NATO apvienoto spēku komandierim būs jākoordinē atbalsts cīņā pret Covid-19

NATO
Sargs.lv/NATO.INT
NATO
Foto: Foto: NATO.int

NATO ārlietu ministri vienojušies uzdot alianses apvienoto spēku augstākajam komandierim ģenerālim Todam Voltersam koordinēt nepieciešamā militārā atbalsta sniegšanu koronavīrusa krīzes apkarošanā, paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs

Tāpat ārlietu ministri atļāvuši medicīnisko preču piegādēm NATO militārajam gaisa kuģiem izmantot Eiropas gaisa telpu paātrināto lidojumu veikšanai.

“NATO tika izveidota, lai risinātu krīzes. Tagad mēs varam palīdzēt šādas krīzes risināšanā, mūsu aliansei šajos procesos spēlējot savu lomu.”

To J. Stoltenbergs paziņoja pēc pirmās ārlietu ministru sanāksmes, kas tika aizvadīta drošas videokonferences formātā.

Ministri arī vienojās aprīlī rīkot aizsardzības ministru ārkārtas sanāksmi, lai pārskatītu alianses sniegto atbalstu sabiedrotajiem un vienotos par tālākajiem soļiem cīņā ar Covid-19.

NATO jau šobrīd koordinē loģistikas, transporta un medicīniskās palīdzīgas sniegšanu. "Es esmu pateicīgs par turpmākajiem palīdzības piedāvājumiem, kurus šodien izteica NATO sabiedrotie, un par būtisko atbalstu, ko sabiedrotie jau ir snieguši", sacīja ģenerālsekretārs, atgādinot jau veiktos medicīnisko preču aviopārvadājumus, kā arī  medicīniskā personāla nodrošināšanu un inovatīvu tehnoloģiju izmantošanu cīņā pret Covid-19.

Vienlaikus Stoltenbergs uzsvēra, ka NATO galvenais uzdevums joprojām ir garantēt drošību teju vienam miljardam cilvēku. Ģenerālsekretārs atzina, ka Covid-19 pandēmija NATO operacionālās iespējas nav samazinājusi.

Tikšanās laikā tika pārrunātas arī NATO misijas Irākā un Afganistānā, kā arī atbalsta sniegšana Ukrainai un Gruzijai.

Komentējot situāciju Irākā, ģenerālsekretārs paziņoja, ka NATO uzņemsies jaunus pienākumus, tostarp, apmācot dienestā neiesauktus inženierus, kā arī federālos likumsargus. Savukārt, runājot par Afganistānu J. Stoltenbergs pauda gandarījumu par centieniem izveidot iekļaujošu formātu sarunām starp Afganistānas nākotni, aicinot tajā piedalīties arī grupējumu Taliban .

Šī ārlietu ministru tikšanās bija arī vēsturiska, jo pirmo reizi tajā piedalījās jaunās – trīsdesmitās alianses dalībvalsts – Ziemeļmaķedonijas pārstāvji.

Dalies ar šo ziņu