20 valstis aicina Viļņas samitā pieņemt skaidras vadlīnijas Ukrainas ceļam uz NATO

NATO
LETA/BNS
Ukraina-NATO
Foto: nato.int

Kopīgā paziņojumā 20 valstu, to vidū Latvijas, parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāji ceturtdien aicināja NATO un tās dalībvalstis Viļņas samitā jūlijā sniegt skaidras vadlīnijas Ukrainas ceļam uz dalību aliansē.

Ukraina kā NATO dalībvalsts būtiski palielinās alianses drošību un palīdzēs Krievijas sabiedrībai atbrīvoties no imperiālistiskiem sapņiem, pausts paziņojumā.

Tajā uzsvērts, ka svarīgi ir pilnībā izpildīt Bukarestes samita lēmumus par Ukrainas iestāšanos NATO kā mērķi, kā arī pilnībā novērst pelēkās zonas Eiropas drošībā un pašreizējā neskaidrībā par Ukrainas uzņemšanu aliansē.

"Ukrainas dalība NATO nostiprinātu ilgtspējīgu mieru ne tikai Ukrainā, bet arī Eiropā kopumā, parādot, ka Krievijai nav veto tiesību pār NATO paplašināšanos, ka Ukrainai ir tiesības brīvi izvēlēties, ar kuru drošības un aizsardzības organizāciju būt saistītai, un Ukraina nav Krievijas ietekmes zonā," lasāms paziņojumā, kurā piebilsts, ka Ukrainas uzvara pār Krievijas agresiju un Ukrainas pievienošanās NATO palīdzētu saglabāt noteikumos balstītu starptautisko kārtību.

Eiroatlantiskās vērtības, kas vieno NATO dalībvalstis pašlaik, pirmkārt un galvenokārt aizstāv Ukrainas tautas vēsturiskā pretošanās agresoram, secinājuši 20 valstu parlamentārieši. Ukraina sniedz drošību, un Ukrainas dalība būtiski stiprinātu aliansi, pausts paziņojumā. Ukrainas dalība NATO būtu iedarbīgāka un lētāka nekā aizsardzības palīdzība, kas pašlaik tiek sniegta Ukrainai, secināts paziņojumā.

"Tādēļ aicinām NATO un tās valstu un valdību vadītājus NATO samitā Viļņā izstrādāt skaidras vadlīnijas Ukrainas ceļam uz NATO un sniegt skaidras un spēcīgas drošības garantijas Ukrainai," aicināts paziņojumā, paužot pārliecību, ka Ukraina kā NATO dalībvalsts ne tikai stiprinās alianses drošību, bet arī "palīdzēs Krievijas sabiedrībai beidzot atbrīvoties no imperiālistiskiem sapņiem, kurus [Krievijas diktators Vladimirs] Putins izmanto sava režīma apvienošanai".

Lai to panāktu, paziņojumā aicināts jau pirms Ukrainas uzņemšanas NATO padziļināt Kijivas integrāciju NATO struktūrās un procesos.

Pirms NATO dalībvalstu parlamentu spīkeru sanāksmes izplatīto paziņojumu parakstījuši parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāji no ASV, Albānijas, Beļģijas, Bulgārijas, Čehijas, Dānijas, Francijas, Igaunijas, Islandes, Itālijas, Kanādas, Latvijas, Lielbritānijas Lietuvas, Luksemburgas, Norvēģijas, Polijas, Rumānijas, Ukrainas un Vācijas.

Dalies ar šo ziņu