NBS komandieris: Piegādājot Ukrainai ieročus, Latvija nav zaudējusi savas kaujas spējas

Viedoklis
Sargs.lv
23. februārī Latvija Ukrainā ir nogādājusi pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas “Stinger”, lai stiprinātu Ukrainas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības spējas un spēju aizsargāt savus iedzīvotājus no Krievijas agresijas
Foto: Seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Līdz šim Latvija bijusi viena no līderēm militārās palīdzības sniegšanai Ukrainai attiecībā pret savu iekšzemes kopproduktu (IKP). Latvija Ukrainai ir piegādājusi haubices, pretgaisa ieročus, prettanku ieročus un daudzas citas lietas, kuras lieti noder cīņā pret krievu okupantiem. Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants L. Kalniņš skaidroja, ka, piegādājot Ukrainai bruņojumu, Latvija nav mazinājusi savas kaujas spējas, jo netika atdoti kaujas komplekti.

Zināms, ka Latvijas sniegtais atbalsts palīdzējis ukraiņiem cīņā pret okupantiem. Latvija bija viena no retajām valstīm, kura Ukrainai piegādāja pretgaisa aizsardzības raķetes tikai dienu pirms visaptverošā Krievijas iebrukuma. Savukārt 24. februāra agrā rītā šie ieroči tika likti lietā, lai cīnītos ar krievu okupantu iebrukumu.

Pēcāk Latvija Ukrainai piegādājusi arī cita veida militāro palīdzību, tostarp prettanku ieročus, helikopterus un pašgājējhaubices.

Latvijas sniegto palīdzību atzinīgi novērtējusi ne tikai Ukraina, bet arī ciešākais NATO sabiedrotais ASV.

“Mani vajadzētu sodīt, ja es būtu atdevis kaujas komplektus. Es atdevu rezerves, kas neiespaido Latvijas aizsardzības spējas. Šādā situācijā mēs nevaram sēdēt kā suns uz siena kaudzes. Mums vēl joprojām ir pietiekami, lai nodrošinātu savu uzdevumu izpildi pilnā apjomā."
Nacionālo bruņoto spēku komandieris
ģenerālleitnants Leonīds kalniņš

Ģenerālleitnants L. Kalniņš norādīja, ka šāda priekšzīmīga Latvijas rīcība ir atstājusi iespaidu arī ASV, kas nozīmē, ka, iespējams, jau drīzumā Latvija varētu saņemt plašāku ASV militāro palīdzību.

Jau vēstīts, ka kopš 24. februāra Latvijas valdības sniegtais militārais atbalsts Ukrainai cīņā pret Krievijas uzbrukumu ir mērāms jau aptuveni 300 miljonu eiro apmērā, savukārt Latvijas iedzīvotāji, uzņēmumi un nevalstiskās organizācijas apkopojušas ziedojumus vairāk nekā 15,7 miljonu eiro apmērā.

Latvijas sniegtajā militārajā atbalstā iekļauti ieroči, individuālais ekipējums, sausās pārtikas uzturdevas, munīcija, prettanku ieroči, pretgaisa raķetes “Stinger”, bezpilota lidaparāti, pašgājējhaubices, helikopteri, degviela u.c. preces.

Tāpat ar Latvijas Aizsardzības ministrijas atbalstu Ukrainā regulāri tiek nogādāta daudzveidīga humānā palīdzība, kas tiek apkopota ar kustības “Uzņēmēji mieram” atbalstu.

Aizsardzības ministrija sadarbībā ar organizāciju “Uzņēmēji mieram” īsteno iniciatīvu, kuras mērķis ir savākt ziedojumus vairāk nekā septiņu miljonu eiro apmērā, lai Ukrainas bruņotajiem spēkiem nodrošinātu militāros transportlīdzekļus, bruņuvestes, bruņotas ātrās medicīniskās palīdzības mašīnas, tehnoloģiju risinājumus un cita veida militāro palīdzību, piemēram, binokļus un nakts redzamības iekārtas.

Dalies ar šo ziņu