Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 3. kājnieku bataljons saņem vienības karogu

NBS
Sargs.lv
karogs
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Karogs ir pati svarīgākā vienības identitātes daļa, kas atspoguļo to, kas ir vienības karavīri, kādas ir viņu vērtības un kāda vienība vēlas būt. Tā par karoga nozīmi vienībai sacīja Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 3.kājnieku bataljona komandieris Ēriks Keisters, kura vienība saņēma tai tik nozīmīgo simbolu – karogu.

3. kājnieku bataljons ir unikāls projekts. Vienības komandieris skaidro – bruņotajos spēkos ir ierasts, ka Zemessardze ir atsevišķs spēku veids, tomēr 3. kājnieku bataljons ir kā tilts starp Zemessardzi un profesionālo spēka veidu, jo tā sastāvs tiek komplektēts ne vien no profesionālā dienesta karavīriem, bet arī zemessargiem un rezerves karavīriem.

Image
karogs
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Šī unikalitāte arī atainota vienības jaunajā karogā. “Tajā var redzēt trīs zobenus, kas ne tikai simbolizē mūsu kārtas numuru, bet arī to, ka mēs apvienojam trīs kategoriju karavīrus,” saka 3. kājnieku bataljona komandieris majors Ēriks Keisters. Bataljona komandieris arī pauda lielu gandarījumu, jo vienības karoga saņemšana noslēgusi divus gadus ilgu posmu, līdz vienība ieguvusi savu taustāmo identitātes simbolu.

Svinīgajā karoga iesvētīšanas un pasniegšanas ceremonijā piedalījās Valsts prezidents Egils Levits, aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Egils Leščinskis, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers un citi aicinātie viesi. 

Arī Valsts prezidents, uzrunājot klātesošos, izcēla vienības unikalitāti. Prezidents uzsvēra, ka vienība pilnībā nokomplektēta tikai tad, kad tā saņēmusi savu karogu, atzīmējot – latviešu karavīriem karogs vienmēr bijis būtisks simbols.

Image
karogs
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Karogs ir tas, kas pulcē vienību ap sevi. Tas ir katras vienības lepnums, kas jāsargā par katru cenu. Lai šis karogs ir 3. kājnieku bataljona simbols. Lai tas apliecina jūsu kaujas gatavību un jūsu Latvijas karavīru patriotismu,“ vēlēja E. Levits.

Aizsardzības ministrs A. Pabriks sacīja - karogs ir kā karavīra dvēsele, kas simbolizē un sevī apvieno visu, par ko karavīrs un visa armija iestājas.

“Kamēr eksistē karogs, tikmēr karavīrs un mūsu armija nav uzvarama. Sargājiet to kā savu acuraugu un vienmēr rīkojieties saskaņā ar tām vērtībām, kuras šis karogs pārstāv,” savā uzrunā uzsvēra aizsardzības ministrs.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš apsveica bataljona karavīrus ar noslēdzošo vienības tapšanas soli, saņemot augstāko un svētāko simbolu vienības vēsturē.

Ģenerālleitnants pauda pārliecību, ka vienību sagaida daudz uzvaru, vienlaikus atzīmējot, ka tai arī jāpaveic daudz uzdevumu, lai sasniegtu augstu efektivitāti un izpildītu visus izvirzītos mērķus.

Image
karogs
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Turiet stingri vienības karogu, izpildot uzdevumus. Ar lepnumu to nesiet cauri visiem pārbaudījumiem un nekad neļaujiet karogam nokrist dubļos,” vēlēja bruņoto spēku komandieris.

Savukārt Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Egils Leščinski pauda pagodinājumu pārstāvēt vienību, kas piedalījusies un atbalstījusi karoga izgatavošanu. Uzrunājot 3.kājnieku bataljonu, brigādes ģenerālis vienībai vēlēja gan skaitlisko, gan profesionālo izaugsmi, nekad nezaudējot gatavību aizstāvēt dzimteni. Vienlaikus viņš vēlēja nezaudēt garīgo saikni ar Zemessargi, jo lielu un svarīgu daļu bataljona veido zemessargi.

Arī Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers savā uzrunā norādīja uz vienības unikalitāti, jo netipiski Mehanizētajai brigādei, šīs vienības pamats veidots un komplektēts no zemessargiem. Viņš gan akcentēja – neskatoties uz to, ka zemessargi dienestā ierodas no pamatdarba brīvajā laikā, pret viņiem izvirzītas tikpat lielas prasības kā pret profesionālā dienesta karavīriem. Vienlaikus pulkvedis, uzrunājot bataljona karavīrus un zemessargus, uzsvēra, ka viņi ir pierādījuši savu motivāciju un spējas, veicot dažādas sarežģītas militāras operācijas.

“Lai vienības karogs kalpo kā iedvesmas un motivācijas avots turpmākai attīstībai un personīgai izaugsmei,” vēlēja pulkvedis S. Gaugers.

3. kājnieku bataljona zemessargs kapteinis Mārcis dienestu šajā vienībā izvēlējies tieši tā dēļ, ka tas bija jauns un unikāls Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes projekts. “Man patīk izaicinājumi, tāpēc es ļāvos šim vilinājumam un izaicinājumam. Vienlaikus, lai arī dotu savu artavu un pieredzi bataljona izaugsmē, jo esmu zemessargs kopš 1995. gada. Principā izvēle krita par labu interesantākam dienestam, pieredzes apmaiņai, kā arī sevis pilnveidošanai, jo armijā viss nepārtraukti mainās,” tā par savu izvēli dalās kapteinis Mārcis.

Runājot par vienības jauno karogu, viņš uzsver, ka jūtas pārliecināts. “Mūsu bataljona devīze ir “Drosme pārliecībā”. Tas, manuprāt, ir ļoti liels gods būt klāt dienā, kad vienībai tiek pasniegts karogs, ar kuru vēsturiski vienība iet arī kaujā. Tas ir ļoti nozīmīgs un būtisks mirklis gan priekš manis, gan vienībai kopumā,” norāda kapteinis.

 

Savukārt 3. kājnieku bataljona civilmilitārās sadarbības virsnieku, rezerves karavīru virsleitnantu Kārli Līdaku vienības komandieris sauc par vienu no aktīvākajiem un motivētākajiem rezerves karavīriem vienībā. Virsleitnants stāsta, ka aktīvi cenšas iesaistīties un pat uzprasoties uz visām iespējamajām militārajām mācībām. Viņa lielāka motivācija esot vēlme apgūt un uzturēt prasmes, kas nepieciešamas rezerves karavīram, lai krīzes vai kara laikā zinātu kā rīkoties. Savukārt, daloties pārdomās par saņemto vienības karogu, viņš norāda – vienībai ir devīze, komandieris, karavīri, bet vienības karogs visspēcīgāk izsaka vienības identitāti.

Image
karogs
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Bataljona emblēmas pamatā ir trīs zobeni, kuru nozīme ir simboliska. Trīs zobeni norāda uz bataljona kārtas numuru, kā arī to, ka bataljons tiek komplektēts no trīs veida karavīru kategorijām – profesionālā dienesta karavīriem, kuri ir bataljona kodols, kā arī zemessargiem un rezerves karavīriem.

Image
karogs
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Bataljona karogu šuva māksliniece Ausma Apša. Karoga labā puse ir tumši sarkanā krāsā un simbolizē piederību valstij, jo ir Latvijas Republikas karoga krāsā. Labās puses centrā ir izvietota stara veida kokarde – saulīte, ar izliektiem, zeltītiem burtiem izšūts “Mehanizētās kājnieku brigādes 3. kājnieku bataljons”. Savukārt bataljona kreisā puse ir brūnā krāsā un atbilst Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karoga krāsai, kas simbolizē un apliecina 3.kājnieku bataljona piederību un vienotību ar savu vienību. Centrā attēlota 3.kājnieku bataljona emblēma. Virs emblēmas ar zeltītiem burtiem izliekta bataljona devīze “Drosme pārliecībā”. Karoga kreisās puses stūros ar gaiši brūniem diegiem izšūts Latvijas kultūrvēsturisko apgabalu ģerboņu kontūras – Vidzeme, Latgale, Kurzeme un Zemgale, kas simbolizē bataljona karavīru piederību visiem Latvijas Republikas reģioniem. Karogs tiek apšūts ar zelta bārkstīm, kas simbolizē slavas un cēlsirdības oreolu.

Image
karogs
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Atšķirībā no visiem pārējiem Zemessardzes bataljoniem, 3.kājnieku bataljons nav teritoriāla vienība. Katram Zemessardzes bataljonam ir piesaistīta sava teritorija, bet 3.kājnieku bataljonam nav piesaistītas teritorijas, jo bataljons ir daļa no Nacionālo bruņoto spēku manevra elementa.

Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 3. kājnieku bataljons dibināts 2018. gada 28. augustā.

3. kājnieku bataljona galvenie uzdevumi ir apmācīt un sagatavot profesionālā dienesta karavīrus, zemessargus un rezerves karavīrus valsts aizsardzības uzdevumu izpildei Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes sastāvā, kā arī kalpot par bāzi Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes instruktoru un jaunkareivju apmācībai.

Dalies ar šo ziņu