Kaprālis Rolands Matisons: Katram jābūt kā piemēram citiem

NBS
Sargs.lv/Esmuforma.lv
Rolands Matisons
Foto: Foto: kaprāļa R. Matisona personīgais arhīvs

NBS Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 3. kājnieku bataljona kaprālis Rolands Matisons aktīvā dzīvesveida piekritējiem vairāk pazīstams kā Roliss, kurš pats iet dabā un organizē piedzīvojumu pārgājienus arī citiem, tai skaitā arī vecākiem ar bērniem. Viņa 14 armijā pavadītie gadi devuši rūdījumu un skaidru vīziju, ko viņš vēlas sasniegt un kādu piemēru rādīt ne tikai saviem NBS kolēģiem, bet arī ģimenei, bērniem, draugiem un sabiedrībai kopumā.

Rolanda stāsts par militāro karjeru aizsācies Jaunsardzē jau astoņu gadu vecumā, jo kā daudziem puikām arī viņu saistīja piedzīvojumi un nometnes, nakšņošana mežā, iespēja iegūt jaunus draugus, taisīt koka ieročus, apgūt zināšanas par alpīnismu un topogrāfiju, kā arī uzzināt vairāk par Latvijas vēsturi. Viss interesantais saistījās ar būšanu ārā, dabā, mežā, tālu no ikdienas rutīnas un ar daudz piedzīvojumiem. Loģiski likās iegūt vidējo izglītību vienā no tolaik diviem tehnikumiem ar militāro novirzienu – Kazdangā. Papildus standarta mācību priekšmetiem tajā katru dienu divas stundas bija militārās nodarbības, brīvdienās arī nometnes, apmācības vai sporta pasākumi.

Pēc četrus gadus ilgajām mācībām Rolands ieguva militārā automehāniķa diplomu un arī labu rūdījumu, jo tehnikumā disciplīna un regulāras kārtības vai zināšanu pārbaudes bija ikdiena, turklāt katru dienu bija jāvelk formas tērps.

Tajā periodā Latvijā atcēla obligāto militāro dienestu, tāpēc viņš pieteicās profesionālajā dienestā un 2006. gada 11. septembrī –  ASV un pasaulei tik zīmīgajā traģiskajā datumā, uzsāka trīs mēnešu garo militārās pamatapmācības kursu Alūksnē. Palīdzēja Jaunsardzes laikā iegūtā 4. līmeņa kvalifikācija, kas jau apliecināja noteiktu zināšanu un prasmju līmeni, tomēr Alūksnes laiks Rolandam saistās ar lielāku slodzi. Viss bija daudz nopietnāk, jo tas jau bija pienākums, ne tikai spēle un izklaide brīvajā laikā.

Image
Rolands Matisons
Foto: Foto: kaprāļa R. Matisona personīgais arhīvs
Foto: kaprāļa R. Matisona personīgais arhīvs

Kaprāļa Matisona motivācija nepadoties pārbaudījumos bija vēlme pierādīt sevi un arī komandas biedru uzmundrinājumi, tostarp dažu kareivja kursa meiteņu uzmundrinājums turpināt. Komandas gars bija spēcīgs jau tolaik, un tas joprojām turpina sniegt atbalstu militārās karjeras līkločos.

Rolands izvēlējies instruktora karjeru, un viņa profesionālais mērķis ir būt vislabākajam instruktoram un dienesta laikā kļūt par kādas vienības virsseržantu. Turklāt viņš nesteidzas nākamo pakāpi iegūt ātrā tempā, jo svarīga ir profesionālā kvalitāte un laika gaitā gūtā pieredze.

Rolands 10 gadus bijis instruktors – kaprālis, jo vēlējās spēt izdarīt pēc iespējas labāk to, kas konkrētajā amatā jāizdara. Viņš vadās pēc moto –  katram jābūt tur, kur vislabāk un efektīvāk var realizēt savas spējas un prasmes. Tomēr nav jāļauj rutīnai pārņemt vēlmi pilnveidoties, un armija ir lieliska vide nepārtrauktai izaugsmei dažādās vienībās, funkcijās un pienākumos. Viņš ir sācis kā kareivis kājinieku rotā, tad bijis autoatslēdznieks-mehāniķis štāba rotā un vairākos citos amatos, bet šobrīd jau gadu ir vada seržants, apzinoties, ka pēc laika amats var būt jau cits. Agrākā armija, kas bija universāli kareivji, šobrīd ir pārveidojusies par profesionāļiem, kuriem ir specializācija un liela pieredze konkrētās jomās. Galvenais katram zināt, kādu jaunu virzienu vēlas apgūt un ko tajā sasniegt.

Video: Rolands brīvajā laikā rūpējas par vides tīrību

Viens no Nacionālo bruņoto spēku specifiskiem pienākumiem ir iespēja doties starptautiskās operācijās, ko Rolands uz 6 mēnešiem pieredzēja 2010. gadā Afganistānā. Tur viņam pilnībā mainījās uztvere un attieksme pret tādām pamatlietām kā, piemēram, ūdens un ēdiens, kā arī tādām vērtībām kā ģimene un drošība.  Mums ikdienā tās varbūt ir pašsaprotamas, bet operāciju rajonā bieži nereālas lietas. Tikai krasi mainot apstākļus, var ātri apzināties vērtības, kuras mums Latvijā jau ir dotas, turklāt mēs par tām nemaksājam ar dzīvību vai veselību. Misijas laiks ir arī iespēja pārbaudīt savu stresa noturību un reakciju reālās kaujas situācijās, nevis tikai simulācijās un apmācībās Latvijas apstākļos, tāpēc Rolands cer kādā starptautiskā operācijā doties vēlreiz.

Rolands ar lepnumu stāsta par jauno atbildību – Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes sastāvā esošo 3. kājnieku bataljona zemessargu apmācību. Šī bruņotajos spēkos ir unikāla vienība, jo tās pamatsastāvu veido zemessargi.

Image
3. kājnieku bataljons
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Strādājot ar zemessargiem, kuri nav profesionālajā militārajā dienestā un formu uzvelk tikai savā brīvajā laikā, viņam kā instruktoram ir jāatrod vidusceļš starp armiju un civilo pasauli, balstoties uz savstarpējo cieņu un neņemot vērā pakāpes. Kopā apmācību procesā sadarbojas profesionālā dienesta karavīri, zemessargi un rezerves karavīri. Rolands uzsver, ka pēdējā pusotra gada laikā jaunajai vienībai pievienojušies ap 60 zemessargu, un viņu skaits turpina pieaugt.

Paralēli dienestam Rolands arī šobrīd dabā pavada daudz sava brīvā laika – ar draugiem un ģimeni vai arī organizējot dažādām komandām piedzīvojumu pārgājienus, kas viņam ir sava veida hobijs. Vecākā meita ir Jaunsardzē, bet jaunākā ar tēti regulāri pavada laiku dabā, un sieva ik pa laikam apliecina, ka patiesi lepojas ar viņa profesionālajiem sasniegumiem un citiem rādīto pozitīvo piemēru.

Video: Rolands ar meitu meklē slēpņus purvā

Rolanda piedzīvojumu video blogam līdzi sekot iespējams šeit: https://bit.ly/2TCfSLl

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka ar sabiedrībā zināmu cilvēku pieņemto izaicinājumu izpildīt dažādus vingrinājumus, ko ikdienā veic karavīri, 20. oktobrī tika atklāta Nacionālo bruņoto spēku kampaņa “Esi formā”. Kampaņas mērķis ir sniegt ieskatu karavīra ikdienā, mainot priekšstatu, ka Nacionālajos bruņotajos spēkos tiek uzņemti tikai fiziski ļoti izturīgi cilvēki. Arī Mehanizētās kājnieku brigādes komanideris pulkvedis Sandris Gaugers uzsver – Sauszemes spēki vien ļoti strauji aug un attīstās, līdz ar to aug arī personālsastāva vajadzība. Tāpēc viņš cer gada laikā pieņemt vismaz līdz 1000 jaunu karavīru, un viens no tiem vari būt arī Tu.

Kampaņas mājas lapa: https://esmuforma.lv

 

*Raksts tapis NBS kampaņas “Esi formā” ietvaros.

Dalies ar šo ziņu