Dienests Zemessardzē kļūst populārs Latgales jauniešu vidū

NBS
Sargs.lv
haubices
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Dienests Zemessardzē Latgales jauniešu vidū kļūst arvien populārāks, un to apliecina pozitīvie rekrutēšanas rezultāti, tā intervijā “Sargs.lv” apliecināja 3. Latgales brigādes Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljona komandieris pulkvežleitnants Oskars Omuļs.

Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljona tiešais uzdevums ir atbalsta sniegšana citām vienībām to funkciju pilnvērtīgai izpildei. Piemēram, nodrošināt kājnieku vienības  ar uguns atbalstu vai priekšējās novērošanas un izlūkošanas spējām. Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljons ir profesionālā dienesta karavīru vienība. Tas nozīmē, ka šajā vienībā Latvijas pilsoņi var apgūt karavīra profesiju un turpināt dienestu Lūznavā vai Daugavpilī.

“Pēdējo gadu tendence ir pozitīva. Kļūstam arvien populārāki Latgales jauniešu vidū. Šobrīd izaicinājums ir, kā pēc iespējas ātrāk integrēt un apmācīt personālu. 36. kaujas atbalsta bataljons ir ar lielākām spējām, kā kājnieku bataljoni, līdz ar to apmācība prasa lielu pieredzi, laiku un instruktoru skaitu, lai pēcāk kvalitatīvi varētu pildīt savus pienākumus.”
Omuļs
3.Latgales brigādes Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljona komandieris
pulkvežleitnants Oskars Omuļs
Image
haubices
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljona bruņojumā ir arī haubices M109. Pulkvežleitnants O.Omuļs stāsta – kaut primāri bataljona karavīri trenējas “Meža Mackeviču” poligonā. Tomēr lielāku apmācību veikšanai nepieciešams doties poligonu Ādažos. Mācības Rīgas tuvumā notiek gadījumos, kad nepieciešams veikt plašākus šaušanas manevrus, vairāku ieroču sistēmu izmantošanu. Šāda reize bija arī aizvadītajā nedēļas nogalē, kad Ādažu poligonā notika Zemesardzes 36. kaujas atbalsta bataljona artilērijas rotas karavīru apmācība ar pašgājējhaubicēm M109. Tajās tika trenēta  savstarpējā sadarbība un pilnveidota netiešās uguns atbalsta spēja.

“Visu iepriekšējo gadu bataljona karavīri apguva dažādas prasmes un specialitātes, kas nepieciešamas pašgājējhaubiču M109 pielietojuma izpildei. Specialitātes, ko apguvām bija vadītāji, mehāniķi, apkopes personāls, kā arī personāls pašgājējhaubiču apkalpes funkciju izpildei. Sadarbībā ar Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādi un Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centru bija iespēja veikt šo militāro apmācību, lai pilnveidotu netiešās uguns atbalsta spēju. Šīs mācības bija atskaites punkts turpmākajiem plāniem - pāriet uz kolektīvo apmācību. ”

Jautājot par secinājumiem, kas gūti pēc šim mācībām, komandieris norāda: “Lai cik daudz teorijas un prakses apmācībā ar pašgājējhaubicēm gūta līdz šim, šī bija neatsverama pieredze kaujas šaušanas apmācībām Ādažu poligonā. Karavīri guva vērtīgu pieredzi prasmē darboties ar kaujas munīciju, tehniskajiem risinājumiem,” stāsta pulkvežleitnants O. Omuļs.

Image
haubices
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Pēc komandiera vērtējuma, būtiskāko pieredzi karavīri ir guvuši nakts šaušanas laikā, kad tika kombinēti kaujas lādiņi ar apgaismes lādiņiem. “Karavīriem tā bija izcila pieredze un prakse,” piebilst pulkvežleitnants O. Omuļs.

Zemessardze ir lielākā Nacionālo bruņoto spēku struktūra un teritoriālās aizsardzības pamats. Zemessardze dod iespēju pilsoņiem brīvprātīgi kalpot savai valstij, rūpējoties par tās drošību un aizsardzību. Zemessardze ir izaicinājums ikvienam pilnveidot sevi, iegūstot jaunas zināšanas, organizēti un saturīgi pavadīt brīvo laiku.

Image
haubices
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Par dienestu Zemessardzē interesenti ir aicināti zvanīt uz Zemessardzes vienoto diennakts tālruņa numuru 1811. Vairāk par dienestu Zemessardzē un bataljonu kontaktinformāciju iespējams noskaidrot Zemessardzes mājaslapā: www. https://www.zs.mil.lv/

Dalies ar šo ziņu