Zemessardzei pievienojas nevis baiļu, bet gan pienākuma vadīti

NBS
Sargs.lv
zemessardze
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Cilvēki Zemessardzē vairs nestājas baiļu vadīti. Tagad viņi nāk, jo apzinās, ka pašiem jāaizstāv sava valsts un brīvība, tā intervijā aizsardzības nozares portālam “Sargs.lv” sacīja Zemessardzes Studentu bataljona komandieris majors Agris Liepiņš.

Viņš stāsta, ka 2014. gadā pēc Krievijas īstenotās Krimas pussalas sagrābšanas un iebrukuma Austrumukrainā, cilvēki Latvijā aktīvi sāka papildināt Zemessardzes rindas. Pieplūdums turpinās aizvien, tomēr motivācija nu ir cita.

“Tad viņi bija iebiedēti no tā, kas notika Krimā un Austrumukrainā. Tagad viņi vairāk saprot, ka viņiem pašiem vajag fiziski aizstāvēt savu valsti. Tā ir daļa no valstiskās piederības. Tagad cilvēki to ir sapratuši vairāk nekā jebkad. Viņi šajos jautājumos kļuvuši izglītotāki un mērķtiecīgāki.”
Agris Liepiņš
Zemessardzes Studentu bataljona komandieris
majors Agris Liepiņš

Majors A. Liepiņš arī atzīst – cilvēki arvien labāk saprot, ka kara gadījumā viņi nevarēs mēģināt aizstāvēt sevi un valsti individuāli. To varēs paveikt tikai saliedēta komanda, kurā visi ir ieguvuši militāru apmācību, tāpēc svarīga ir pēc iespējas atraktīvāka rekrutēšana. “Cilvēkiem patīk visu aptaustīt, izbraukt ar kādu no transportlīdzekļiem,  šīs lietas piesaista interesi. Mēs pat domājam, ka ar augstskolām rekrutēšanas nolūkos varētu aizvadīt kādu nodarbību, lai cilvēki labāk varētu iepazīt reālo vidi, kurā darbojas zemessargi,” sacīja majors A. Liepiņš.

Kā jaunu ideju viņš minēja īpašas mācību programmas izveidi sadarbībā ar vienu no Latvijas augstskolām, kura līdztekus pasniegtajai civilajai apmācībai varētu veidot arī militāro zināšanu kursu. “Tā būtu sava veida “win-win” situācija. Studenti saņemtu zināmu daudzumu militāro zināšanu, bet mēs papildinātu to cilvēku skaitu, kuriem tādas ir. Turklāt pats studējošais šādi varētu nopelnīt studijām nepieciešamos kredītpunktus,” viņš sprieda. Tomēr viņš neatklāja, kurā no augstskolām šādu mācību programmu varētu ieviest, sakot, ka darbs pie iespējamās sadarbības vēl turpinās.

Dalies ar šo ziņu