Militārā policija pabeigusi pirmo zemessargu – militāro policistu sagatavošanu

NBS
Sargs.lv
Militārā policija
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Militārā policija pabeigusi pirmo astoņu zemessargu – militāro policistu sagatavošanas kursu, kuri jau tuvākajā laikā uzsāks rūpēties par drošību un kārtību Ādažu bāzē.

 “Sargs.lv” komanda pie jaunās Zemessardzes Militārās policijas vienības Nacionālās aizsardzības akadēmijas teritorijā viesojas brīdī, kad norit zemessargu – militāro policistu pēdējais apmācības posms – bruņotu pārkāpēju aizturēšana un tā sauktā “telpu tīrīšana”, jeb atbrīvošana no bruņotiem iebrucējiem.

Iepriekšējās nedēļās Zemessargi-militārie policisti jau bija apguvuši gan tiesību aktus, gan tuvcīņas pamatus, darbu ar kaujas ieročiem un citas zināšanas. Šajā apmācību ciklā tās visas jāpielieto situācijas atrisināšanai.

Image
Militārā policija
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Treniņu procesā viss maksimāli pietuvināts īstai situācijai, kad jāaiztur bruņots iebrucējs. Ja sākotnēji iebrucējs tēlo, ka ir gatavs sadarboties un pakļauties zemessargu-militāro policistu likumīgajām prasībām, tad pēkšņi viņa nodomi mainās. Pārkāpējs izrauj zem drēbēm paslēptu ieroci un atklāj uguni pa zemessargiem militārajiem - policistiem.

Vingrinājuma realitāti pastiprina fakts, ka šajā vingrinājumā tiek izmantoti speciāli treniņu ieroči, kuri ir pielādēti nevis ar salūta munīciju, bet simulācijas munīciju – patronu, kurai lodes vietā ir plastmasas konteiners ar krāsu. Šādas munīcijas uzdevums ir ne tikai parādīt trāpījuma vietu, bet arī radīt nelielu zilumu šāviena saņēmējam, tādējādi motivējot viņu daudz rūpīgāk ieņemt aizsegu, kas īsta konflikta situācijā ļautu izvairīties no ļaundara lodēm un saglabāt dzīvību.

Image
Militārā policija
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Visi pirmā kursa dalībnieki ir cilvēki ar iepriekšējo dienesta pieredzi. Vecākais zemessargs Jeļena Karpova sarunā ar “Sargs.lv” stāsta, ka iepriekš ilgus gadus dienējusi tieši Militārajā policijā. Pienācis izdienas pensijas vecums un viņa aktīvo dienestu atstājusi, to nomainot ar Zemessardzi. Brīdī, kad uzzinājusi par jaunās Zemessardzes – Militārās policijas vienības izveidi, nekavējoties iesniegusi dokumentus, lai atsāktu dienestu savā ilggadējā specialitātē.

“Ņemot vērā, ka es visu dzīvi jau to esmu darījusi, man ir prieks, ka savu pieredzi varu izmantot atkal,” atzīst vecākais zemessargs J. Karpova.

Vaicāta, vai treniņprocess nav bijis par grūtu, Jeļena atbild noraidošu, uzsverot, ka par savu fizisko sagatavotību rūpējusies, arī dienot Zemessardzē, tādēļ Militārās policijas organizētie treniņi nav izrādījušies pārāk grūti.

“Ņemot vērā, ka esmu jau dienējusi šajā vienībā, tagad atkārtoju tikai tās zināšanas, kuras ir piemirstas. [..] |Tas ir liels pluss, ka tieku apmācīta un ka zinu, kā šīs zināšanas izmantot tālākajā dienestā,” viņa atzīst.

Image
Militārā policija
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Sākotnēji apmācības process izrādījies grūtāks vecākajam zemessargam Robertam Lavsānam. Viņš sākotnēji bijis profesionālā dienesta karavīrs, tomēr traumas dēļ bijis spiests atvaļināties un pēcāk uzsācis dienestu Zemessardzes 19. bataljonā. Lai spētu izpildīt jaunās Zemessardzes – Militārās policijas vienības prasības, viņš brīvajā laikā pašrocīgi uzsācis peldēšanas treniņus un nu atzīst – fiziskā slodze mācību procesā varētu būt pat vēl lielāka.  Šobrīd viņš vērtē iespējas atgriezties aktīvā dienestā.

Image
Militārā policija
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Ja tu reiz esi dienējis armijā, tad no tās vienkārši izkāpt ārā nevar. Es gribu atgriezties profesionālajā dienestā. Šī būs lieliska iespēja “apostīt gaisu. Es pašlaik domāju tieši par dienestu Militārajā policijā. Šī vienība šķiet interesanta, tajā nav vienmuļš darbs, katru dienu ir jauna situācija un jauni izaicinājumi,” stāsta vecākais zemessargs R. Lavsāns.

Abi “Sargs.lv” aptaujātie vecākie zemessargi atzīst, ka vienībā iesaistījušies, lai pēcāk slēgtu līgumu par darbu Ādažu bāzes apsardzē. Militārās policijas piedāvātais atalgojums par šo darbu ir konkurētspējīgs.

Militārās policijas Drošības pārvaldes priekšnieks majors Jānis Krūmiņš sarunā ar “Sargs.lv” atzina, ka kopumā Militārās policijas kapacitāte triju nedēļu apmācību ciklā laikā atļauj sagatavot ap 20 militārajiem policistiem – zemessargiem. Līdz nākamā gada beigām jāsagatavo 90 zemessargi militārie policisti.

Zemessargu – militāro policistu iepriekšējā dienesta pieredze ir dažāda, starp tiem ir ne tikai bijušie augstāko valsts amatpersonu apsargi, bet arī kājnieki un robežsargi.

Image
Militārā policija
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Daudz pieteikumu bijis no cilvēkiem reģionos, kurus interesējusi iespēja veikt to apkārtnē esošo militāro objektu apsardzi, tiesa, pagaidām šiem interesentiem tiek atteikts, jo sākotnēji jāpārņem apsardzes funkcijas Ādažu bāzē.

Pašlaik zemessargu – militāro policistu sagatavošana ilgst trīs nedēļas, ņemot vērā, ka dienestam tiek piesaistīti cilvēki, kuri jau beiguši zemessargu pamatapmācību. Nākotnē Zemessardzes- Militārās policijas vienība kandidātus plāno uzņemt tiešā veidā, nodrošinot arī Zemessardzei nepieciešamo apmācību.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka pavasarī Militārā policija, sadarbojoties ar Zemessardzi, uzsāka atvaļināto karavīru uzņemšanu dienestā, dodot iespēju zemessargiem slēgt darba līgumus par militāro objektu apsardzi.

Dalies ar šo ziņu