NBS komandieris: Zemessargu skaits drīzumā sasniegs 12 000 cilvēku atzīmi

Viedoklis
Sargs.lv
Zemessargi piedalās mācībās "Namejs 2022" poligonā "Mežaine"
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Krievijas pretlikumīgais un agresīvais iebrukums Ukrainā ir sekmējis strauju jauno zemessargu pieplūdumu. Šis faktors jau tuvāko gadu laikā ļaus Zemessardzei sasniegt Nacionālo bruņoto spēku  (NBS) vadības izvirzīto mērķi, iesaistot dienestā vismaz 12 tūkstošu vīru un sievu, tā intervijā portālam “Sargs.lv” sacīja NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

NBS komandieris norādīja, ka šobrīd Zemessardzes skaitliskais sastāvs tuvojas zīmīgajai 10 000 cilvēku atzīmei. Šādu skaitu iepriekš bija plānots sasniegt līdz 2025. gadam, kas nozīmē to, ka Krievijas sāktais pilna mēroga karš Ukrainā, ir motivējis iedzīvotājus daudz aktīvāk stāties Zemessardzē.

Paredzēts, ka arī valsts aizsardzības dienesta ieviešana palielinās Zemessardzes skaitlisko sastāvu, tāpēc komandieris šobrīd ir optimistiski noskaņots, runājot par Zemessardzes attīstību.

Liels jauno zemessargu pieplūdums rada nepieciešamību pēc daudz lielākiem ekipējuma un ieroču krājumiem. Izaicinājumus varētu radīt tieši ieroču nodrošināšana, jo šobrīd globālā bruņojuma ražošanas  industrija ir ļoti noslogota, kas potenciāli varētu nozīmēt piegāžu aizkavēšanos.

“2018. gadā mēs gribējām ar triecienšautenēm “G36” nodrošināt 60% zemessargu, taču tagad mans uzstādījums ir tāds, ka katram zemessargam un karavīram ir jābūt “G36”. Mana nostāja ir tāda, ka visiem ir jābūt vienādi ekipētiem – zemessargam, pilna laika karavīram, vai rezerves karavīram,” uzsvēra ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Komandieris atzīst, ka pastāv izaicinājumi, taču tie ir pozitīvi izaicinājumi, jo tiks krietni papildinātas Zemessardzes rindas, kas nozīmēs pilnvērtīgāku valsts aizsardzību.

Dalies ar šo ziņu