NBS komandieris: šogad saņemsim 10 000 jaunās kamuflāžas formas tērpu

NBS
Sargs.lv
forma
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Līdz šī gada beigām plānots, ka Nacionālie bruņotie spēki saņems jau 10 000 jaunā kamuflāžas raksta formas tērpus, un tuvāko gadu laikā plānots uzlabot arī dizainu, papildinot tos ar jauniem elementiem.

Tajā pašā laikā tiks saglabāti arī esošie formas tērpi ar visiem pazīstamo pikseļa rakstu, jo tie joprojām karavīriem var noderēt starptautiskās operācijās, kur vairāk piemērots ir šim tērpam raksturīgais tuksneša raksts, norāda NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Pirmie – Latgales brigādes karavīri

Kā stāsta ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, jaunā kamuflāžas raksta formas tērpu ieviešana bruņotajos spēkos notiks pakāpeniski – viena līdz divu gadu laikā. Prioritātes tērpu saņemšanā nav noteiktas, un pirmie jaunā raksta formas tērpus saņēmuši Zemessardzes 3. Latgales brigādes 36. kaujas atbalsta bataljona rotas karavīri, kuri kopš šī gada sākuma sākusi dežūru NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības (VJTF) sastāvā.

Image
forma
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks, viesojoties poligonā “Meža Mackeviči” un vērojot 36. kaujas atbalsta bataljona karavīrus militāro apmācību procesā, atzīst, ka jaunās kamuflāžas formas tērpi  pilda savu galveno funkciju – maskē karavīru, padarot viņu pēc iespējas grūtāk pamanāmu svešām acīm.

“Redzējām mācību vingrinājumā, kā šo formas tērpu krāsas iekļaujas Latvijas vidē, tāpat vēlreiz pārliecinājos par Zemessardzes 3. Latgales brigādes 36. kaujas atbalsta bataljona karavīru ekipējumu un gatavību veikt šos atbildīgos pienākumus, esot dežūrā NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības sastāvā. Viņi pastāvīgi trenējas un NATO pieprasījuma gadījumā ir gatavi dažu dienu laikā pievienoties operācijai noteiktajā reģionā,” norāda A. Pabriks.
Pabriks
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Tikmēr NBS komandieris informē, ka pārējie karavīri un zemessargi jauno formas tērpu saņems atbilstoši grafikam un esošās formas nonēsājumam.

“Nav mums speciāli noteikts – viss, šodien pārģērbjamies un sākam valkāt tikai jauno formu. Bruņotajos spēkos joprojām būs trīs veidu kamuflāžas formas, kuras atbilstoši valkāšanas termiņiem atradīsies NBS rīcībā,” saka ģenerālleitnants L. Kalniņš. Viņš piebilst, ka Nacionālie bruņotie spēki līdzekļus izlieto pēc iespējas efektīvāk, tieši tāpēc iepriekšējās kamuflāžas tērpi vēl būs derīgi un tiks valkāti, kamēr ir atbilstošā stāvoklī.

Image
formas tērps
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Esošais formas tērps ar t.s. pikseļa rakstu. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Pašreiz lietotajiem formas tērpiem ar pikseļa rakstu atbilstoša ir arī ekipējuma – mugursomu un uzkabju – kamuflāža, taču, lai tos varētu lietot kopā ar citas kamuflāžas formas tērpiem, plānots to dizainu  padarīt universālāku.

“Jau tagad pamazām pārejam uz to, ka ekipējuma sastāvdaļas būs vienkrāsainas, piemēram, haki krāsā, lai tās varētu lietot pie jebkuras kamuflāžas formas tērpa."
komandieris
Nacionālo bruņoto spēku komandieris
ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš

Lietos arī iepriekšējos formas tērpus

Kā norāda ģenerālleitnants L. Kalniņš, joprojām tiks lietoti arī esošie formas tērpi, kuru “tuksneša raksts” vairāk piemērots, karavīriem esot starptautiskās operācijās, piemēram, Irākā vai Afganistānā. Šīs formas tiek uzkrātas noliktavā un vajadzības gadījumā būs izmantojamas. “Uzskats, ka Afganistānā ir tikai smiltis, ir maldīgs, tās daba ir ļoti daudzveidīga, piemēram, Latvijas karavīri ir uzdevumus pildījuši arī kalnainā apvidū, kas ir diezgan zaļš, tāpēc tur paralēli tuksneša rakstam nācās lietot arī NBS vecās formas ar “Woodland” kamuflāžu. Līdz ar to iepriekšējo rakstu formas tērpi arī būs mūsu krājumos, lai vajadzības gadījumā tos varētu lietot,” saka NBS komandieris.

Līdz šim Latvijas bruņotie spēki izmantojuši trīs dažādu veidu formas tērpu maskēšanās apdrukas. Pirmā vissenākā ir t.s. “US Woodland”, ko tagad sabiedrībā vairāk atpazīst kā mednieku vai makšķernieku tērpu. Tad sekoja formas, kurām tika izmantots t.s. pikseļa raksts “LatPat”. Toreiz, to izstrādājot, vairāk tika domāts par  tuksnešainākiem reģioniem, kad Latvijas karavīri piedalījās starptautiskās operācijās dažādās konfliktu zonās. Taču tas Nacionālajos bruņotajos spēkos kļuva ļoti iemīļots, tāpēc tika un joprojām tiek izmantots arī ikdienā, kaut arī Latvijas apstākļiem nav gluži tas atbilstošākais.

Image
forma
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tāpēc jau pēdējo gadu laikā NBS tika ieviesta jauna formas tērpu maskēšanās apdruka – “MultiLatPat”, kas faktiski bija iepriekšējā raksta uzlabojums ar zaļas krāsas toņiem. “Taču šis variants līdz galam neatrisināja pretrunu ar formas lietošanu Latvijas apstākļos, jo tas tik un tā karavīrus demaskēja jeb padarīja potenciālam pretiniekam vieglāk pamanāmus. Tāpēc Zemessardzes Zinātnes, pētniecības un inovāciju ieviešanas centrs pēdējā gada laikā izstrādāja pilnīgi jaunu kamuflāžas rakstu - “WoodLatPat”, kas ir maksimāli pietuvināts Latvijas dabiskajai ģeogrāfiskajai videi,” skaidro ģenerālleitnants L. Kalniņš.

Viņš papildina, ka izmēģinājuma posmā bija apmēram četri varianti ar dažādām krāsu gammām, kas tika testēti no dažāda attāluma gan Latvijai raksturīgajā mežainajā apvidū, gan citā vidē. Pieaicinot visu spēka veidu pārstāvjus, vienbalsīgi šis kamuflāžas raksts tika atzīts par labāko un visatbilstošāko šī brīža Latvijas ģeogrāfiskajai ainavai. 

Tuvāko gadu laikā – arī jauns dizains

Kā norāda NBS komandieris, uzņēmums, kas šuj šobrīd aktuālos formas tērpus – SIA “SRC Brasa” esošā līguma ietvaros apņēmies līdz šī gada beigām bruņotajiem spēkiem piegādāt 10 000 jaunās kamuflāžas formas tērpus, kurus pēc nepieciešamības saņems gan karavīri, gan zemessargi. Savukārt Jūras spēkiem tiek izstrādāts speciāli viņiem paredzēts kamuflāžas raksts, izmantojot zilos toņus. Iespējams, Jūras spēku karavīri viņiem atbilstošus lauka tipa formas tērpus varētu saņemt jau nākamgad.

Image
forma
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tāpat tuvākajā laikā plānots mainīt arī formas tērpu dizainu, lai tie karavīriem un zemessargiem būtu vēl ērtāki un piemērotāki dažādu mācību kaujas uzdevumu veikšanai. Izmaiņas skars gan formas tērpa jaku, gan bikses, iestrādājot tajās papildu elementus un funkcijas. Piemēram, jaunā dizaina jaka plānota ar pagarinātu mugurdaļu, taisnstūra krūšu kabatas tiks aizvietotas ar neregulāras formas plēškabatām, savukārt, līplenšu cilpiņu aizdares vietā būs rāvējslēdzējs. Tāpat rāvējslēdzēji būs arī piedurkņu kabatām, izveidojot arī speciālas vietas rakstāmpiederumu ievietošanai, bet elkoņu uzlikas būs pastiprinātas ar mitrumizturīgu audumu.

Savukārt jaunā dizaina formas tērpa biksēm plānota pazemināta jostas vieta ar regulējamu jostu un slīpām priekšdaļas kabatām. Mugurstaru dibendaļā tiks uzšūta otra virsdrānas kārta bikšu nodilumizturības uzlabošanai, ceļgalu uzlikas būs no mitrumizturīgā auduma un tiks arī iestrādāts savilknis bikšu platuma regulēšanai ceļgala līmenī. Arī bikšu sānu kabatu aizdare plānota ar rāvējslēdzēju, savukārt, bikšu staru galā iestrādāta austa lente, kurai uzvērts plastmasas āķis bikšu staru stiprināšanai pie apavu auklām.

Image
forma
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tajā pašā laikā NBS komandieris uzsver – uzlabojumi ikvienam produktam ir vajadzīgi nepārtraukti, līdz ar to izpētes darbs, meklējot efektīvākos risinājumus, nekad nebeidzas. “Formas tērpa maskēšanās raksta mūžs ilgst vidējo no pieciem līdz desmit gadiem. Tas nozīmē, ka, ieviešot šo jauno kamuflāžu, ar laiku tāpat būs jāsāk strādāt pie tās uzlabošanas vai pat cita veida raksta, jo attīstība nekad nebeidzas,” saka ģenerālleitnants L. Kalniņš.

Dalies ar šo ziņu