Vairāku Zemessardzes bataljonu bāzes Latvijā tiks pārbūvētas pēc standartizēta projekta

Viedoklis
Sargs.lv
Kazarmu ēku būvniecība Ādažu militārajā bāzē
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Jau drīzumā Jēkabpilī tiks uzbūvēta pirmā jaunā tipa Zemessardzes bāze, kādas turpmāk kalpos par pamatu tam, kāda veida infrastruktūru attīstīt vietās, kur Zemessardzes bataljoniem nepieciešams jauns izvietojums, tā intervijā portālam “Sargs.lv” sacīja Nacionālo bruņoto spēku komandieris (NBS)  ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

NBS komandieris atzina, ka vairums bataljonu paliks savās pašreizējās vietās, taču daļu paredzēts pārvietot vai pilnveidot. Piemēram, Jēkabpilī, Gulbenē un Rīgā bataljoni šobrīd līdz galam neatbilst prasībām, lai varētu nodrošināt visas nepieciešamās funkcijas. Piemēram, Zemessardzes 1.Rīgas brigādes Studentu kājnieku bataljonam nav sava poligona, kas apgrūtina iespējas veikt mācības izdevīgā laikā un vietā. Arī ar militārās un atbalsta tehnikas izvietošanu bataljonā ir problēmas. Kā atzina ģenerālleitnants L. Kalniņš, Rīgā kopumā ir problēmas ar Zemessardzes bataljoniem nepieciešamās infrastruktūras atrašanu un piemērošanu. Savukārt Gulbenē bataljons atrodas pilsētas centrā, kas arī nav piemērots izvietojums.

NBS komandieris portālam “Sargs.lv” atzina, ka jaunbūvētais bataljons Jēkabpilī būs standartizēts projekts, kādus paredzēts turpmāk ieviest arī citos bataljonos. Šobrīd Jēkabpilī ir uzsākusies būvniecība, un  tiek būvēts ceļš.

“Ar jaunu infrastruktūras būvniecību mums iet tā palēnām, bet uz priekšu. Mēs protams gribētu, lai šī būvniecība norisinātos daudz ātrāk, bet būvniekiem šajos apstākļos ir ierobežotas iespējas,” atzina ģenerālleitnants L. Kalniņš.

Saskaņā ar NBS komandiera teikto, lai pilnībā kvalitatīvi funkcionētu bataljons, tam ir nepieciešamas telpas, kurās nepārtraukti būtu iespējams uzturēties noteiktam cilvēku skaitam, sakaru telpas, telpas vadībai, noliktavas ieroču un munīcijas uzglabāšanai. Vienlaikus bataljona izvietojumam ir jābūt tā izveidotam, lai tur esošā vienība būtu gatavam jebkurā brīdī, tāpēc visam ir jābūt ērti un viegli sasniedzamam. Šīs prasības iekļautas jaunajā standartizētajā Zemessardzes bataljonu izvietojumu projektā.

Dalies ar šo ziņu