Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti pārbauda savas spējas Kaujas izturības kursā

NBS
Sargs.lv
kadeti
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Izšķirīgos brīžos karavīru psihiskā noturība var būt svarīgāka par fizisko sagatavotību, jo pastiprinātas slodzes un stresa apstākļos jāspēj saglabāt skaidrs prāts, lai pieņemtu saprātīgus lēmumus un dotu pareizās komandas. Tā par Nacionālās aizsardzības akadēmijas (NAA) kadetu Kaujas izturības kursa mērķi saka akadēmijas mācībspēki. Šogad kursā piedalās 70 kadeti, un tā sekmīga pabeigšana ir obligāts priekšnosacījums NAA absolvēšanai. 

“Sargs.lv” Nacionālās akadēmijas kadetus sastop brīdī, kad viņi Jūras spēku bāzē nokāpj no štāba un apgādes kuģa A-90  “Varonis”. Uz tā viņi šodien nemierīgajā jūrā pavadījuši vairākas stundas, un daži pat neslēpj – esot visai šķērma dūša. Turklāt iepriekšējā nakts nav gulēta, jo tās laikā bijuši dažādi uzdevumi, tumsā laivojot pa Gauju.

Kaujas izturības kurss vēl nav pusē, un NAA kadete Aurēlija atzīst – viegli nav. Līdz šim grūtākie bijuši garie pārgājieni, kuros ļoti liela nozīme ir piemērotiem zābakiem un savlaicīgām rūpēm par kājām. 

Image
kadeti
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

 

“Motivāciju es rodu tajā, ka zinu – tas vienkārši ir jāizdara. Vēl mani motivē un atbalsta blakus esošie biedri, bet arī pašai jābūt psihiski noturīgai, lai brīdī, kad kājas ir tulznās, spētu saņemties un doties uz priekšu,” saka Aurēlija.

Jautāta, ko sagaida no atlikušajām pārbaudījumu dienām, viņa saka – ceru, ka vairs nebūs garu pārgājienu, bet gan jau būs jūtams miega trūkums. Tad pa īstam redzēs, cik adekvāti spēšu pieņemt lēmumus un skaidri domāt. Tajā brīdī droši vien sāpošās kājas jau būs aizmirsušās, bet jutīšu, ka nav gulēts,” stāsta kadete.

Arī viņas cīņu biedrs šajā izturības kursā NAA kadets Ilgvars piekrīt – lai labi justos un spētu pildīt uzdevumus, karavīram pareiza kāju apkope ir otrs svarīgākais moments uzreiz aiz mentālās stabilitātes, jo nosoļot desmitiem kilometru ar pilnu ekipējumu karavīru zābakos daudziem esot liels izaicinājums. “Pagājušo 48 stundu laikā nav bijusi neviena atpūtas pauze, kad varētu kaut uz piecām minūtēm iesnausties un atpūtināt prātu. Tas līdz šim man liekas tas grūtākais,” saka kadets.

Image
kadeti
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Taču kursa turpinājumā topošos virsniekus sagaida vēl citi gana izaicinoši pārbaudījumi, ko sagatavojusi gan NBS Speciālo uzdevumu vienība ar dažādiem “fobiju testiem”, gan Gaisa un Sauszemes spēki. 

Kadets Ilgvars atzīst – šī Kaujas izturības kursa laikā vēlas pārbaudīt savas izturības, tostarp psihiskās noturības, robežas, kad sev godīgi jāpasaka – tagad man mazliet jāapstājas un jāatpūšas. “Pārbaudījumus izturēt līdz galam mani motivē doma, ka tas ir mans darbs, pats esmu to izvēlējies, tāpēc arī esmu šeit un to visu daru,” saka kadets Ilgvars.

Kā stāsta Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors pulkvedis Valts Āboliņš, Kaujas izturības kurss ir daļa no studiju programmas, savukārt kurss šādā izpausmē pārņemts no Norvēģijas bruņoto spēku pieredzes. Viņš norāda, ka līdzīgus pārbaudījumu savu topošo virsnieku sagatavošanas procesā iekļāvušas arī citas valstis, un tam ir arī zinātnisks pamatojums.

“Šo kursu izturot, kadetam – topošajam virsniekam – rodas lielāka pārliecība gan par savām, gan savu kolēģu – nākamo dienesta biedru – spējām, kā arī fiziskās un psihiskās izturības limitiem. Kopā dienot un piedaloties kaujas operācijās, ir ļoti svarīgi zināt, ka kolēģis blakus spēj izturēt tos pašus pārbaudījumus, un varbūt pat mazliet vairāk."
NAA rektors
Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors
pulkvedis Valts Āboliņš

Kursa mērķis ir trenēt un pārbaudīt kadetu psihisko noturību, un tā laikā tiek analizēta katra topošā virsnieka profesionālā sagatavotība un izturības slieksnis – kā viņi spēj veikt dažādus uzdevumus pastiprinātas slodzes, stresa un noguruma apstākļos.

NAA rektors pulkvedis Āboliņš atzīst – lai arī kurss ir gana grūts, tā mērķis nav kādu fiziski nomocīt, bet gan pārbaudīt un trenēt, kā kursa laikā kadeti spēj sevi motivēt un izpildīt uzdevumus par spīti dažādiem traucējošiem faktoriem.

Image
kadeti
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Arī kursa priekšnieks kapteinis Kazaks norāda, ka fiziska noguruma brīžos vislabāk izpaužas psiholoģiskais aspekts – ja ir fizisks nogurums, daudz  grūtāk atrast motivāciju kaut ko darīt.

“Lielākā daļa kadetu, iegūstot savu pirmo virsnieka pakāpi, nonāk dažādās NBS vienībās, tai skaitā arī kaujas vienībās. Tāpēc viņiem jābūt pienācīgi sagatavotiem, lai reālas kaujas apstākļos spētu pieņemt adekvātus lēmumus, jo arī tad nebūs laika ne gulēt, ne regulāri ēst, būs liels nogurums. Ja komandieris nespēj motivēt sevi, būs grūti motivēt padotos. Ja padotajiem ir slikti, pirmais, uz ko viņi skatās, ir komandieris, tāpēc viņam jābūt kā paraugam citiem,” norāda kursa priekšnieks.

Uzdevumi kursa laikā tiek plānoti tā, lai kadeti visu laiku būtu kustībā. Kapteinis Kazaks stāsta – visgrūtāk esot naktīs, jo ķermenis pieradis, ka tad jāguļ, bet par spīti bioloģiskajam pulkstenim ir jādodas tālāk. Viņš novērojis, ka daudziem t.s. “lūzuma punkts” iestājas kursa ceturtajā dienā, tāpēc tad, izvērtējot kopējo situāciju, kadetiem tiek dots konkrēts laiks nelielai atpūtai – lai atjaunotu spēkus un izturētu kursa otro daļu. Tāpat kursa laikā vairākas reizes pie kadetiem ierodas NBS psihologi, lai vajadzības gadījumā sniegtu emocionālu atbalstu un pēc kursa veiktu pārrunas par piedzīvoto.

Image
kadeti
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Pēdējā kursa diena noslēdzas ar taktisko maršu tajā brīdi, kad kadeti iesoļo Nacionālās akadēmijas bāzes teritorijā. Iedomātās finiša līnijas šķērsošana nozīmē, ka kurss ir veiksmīgi pabeigts, un par to tiek izsniegta kaujas izturības kursa zīme, ko kadeti turpmāk nēsā pie zābaka.

Tajā pašā laikā gadās, ka kāds kadets veselības problēmu vai traumu dēļ kursu nepabeidz, tādā gadījumā tiek dota iespēja to nokārtot nākamajā gadā, jo kursa sekmīga pabeigšana ir obligāts priekšnosacījums Nacionālās aizsardzības akadēmijas absolvēšanai.

Savukārt NAA rektors norāda arī uz Kaujas izturības kursa praktisko nozīmi turpmāko studiju norisē, jo, izvērtējot kursa rezultātus, tiek uzlabotas mācību metodes topošo virsnieku fiziskās un psihiskās noturības veicināšanai.

Lai nodrošinātu kadetu kaujas izturības un psihiskās noturības trenēšanas zinātnisko pamatojumu, akadēmija īsteno zinātniskās pētniecības projektus, sadarbojoties ar Rīgas Stradiņa universitāti. Militārās psiholoģijas jomā Nacionālajā aizsardzības akadēmijā tiek veikti kadetu psihiskās noturības pētījumi, veicot psiholoģisko faktoru analīzi pirms Kaujas izturības kursa, tā aktīvajā fāzē un pēc kursa. Pētījumu rezultātiem ir praktiska nozīme, lai pilnveidotu studiju kvalitāti. 

Image
kadeti
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Savukārt NAA Militārās vadības studiju nodaļas vadītāja komandleitnante Andžela Rožcenkova “Sargs.lv” stāsta, ka īpaši jāatzīmē pašu kadetu ieguldījums pētniecības attīstībā, jo katru gadu kadeti bakalaura darbu un diplomdarbu izstrādes ietvaros izvēlas pētīt jautājumus, kuri saistās ar Kaujas izturības kursa nozīmīgumu, piemēram, kadetu psihiskās noturības trenēšana, personības iezīmju pilnveidošana kursa laikā, trauksmes reakcijas paaugstinātas slodzes apstākļos un citus.

Neskatoties uz psiholoģisko un fizisko pārbaudījumu izaicinājumiem, kadeti kopumā secina, ka Kaujas izturības kurss ir nozīmīgs posms viņu profesionālajā pilnveidē.

“Sargs.lv” jau rakstījis, ka, iestājoties NAA, kadetus sagaida ne vien dinamisks mācību process, bet arī dažādas priekšrocības, kādas nav citās mācību iestādēs. Studijas ir bez maksas – tās tiek finansētas no valsts budžeta līdzekļiem. Tāpat studiju laikā kadeti ir pilnā valsts apgādē, nodrošinot arī visas karavīra sociālās garantijas, tostarp apmaksātu veselības aprūpi.

Pēc Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas absolvēšanas jaunajiem virsniekiem ir nodrošināta dienesta vieta dažādās bruņoto spēku vienībās.

Ar pamatprasībām, pieteikšanās kārtību un atlasi studijām Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā var iepazīties bruņoto spēku tīmekļvietnes www.mil.lv sadaļā “Kļūsti karavīrs”. Savukārt ar Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas piedāvātajām studiju un apmācības programmām var iepazīties tās tīmekļvietnes www.naa.mil.lv sadaļā "Studijas”.

Iedzīvotāju ievērībai!
Kaujas izturības kursa laikā līdz pat 27. maijam kadeti pārvietosies pa Rīgas, Garkalnes, Ādažu, Sējas, Carnikavas, Jūrmalas, Mārupes, Olaines, Ķekavas, Babītes, Salaspils, Ikšķiles, Lielvārdes, Ogres un Ķeguma novada administratīvajām teritorijām. NBS aicina iedzīvotājus būt saprotošiem, un nesatraukties, redzot pārvietojamies karavīrus formas tērpos un ar ekipējumu. Mācību laikā netiks izmantota salūtmunīcija un imitācijas līdzekļi, kā arī netiks nodarīts kaitējums apkārtējai videi.

Dalies ar šo ziņu