Par ilggadēju apmācību kursa vadīšanu Lietuvas bruņotie spēki apbalvo NBS majoru Kasparu Lazdiņu

NBS
Sargs.lv
Lietuvas bruņotie spēki
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Par kaujas inženieru operāciju atbalsta plānošanas kursa vadīšanu vairāku gadu garumā Lietuvas bruņotie spēki ar medaļu apbalvoja NBS Apvienotā štāba Operatīvās plānošanas departamenta Kaujas atbalsta pārvaldes Inženiertehniskā dienesta inspektoru majoru Kasparu Lazdiņu. Lai Covid-19 apstākļos izvairītos no ieceļošanas citā valstī, medaļas svinīgā pasniegšana notika līdz šim nebijušos apstākļos – uz Latvijas un Lietuvas robežas bijušajā Meitenes robežkontroles punktā.

Majoru Kasparu Lazdiņu “Sargs.lv” sastop kādreizējā Meitenes robežkontroles punktā Jelgavas novada Elejā. Par godu svinīgajam notikumam viņš uzvilcis svētku formu un sazvanās ar Lietuvas bruņoto spēku pārstāvjiem, lai uzzinātu, kurā robežas pusē plānots apbalvojumu saņemt. Kopā dodamies uz vietu, kur Latviju no Lietuvas atdala vien robežas stabiņi ar katras valsts nosaukumu.

Viņš stāsta – kaujas inženieru operāciju atbalsta plānošanas kursa nodrošināšanā  NBS ar Lietuvas bruņotajiem spēkiem sadarbojas kopš 2016. gada. Šī kursa ietvaros ik gadu savas zināšanas var papildināt gan paši Lietuvas, gan arī Igaunijas, Ukrainas un Latvijas virsnieki – kopā šo kursu varētu būt apguvuši jau vairāk nekā desmit Latvijas bruņoto spēku virsnieku.

Majors Lazdiņš šajā kursā, kas ik gadu tiek organizēts Lietuvas Sauszemes spēku mācību centrā Ruklā, pasniedza aizsardzības operāciju plānošanu, kas aizņem gandrīz 40% no visa kursa satura. Šis mēnesi ilgais kurss ir tāda kā saīsinātā versija tam, ko piedāvā ASV bruņotie spēki inženieru kapteiņa karjeras kursos.

Image
Kaspars Lazdiņš
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Kursa galvenais mērķis – lai virsnieki, aizejot uz brigādēm vai bataljoniem, spētu plānot pilna spektra – mobilitātes, pretmobilitātes un izdzīvošanas spēju paaugstināšanas – inženieru atbalsta operācijas, kuras ietver, piemēram, darbu ar kartēm, resursu plānošanu, kā arī to, kā labāk izmantot šķēršļus. Ja šķēršļi izvietoti pareizi, tad pretinieks cīnīsies nevis pret mūsu kājniekiem, bet ap šķēršļiem," saka majors Lazdiņš.

Tāpat kursa laikā tiek apgūtas arī inženieru mobilitātes nodrošināšanas spējas, kuras nepieciešamas, lai palīdzētu, piemēram, uzbrukuma operācijās, šķērsojot pretinieka mīnu laukus vai cita veida šķēršļus. Inženieri sniedz atbalstu vienībām arī izdzīvošanas spēju paaugstināšanas pasākumos, kuri plašāk pazīstami kā dažādu veidu ierakumu un fortifikāciju izbūve, tādējādi sekmējot karavīru izdzīvošanu un efektīvāku uguns vadīšanu. Kā vēl viena no inženieru atbildībām saistāma ar karavīru došanos uz starptautiskām operācijām, jo militārās bāzes un tās aizsardzības izveidošana ir tieši viņu atbildībā, kā arī civilmilitārā sadarbība dažāda rakstura infrastruktūru atjaunošanā.

Image
Lietuvas bruņotie spēki
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Īpašo apbalvojuma medaļu majoram Lazdiņam uz abu valstu robežas pasniedz Lietuvas Sauszemes spēku Apmācību centra komandieris pulkvežleitnants Vigandas Vilčiauskas (Vygandas Vilciauskas), norādot, ka šai medaļai ir vairākas nozīmes, bet šajā gadījumā tā Latvijas bruņoto spēku virsniekam tiek piešķirta par ieguldījumu Lietuvas bruņoto spēku apmācību procesā, tādējādi stiprinot arī abu valstu attiecības militārajā jomā.

“Piecu gadu laikā majora Lazdiņa ieguldījums, zināšanu un pieredzes nodošana tālāk bijusi ļoti nozīmīga šī kursa ietvaros, jo kursa dalībnieki tā laikā ļoti daudz ko iemācījās,” saka pulkvežleitnants Vilčiauskas.
Image
Apbalvojums
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Uzzinot par šo apbalvojumu, majors Lazdiņš bijis nedaudz pārsteigts un  gandarīts par padarīto.

“Piecu gadu laikā šo kursu apguvuši vairāk nekā 50 virsnieku, tai skaitā arī no Latvijas. Gandarījums, ka šīs zināšanas nav palikušas tikai pie manis, bet varēju ar tām dalīties. Turklāt Baltijas valstu gadījumā šis ir arī labs veids, kā taupīt resursus, veidojot kopīgu apmācību,” viņš pauž.
Image
Lietuvas bruņotie spēki
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Pats pamatzināšanas kaujas inženierijā majors Lazdiņš apguvis Zviedrijas bruņotajos spēkos, dienot obligātajā militārajā dienestā kā kaujas inženieris un absolvējot Zviedrijas militāro akadēmiju (Militärhögskolan Halmstad MHS H) un Zviedrijas militāro lauku darbu skolu (Fältarbetsskolan FarbS) , savukārt inženieru operāciju plānošanu apguvis ASV (Engineer Captain's Career Course ECCC).

Turklāt šis Lietuvas bruņotajos spēkos īstenotais apmācību kurss nav vienīgais, kuru nodrošināt palīdzējis majors Lazdiņš. 2019. gadā viņš bija sindikāta vadītājs Lietuvas militārajā akadēmijā Vytautas the Great Army Command and Staff Course (VGACSC) kursā, kurā NBS majori izgāja apmācību pirms došanās uz Baltijas aizsardzības koledžu Igaunijā. Arī par savu ieguldīto darbu šajā kursā majors Lazdiņš kā pateicību saņēmis Lietuvas militārās akadēmijas atzinības medaļu.

Uz “Sargs.lv” jautājumu par neierasto apbalvojuma pasniegšanas vietu Lietuvas Sauszemes spēku Apmācību centra komandieris pulkvežleitnants Vilčiauskas atbild –  kad sākās Covid-19 izraisītie ceļošanas ierobežojumi, domājām, kā majoram Lazdiņam pasniegt šo godam nopelnīto apbalvojumu, un izlēmām, ka var arī šādi.

Image
Latvijas robeža
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Tāpēc šoreiz mēs to darām citādāk – uz  Latvijas-Lietuvas robežas, šādā veidā arī  demonstrējot veiksmīgo un ilggadējo sadarbību abu valstu bruņoto spēku starpā. Turklāt tā nenotiek tikai inženieru sagatavošanas līmenī, bet arī starp citiem spēku veidiem un vienībām,” saka pulkvežleitnants  V. Vilčiauskas.

Dalies ar šo ziņu