargu, kas ir vairāk nekā trīs reizes vairāk, salīdzinot ar 2021. gada datiem.

Dalies ar šo ziņu